Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Πάιατ από τη Φωκίδα: Πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις



Για πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του αιολικού πάρκου στα Κάτω Λακκώματα Φωκίδας, του πρώτου στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με ανεμογεννήτριες της General Electric.
«Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Πάιατ να είναι μόνο η αρχή για την συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών και τεχνολογίας στην ανάπτυξη της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τόσο της GE όσο και της Tesla για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για σημαντικές προοπτικές στον τομέα, αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, οι πρώτες αιτήσεις για την κατασκευή του πάρκου που εγκαινιάστηκε σήμερα κατατέθηκαν το 2006. Εξήρε εξάλλου τον ρόλο του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για την υποστήριξη τέτοιου είδους επενδύσεων.
Ο πρέσβης σημείωσε ότι παρά την κρίση, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έγιναν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι η χώρα μας είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ ως προς τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης υπογράμμισε ότι το όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο γίνεται πραγματικότητα.
Ο επικεφαλής της NOSTIRA (συνιδιοκτήτης του πάρκου μαζί με το fund Fortress) Λουκάς Λαζαράκης υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία του πάρκου θα παράγεται ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 24.000 νοικοκυριών και θα αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σημαντικά θα είναι επίσης τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εισπράττει περίπου 185.000 ευρώ το χρόνο αλλά και για τους καταναλωτές της περιοχής οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού των οποίων θα ελαφρυνθούν κατά 95.000 ευρώ το χρόνο.
Εκ μέρους της General Electric ο κ. Παναγιώτης Γάτος ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα είναι σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ με τεχνολογία της εταιρείας η οποία όπως είπε είναι έτοιμη να συμβάλει με χρηματοδοτικές λύσεις στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.


Το αιολικό πάρκο στα Κάτω Λακκώματα περιλαμβάνει 12 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 38,4 μεγαβάτ και θα παράγει 95 γιγαβατώρες το χρόνο.


Εμείς απλά παραθέτουμε την άποψη του προέδρου του , για τις  ανεμογεννήτριες :
:


-----------------Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου (NRCC), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε τον – πρωτάκουστο μέχρι στιγμής - ισχυρισμό ότι ο θόρυβος που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ο Τραμπ ανέφερε το τελευταίο του επιχείρημα κατά της «πράσινης ενέργειας», με αφορμή τις προτάσεις της αντιπάλου του στις εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, σχετικά με τη χρήση αιολικής ενέργειας.
«Η Χίλαρι ήθελε να προωθήσουμε τον αέρα. Τον αέρα. Αν έχεις μια ανεμογεννήτρια κοντά στο σπίτι σου, συγχαρητήρια, το σπίτι σου μόλις έχασε το 75% της αξίας του. Και λένε ότι ο θόρυβος προκαλεί καρκίνο. Πείτε μου και εσείς!» είπε ο Τραμπ μιμούμενος τον ήχο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες.---------------------

4 σχόλια:

  1. Την Φωκίδα την ετοιμάζουν για χωματερή , ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
    Αν δεν ήσαν οι Δελφοί , θα μας είχαν ήδη διώξει απ τα σπίτια μας. Πάρτε το χαμπάρι.
    Ο κος Μπακογιάννης . φρόντισε με την διαγώνιο που θα περνά από Καρπενήσι να απομονώσει τον Νομό μας απ την υπόλοιπη Ελλάδα.
    Έτσι ότι τραβήξουμε θα το τραβήξουμε μόνοι μας , να βράζουμε στο ζουμί μας , ζωσμένοι από Βωξίτες , ιχθυοκαλλιέργιες και αιολικά που δεν θα μπορούν να συντηρήσουν ούτε κάν το 1/20 του ενεργού πληθυσμού του Νομού στο διηνεκές. Εκτός και αν όπως πάει το πράγμα , μείνουνε στο Νομό ακριβώς οι απαραίτητοι να ταϊζουν τα ψάρια και να σκουπίζουν τους δρόμους απ τον βωξίτη που θα σκορπάει ο αέρας στην ατμόσφαιρα της ερειπωμένης Φωκίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Η ΜΠΥΡΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΕΧΕΙ 200 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ 20% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΣ -ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΔΗΛΑΔΗ-
    Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ GENERAL ELECTRIC , ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΗΔΕΝ (0) ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ.

    ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ ΟΤΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΕΝΖΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σημείωση πρώτη. Ο Αμερικάνος πρέσβης πήγε στην Τολοφώνα μέσω Πελοποννήσου και Ναυπάκτου,δεν πέρασε απο την Ιτέα. Για να καταλάβουμε τι δρόμους έχει η περιοχή μας και τι δυσκολεύει την ανάπτυξη της. Για να εξυπηρετήσυν συγκεκριμμένους εργολάβους θέλουν να ξεκινήσουν την διαγώνιο απο το κομμάτι Γραβιά Βάριανη (μεταλλεία)
    Σημείωση Δεύτερη ο Μπακογιάννης για να κάνει καριέρα τα δίνει όλα, σάμπως και του ανήκουν για να στεναχωρθεί..
    Σημείωση Τρίτη Οι Ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ καταλαμβάνουν όλη την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας.
    Οσο εκλέγουμε Μπακογιάννηδες οποιαδήποτε κόμματος έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας.
    Αποστόλης Τσιάμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ : ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ..ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΝ...ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ...ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ..ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΝ..ΚΟΥΛΗ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΝΔ (ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ) ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ..ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή