Οι ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφανίζονται διευρυμένες, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναζητεί τρόπους για τον περιορισμό τους.
Τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ από στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας σε εφιάλτη πιστοποιούν τα αποτελέσματα του 2018. Το 2018 έκλεισε με ζημίες 903,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 201,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό, 4,1% σε σύγκριση με το 2017. Στο τέλος του έτους οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας της και του ομίλου ΔΕΗ υπολείπονταν κατά 949 εκατ. και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, κάτι που έκανε τον ορκωτό λογιστή (ΕΥ) να επισημάνει στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ούτε η τραγική αυτή κατάσταση συγκίνησε τους κυβερνώντες. Προτίμησαν να συντηρούν τη ΔΕΗ με εφάπαξ ενέσεις ρευστότητας, πετώντας το μπαλάκι στους επόμενους.
Οι αντοχές της εταιρείας, ωστόσο, εξαντλούνται, όπως προειδοποίησε η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ Αλεξάνδρα Κόνιδα προσφάτως τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές της Επιχείρησης. Οι ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του 2019 εμφανίζονται διευρυμένες, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναζητεί τρόπους για τον περιορισμό τους μέχρι την οριστικοποίησή τους στις 28 Ιουνίου, ενώ αρνητικό είναι και το EBITDA της εταιρείας.
Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έκθεση προς τη ΔΕΗ 1,7 δισ. ευρώ έναντι συνολικού χρέους της Επιχείρησης 3,7 δισ. ευρώ.
Οι εννέα «πληγές» της Επιχείρησης
1. ΝΟΜΕ: Το μέτρο των δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος που επέλεξε η κυβέρνηση για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ έχει επιβαρύνει την Επιχείρηση μέχρι τα τέλη του 2018 με 310 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ποσοστό 33% έως 57% των ποσοτήτων ΝΟΜΕ έχει κατευθυνθεί σε εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το 2018 η ποσότητα ΝΟΜΕ που διοχετεύθηκε σε εξαγωγές άγγιξε τα 300 ΜW/h. Είναι σαν μια μονάδα βάσης της ΔΕΗ να δούλευε για να παραγάγει φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών.
2. Τέλος προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ): Επιβλήθηκε για να καλύψει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και έχει επιβαρύνει τη ΔΕΗ μέχρι και το τέλος του 2018 με 535 εκατ. ευρώ.
3. Περίπου στα 410 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιβάρυνση της ΔΕΗ από το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που αντιστοιχεί σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους, αλλά η ΔΕΗ υποχρεούται να το καταβάλλει.
4. Στα 71 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ για να μη μείνει η χώρα από ρεύμα στην ενεργειακή κρίση του 2017.
5. Τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης που ανέμενε η ΔΕΗ για την ενίσχυση της ρευστότητάς της μέχρι το τέλος του 2018 δεν ήρθαν ποτέ, αφού ο πρώτος διαγωνισμός κατέληξε άγονος και ο δεύτερος ύστερα από συνεχής παρατάσεις έχει μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Αντιθέτως, στο ενδιάμεσο διάστημα και προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της αποεπένδυσης η ΔΕΗ έχει αναλάβει σειρά από κόστη.
6. Υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το 50% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ αλλά καταβάλλοντας φόρους για τη μεταβίβαση.
7. Ανεξόφλητες οφειλές: Εγκλωβισμένη στον εναγκαλισμό του κράτους, υποχρεώθηκε να εφαρμόσει οριζόντιες πολιτικές μη αποκοπής του ρεύματος για οφειλές έως και 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκτοξευθούν σε πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του τζίρου της.
8. ΥΚΩ: Χρειάστηκε να παρέμβουν οι πιστωτές μέσω του μνημονίου ενόψει της δεύτερης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να υποχρεώσουν τις ελληνικές αρχές στην εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ παρελθόντων ετών περιόδου 2012-2015 για να επιστραφεί στη ΔΕΗ μέρος του ποσού που δαπάνησε. Από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ΔΕΗ το ποσό ψαλιδίστηκε στα 360 εκατ., προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αν και τελικά το ποσό καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό. Εκτός εκκαθάρισης έμεινε ποσό 681 εκατ. ευρώ από ΥΚΩ του 2011, στις οποίες η κυβέρνηση ανέτρεξε για την αναγκαία ένεση ρευστότητας προκειμένου να σταθεί όρθια η ΔΕΗ. Η τροπολογία που ετοίμαζε το ΥΠΕΝ για την επιστροφή ενός ποσού της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη ΔΕΗ λόγω της απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να αναζητείται επειγόντως εναλλακτικός τρόπος ανάκτησης των χρημάτων.
9. ΛΑΡΚΟ: Στα 310 εκατ. ευρώ έχει φθάσει το χρέος της προβληματικής ΛΑΡΚΟ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να την τροφοδοτεί με ρεύμα, παρά τις κατά καιρούς απειλές για κατέβασμα του διακόπτη, υπό την πίεση του υπουργείου Ενέργειας.
Καθημερινή
ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΤΙ ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΆΝΕ ΡΕΎΜΑ ΜΙΣΟΤΙΜΉΣ; Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΕΑΝ ΑΦΟΥ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΟΣΟ ΟΣΟ Η ΔΕΗ (ΌΠΩΣ ΤΟ ΠΑΝΕ), Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ (ΔΗΛΑΔΉ ΌΣΟ ΠΟΥΛΆΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ) ΤΌΤΕ ΘΑ ΈΧΕΙ ΦΤΑΊΞΕΙ ΌΤΙ Η ΔΕΗ ΗΤΑΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΜΟΛΙΣ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΔΕΗ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ (ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ), ΤΌΤΕ ΘΑ ΈΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΌΜΑ ΚΟΜΠΙΝΑ ΑΡΠΑΓΗΣ-ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΟΨΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΌΡΩΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΟΤΑΝ ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ MIG ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΑ-ΤΡΙΠΛΑ ΛΕΦΤΑ. ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΞΕΥΤΕΛΊΣΤΗΚΕ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΛΩΣΟΥΝ;ΟΤΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΑΝΟΧΗΣ (ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ) ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ " ΕΜΕΝΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΕΡΝΩ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ MIG ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ. ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΓΚΑΛΕΊΤΕ, ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ". ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ (ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ). ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. ΤΟ 1989 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΣΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΑΟ ΝΑ ΛΕΕΙ "ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΙ ΑΛΛΟ". ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΆ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΟΔΟΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟ ΣΤΟ ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΩ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΕΚΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΕΚΑΤΟ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΥ. ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝ ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΗ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ . ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΜΗΝ ΤΥΧΌΝ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ Η ΔΕΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή