Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

H Le Figaro έκανε αφιέρωμα 160 σελίδων στην «Αιώνια Αθήνα» [εικόνες]





Μέσα σε 160 σελίδες της Le Figaro ξετυλίγεται ένα αφιέρωμα στην Αθήνα, την κλασσική αλλά και σύγχρονη ελληνική πρωτεύουσα.




Το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Αιώνια Αθήνα» («Athènes Eternelle») αποτελεί μέρος της σειράς «Le Figaro Hors-série», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στις 16 Μαΐου σε λαμπερή εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique, με παρουσία 400 θεατών.

Εξώφυλλο



Το αφιέρωμα είναι αποτέλεσμα ενός απαιτητικού ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip), που πραγματοποίησε η γαλλική υπηρεσία ΕΟΤτον περασμένο Φεβρουάριο. Η σειρά περιοδικών «Le Figaro Ηors-série», με τιράζ 80.000 αντιτύπων, έχει ως στόχο την ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού. Το κοινό είναι ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου, αποτελώντας το κορυφαίο περιοδικό του είδους του στην Γαλλία.

Η αποθέωση της Αθήνας

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Γαλλία Αγλαΐα Μπαλτά, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια ο διευθυντής σύνταξης της «Le Figaro», Alexis Brézet, μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ενώ επισήμανε τη διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισμού. Από την πλευρά του, ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Le Figaro Hors-série», Michel De Jaeghere, στη μοναδικότητα των μνημείων της Ακρόπολης.



Ο γ.γ. του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας, αφού ευχαρίστησε θερμά τη «Le Figaro» για την άψογη συνεργασία, τόνισε ότι το τεύχος του περιοδικού της «Ηors-série» αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής πρωτεύουσας. «Η αρχαία, αιώνια, κλασική Αθήνα, που συνυπάρχει με την Αθήνα της βυζαντινής παράδοσης κυριολεκτικά αναγεννιέται και αναδεικνύεται ως μια από τις πιο συναρπαστικές μητροπόλεις του σύγχρονου κόσμου με νέα μουσεία, νέα ιδρύματα πολιτισμού, πολλαπλές πρωτοβουλίες στον χώρο των τεχνών», είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην αύξηση των επισκεπτών στην Αθήνα, οι οποίοι το το 2018 έφτασαν τους 5,7 εκατ., κάνοντας λόγο για αύξηση 19,4% σε σχέση με το 2017, ενώ κατά πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσιάζεται νέα αύξηση της τάξης του 13,3%.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη νεότερη ιστορία της Αθήνας και για τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης σε ποικίλους τομείς.

Η βραδιά είχε και καλλιτεχνική χροιά, καθώς η θεατρική ομάδα Démodocos παρουσίασε απόσπασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος και η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου ερμήνευσαν δύο τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και μέρος του έργου του σύγχρονου συνθέτη κλασικής μουσικής Σίμου Παπανά «Μακεδονικός Χορός», η κομπανία Cherchez la femme παρουσίασε σύντομο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, ενώ η σχολή χορού «Παρθενώνας» ξεσήκωσε το κοινό με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ελληνικές γεύσεις.
Την βραδιά υποστήριξε, επίσης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου