Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ολοκληρώνεται η παραχώρηση της μαρίνας Χίου



Έξι σχεδόν μήνες από την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος  χρήσης  και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου, η διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία των SPVs από την πλευρά των επενδυτών και κλείνουν οι εκκρεμότητες αναφορικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους.  
Το σχήμα των "AVLUM  ENTERPRISES  COMPANY  LIMITED -ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε -ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  Α.Ε.  ΕΙΔΙΚΟΥ  ΣΚΟΠΟΥ" θα αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας για διάστημα 40 ετών, καταθέτοντας βελτιωμένη προσφορά που ανέρχεται  σε  τουλάχιστον  6,2 εκατ.  ευρώ, αποτελούμενη  από εφάπαξ  τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης  πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
Στο σχήμα του προτιμητέου επενδυτή, συμμετοχή διαθέτει εταιρεία που συνδέεται με τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Πρόκειται για την Avlum Enterprises με έδρα την Κύπρο, στο δ.σ. της οποίας θέση κατείχε ο Νίκος Τσάκος, υιός του Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτή του ομίλου Tsakos Group που σήμερα αποτελείται από εταιρείες του μεγέθους των Tsakos Energy Navigation (TEN), Tsakos Shipping κ.α. 
Υπό την αίρεση πιθανών καθυστερήσεων που μπορεί να προκαλέσουν οι εκλογές, στο ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξούν πως η παραχώρηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι η μαρίνα της Χίου, η οποία κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρέμενε μέχρι σήμερα μη λειτουργική και αναξιοποίητη. 
Ειδικότερα,  προβλέπεται  η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης.
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής.
Νίκος Χρυσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου