Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ψάρια- δηλητήριο εισέβαλαν στο Αιγαίο...




Απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα και για τον άνθρωπο συνιστούν τα εντυπωσιακά αλλά επικίνδυνα ψάρια- εισβολείς που με αφετηρία τον Ινδικό Ωκεανό πέρασαν από τη...
Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ'', ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, αποτελούν ισχυρούς θηρευτές που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.

Με διαφορά ελάχιστων ημερών, ο επαγγελματίας αλιέας Μανώλης Μουρίκης, από τη Σάμο, έπιασε στα δίχτυα του και τα δύο είδη, ψαρεύοντας ανοικτά του Καρλοβάσου. Ευτυχώς, ο ίδιος γνώριζε µε τι είχε να κάνει και πώς να τα χειριστεί. 

Το λεοντόψαρο, το εντυπωσιακό... πανκ ψάρι, το οποίο είναι οπλισμένο µε μακριά και μυτερά αγκάθια, παρότι είναι βρώσιμο απελευθερώνει δηλητήριο µε το τσίμπημά του, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ στον άνθρωπο, ενώ ο λαγοκέφαλος είναι τοξικός και η κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο. 

«Έχω ξαναπιάσει λαγοκέφαλο, ενώ το λεοντόψαρο το είδα πρώτη φορά, αλλά ήξερα περί τίνος πρόκειται. Ήμασταν μαζί µε τον πατέρα µου. Μόλις το είδα το αναγνώρισα και του είπα να μην το αγγίξει καν» λέει ο κ. Μουρίκης.

Όταν ανέβασε τη φωτογραφία του παράξενου αλιεύματος στο Facebook έγινε αποδέκτης δεκάδων σχολίων και οδηγιών από διαδικτυακούς φίλους του για το καθάρισμα και το μαγείρεμά του, αλλά δεν... τσίμπησε. «Μου έγραψαν ότι σε αντίθεση µε τον λαγοκέφαλο και άλλα ψάρια-εισβολείς, αυτό τρώγεται και μάλιστα κάνει εκλεκτό φιλέτο, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο να το καθαρίσεις. Υπάρχουν μάλιστα σχετικά βίντεο στο Διαδίκτυο. Εγώ δεν μπήκα στη διαδικασία, γιατί αποφάσισα να µη ρισκάρω. ∆εν γνωρίζεις σε ποιους αδένες βρίσκεται το δηλητήριο. Έτσι, τον εκλεκτό μεζέ τον απόλαυσαν οι... γάτες» σημειώνει ο αλιέας.

Το λεοντόψαρο (επιστημονική ονομασία Pterois miles), το οποίο ενδημεί στον Ινδικό Ωκεανό, είναι δημοφιλές έκθεμα τροπικών ενυδρείων, καθώς εντυπωσιάζει µε τους έντονους κόκκινους, κίτρινους και μαύρους χρωματισμούς, αλλά και την «πανοπλία» του από μυτερά αγκάθια που εκλύουν δηλητήριο. Η επαφή του ανθρώπου µε τα αγκάθια του μπορεί να αποβεί από επώδυνη έως και θανατηφόρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αλλεργικό σοκ. Το Καρλόβασι της Σάμου είναι µία από τις βορειότερες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί. Η ψαριά επεφύλασσε πάντως και δεύτερη έκπληξη για τον Μ. Μουρίκη, καθώς έβγαλε και έναν μεγάλο λαγοκέφαλο.

Ο λαγοκέφαλος πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσόγειο το 2003. Είναι τοξικός και η κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο. «Υπάρχει μια νοητή γραμμή από τη Βόρεια Εύβοια μέχρι τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, κάτω από την οποία εντοπίζονται είδη εισβολέων. Βορειότερα από αυτήν τη γραμμή τα νερά είναι πιο κρύα και λιγότερα αλμυρά λόγω των ρευμάτων που κατεβαίνουν από τον Εύξεινο Πόντο και μεταφέρουν νερό ποταμών» εξηγεί στο «Έθνος» ο Αργύρης Καλλιανιώτης, βιολόγος και ιχθυολόγος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Καβάλας, ο οποίος προσθέτει ότι η παρουσία αυτών των ειδών είναι ιδιαίτερα βλαπτική για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Αλλάζουν όλες οι ισορροπίες. Το λεοντόψαρο δεν έχει κανέναν φυσικό εχθρό, είναι δεινός θηρευτής και τρώει σχεδόν τα πάντα, από χταπόδια και σουπιές μέχρι όλα τα είδη ψαριών» επισημαίνει. Παράλληλα συμβουλεύει τους Έλληνες αλιείς που θα τύχει να βρουν στα δίχτυα τους ψάρια αυτών των ειδών να κάνουν ό,τι και ο αλιέας από τη Σάμο, δηλαδή να μην τα πειράξουν.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου