Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : (Υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας) «Αγωνίζομαι με όραμα τη Φωκίδα των πολλών»

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Giorgos Artinopoulos, χαμογελάει, κοντινό πλάνο
Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Γιώργος Αρτινόπουλος, έχοντας διανύσει ως τώρα μια ζωή, γεμάτη από δυσκολίες και μεταβάσεις, δεν παρέκλινε ποτέ από τη δική του, πάντοτε ανθρωποκεντρική κοσμοθεωρία. Ένα γέννημα – θρέμμα της Ρούμελης που αφού, κόντρα σε, συχνά, αντίξοες συνθήκες σπούδασε, παράτησε μια πολλά υποσχόμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα για να γίνει παιδαγωγός κι ύστερα γύρισε στην πατρώα γη για να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις προς όφελος της νέας γενιάς της Φωκίδας κι εξελίχθηκε σε μιαν ηγετική μορφή σε ολόκληρη τη Στερεά, αν και, ακόμη, νέος σε ηλικία.

Σήμερα είναι Λυκειάρχης στην Ιτέα. Κι ύστερα από μια επιτυχημένη θητεία ως ηγέτης συνδυασμού, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας- όπου έδωσε στην Αριστερά, οντότητα, σε έναν παραδοσιακά «δύσκολο» για τις προοδευτικές δυνάμεις, δήμο – δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Δ. Αναγνωστάκη. Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο epikairo αναλύει το όραμα του για τους πολίτες της Στερεάς και μιλά χωρίς να μασά τα λόγια του για τις παθογένειες που ταλανίζουν, με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων την περιοχή.

Κε Αρτινόπουλε θα πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά.
Ξεκινήσατε την ανάμειξή σας από το δήμο Δωρίδας, όπου ηγηθήκατε του Κινήματος Ενεργών Πολιτών. Από την πορεία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ποιες είναι οι βασικές παθογένειες του δήμου αυτού και πως νομίζετε ότι μπορεί να γίνει ισχυρός, αν θεωρείτε ότι μπορεί;

Ο δήμος Δωρίδας από την ίδρυση του ήταν δύσκολος, ιδιόμορφος και προβληματικός, καθώς δεν διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να αναπτυχθεί ως σύνολο και να ξεφύγει από τοπικιστικά πρότυπα αναπτύσσοντας
ενιαία δημοτική συνείδηση. Η έλλειψη ενός αστικού κέντρου στο οποίο θα μπορούσε να στηρίξει τη συνοχή του, η έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών και η γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, ήταν εξ αρχής τα μεγαλύτερα προβλήματα του νέου δήμου. Επιπρόσθετα η περικοπή πόρων προς τη τοπική αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και η απαξίωση των θεσμών με τη διαφθορά που υπήρξε τόσα χρόνια σε όλα τα επίπεδα οδήγησαν στην έλλειψη στρατηγικής για την αξιοποίηση πόρων και εργαλείων που θα επέτρεπαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή. Για να ισχυροποιήσει τη θέση του ο Δήμος χρειάζεται πολιτικό σχέδιο και ικανούς, ανθρώπους που θα συνθέσουν δυνάμεις, φρεσκάδα και εμπειρία για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση.

Πως και γιατί αποφασίσατε να μετακομίσετε στο Β βαθμό Αυτοδίοικησης;
Σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για την περιφέρειά μας, αισθάνθηκα την ανάγκη να δηλώσω παρών στην πρόσκληση ευθύνης από την μεριά του κ. Αναγνωστάκη. Η επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης αλλά προϋποθέτει την ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή των Περιφερειών. Η προσωπική μου πορεία και η ενασχόλησή μου με τα κοινά μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του τόπου μου. Διαθέτω τη βούληση να προσφέρω και να αγωνιστώ για μια ισχυρή και αποτελεσματική Περιφέρεια που θα πραγματώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, θα απεγκλωβιστεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον.
Έχετε εντοπίσει παθογένειες στη σημερινή περιφερειακή αρχή και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Το έργο κάθε περιφερειακής αρχής κρίνεται από τους πολίτες. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν στο πλαίσιο του απολογισμού της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να αναλογισθούμε τι προσέφερε στους παρακάτω τέσσερις τομείς που αποτελούν και τους πυλώνες της δικής μας πρότασης αλλά και προϋποθέσεις για τη βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου των πολιτών της περιφέρειας, την αναπτυξιακή πορεία και την αναστροφή της πορείας ερημοποίησης που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η Φωκίδα σήμερα.
Απασχόληση και αντιμετώπιση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Αύξηση του Α.Ε.Π. της παραγωγικής ικανότητας και της παραγωγής στη Στερεά.
Ανάδειξη της ταυτότητας της Στερεάς στο εξωτερικό της περιβάλλον.
Αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με διακυβέρνηση στηριγμένη σε νέες δομές αναπτυξιακού σχεδιασμού, με δημοκρατικό προγραμματισμό που έλλειψε, με ορθολογική οργάνωση του θεσμού και διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης.

Η Περιφέρεια Στερεάς με ευθύνη των πολιτικών της, «σπατάλησε» τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στα ΚΠΣ, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών της. Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια Ευρώ σε εκατοντάδες έργα και εργάκια ικανοποιώντας τις πελατειακές σχέσεις και φιλοδοξίες του πολιτικού προσωπικού, σε έργα χωρίς ουσιαστικό, απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρωθεί η διοίκησή της στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο;
Κεντρικό σύνθημα της παράταξής μας είναι η Στερεά Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα των Περιφερειών. Στοχεύουμε στην Χωρική, Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Το σχέδιό μας αποτελεί μια νέα συνθήκη των Πολιτών με την Πολιτική. Επιδιώκουμε μια περιφέρεια Συνοχής και Απασχόλησης, με Οικονομική Μεγέθυνση, Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας & του Συνεργατισμού. Αυτό θα γίνει με στήριξη της Τοπικής Οικονομίας, Υλοποίηση Υποδομών και Αναπτυξιακών έργων με βάση τις Κοινωνικές ανάγκες, με Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό.
Κρίσιμο για μας είναι η Tαυτότητα, το Κοινωνικό Κεφάλαιο και η Τοποθέτηση της Περιφέρειας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη. Εμπόδιο δεν αποτελεί η διοικητική διαίρεση αλλά «ο βίος και η πολιτεία» του πολιτικού προσωπικού, που καλλιεργεί τοπικισμούς και εσωστρέφεια. Δεν αναπτύχθηκε η αναγκαία κουλτούρα συνεργασιών και το ρήγμα πόλεων-χωριών ολοένα και μεγαλώνει. Για μας, περιφερειακή συνείδηση διαμορφώνεται με συνεργασίες περιοχών, με σχεδιασμό και εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, που υπερβαίνουν τα διοικητικά όρια επί τη βάσει κοινωνικών αναγκών, με άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με συνέργειες και συμπληρωματικότητα δράσεων.

Έχετε πει πολλές φορές ότι η Φωκίδα χρειάζεται ένα μεγάλο έργο το διαγώνιο άξονα. Πως θα αλλάξει τη ζωή μας αυτό το έργο και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Περιφέρεια, σε ένα έργο εθνικής σημασίας;
Η στρατηγική σημασία του Διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, για την ανάπτυξη της χώρας, είναι καθοριστική. Ο άξονας έχει εθνικό και υπερ-τοπικό χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει στην επικοινωνία και στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, αφού είναι ο μοναδικός δρόμος με αποδεκτά χαρακτηριστικά που διέρχεται τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τις νότιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. το κυριότερο που κάνει είναι ότι συνδέει πληθυσμούς 3 μεγάλων περιφερειών απευθείας χωρίς τη διαμεσολάβηση του λεκανοπεδίου της Αττικής. Είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τρεις περιφέρειες αθροίζουν πληθυσμό 2 εκατομμύρια κατοίκους περίπου. Δηλαδή περίπου το 1/5 του πληθυσμού της χώρας. Η ανάπτυξη δε των περιφερειακών λιμένων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, θα δώσει σε Πάτρα-Βόλο και όλα τα ενδιάμεσα λιμάνια, τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν και τον Κορινθιακό. Αν δεν υπάρχει οδικός άξονας να τα συνδέει, τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί.
Ο άξονας Αντίρριο – Ιτέα – Λαμία, είναι σημαντικός οδικός άξονας που δεν έχει αξιολογηθεί σωστά από την κεντρική πολιτεία. Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων βρίσκει την χώρα σε αναζήτηση πόρων για την λεγόμενη νέα γενιά έργων. Πλέον στην εποχή που ανοίγει, το ζητούμενο για πολλούς, όσον αφορά τα οδικά έργα, είναι η σύνδεση της Ανατολικής με τη Δυτική Ελλάδα, με την κατασκευή ενός διαγώνιου οδικού άξονα. Η επιλογή αυτή θα είναι η συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα συντείνουν η ικανοποιητική μελετητική ωριμότητα του έργου, καθώς και η πίεση των αυτοδιοικητικών αρχών σε Φωκίδα και Στερεά Ελλάδα σε συνεργασία με τους φορείς της Αχαΐας που προσβλέπουν στη διασύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας με την Ανατολική Ελλάδα και το λιμάνι του Βόλου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη Φωκίδα;
Η Φωκίδα είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος, ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση ως τον τουρισμό και την εκπαίδευση και από την άλλη μεριά είναι ένας χώρος τόσο οριοθετημένος, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται από έναν σωστό σχεδιασμό. Η ανασυγκρότηση, είναι πριν απ’ όλα η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης.
Στόχος είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη της οποίας το όφελος διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα εμπρός τον τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες. Για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να τα μετατρέψουμε σε υπεραξία, την οποία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία. Στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου δίνοντας ισότιμες ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή για όλους. Αυτό είναι το δικό μας όραμα, γιατί χωρίς όραμα δεν μπορείς να φτιάξεις σχεδιασμό, παραγωγικό και αναπτυξιακό.

Είστε εκπαιδευτικός και μάλιστα σε θέση διοίκησης, ως διευθυντής του Λυκείου Ιτέας. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία σε μικρές περιοχές και ποια η συμβολή δήμου και περιφέρειας στην επίλυση προβλημάτων ζωτικής σημασίας;
Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την περιοχή μας;

Με τις συντονισμένες προσπάθειες του Βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου μια νέα εποχή ξεκινάει για όλη τη Φωκίδα με την ίδρυση (Ν.4589/2019) στην Άμφισσα δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων του Γεωπονικού Παν/μίου:
α. Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
β. Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού, το οποίο επίσης εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Επίσης Ιδρύεται Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) του Παν/μίου Θεσσαλίας. Δεδομένων των σκοπών του ΠΕΚ (προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ) υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα ακαδημαϊκής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των παγκόσμιων Δελφών στον ίδιο τον τόπο τους.
Η δεδομένη επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών για τους φοιτητές, αλλά και ευκαιρίες για την αναπτυξιακή προοπτική όλου τον νομού. Η συγκρότηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας στον τόπο μας και η ουσιαστική σύνδεσή της με την περιοχή θα πρέπει να είναι μέλημά μας για να έχουμε έναν φυσικό σύμμαχο και επιστημονικό συνεργάτη.

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της Φωκίδας τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Η έλευση και λειτουργία στην περιοχή μας δύο κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του νεώτερου αλλά δυναμικού και ιδιαίτερα εξωστρεφούς στο εξωτερικό Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποδεικνύει τη θέληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μπει ο Νομός Φωκίδας σε μια πορεία πραγματικής ανάπτυξης.
Είναι μια ευκαιρία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας!
Την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 43,4 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για 19 νέα έργα υποδομών ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Πρόκειται για οδικά και λιμενικά έργα, καθώς και για έργα επισκευής και αξιοποίησης κτιρίων, αποκατάστασης γεφυριών, αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλα έργα υποδομών.
Όσον αφορά στη Φωκίδα το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 7,85 εκ. ευρώ και περιλαμβάνονται:

1) Η περιφερειακή οδός Άμφισσας από τη διασταύρωση Αγίας Ευθυμίας έως το κάστρο της Άμφισσας, έργο ύψους 3,9 εκ. ευρώ
2) ο κόμβος δυτικής εισόδου κι εξόδου της Ιτέας, έργο ύψους 2 εκ. ευρώ,
3) η κατασκευή δημοτικού χώρου στάθμευσης στον οικισμό των Δελφών, έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ και
4) η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων στην Άμφισσα, έργο ύψους 442.000 ευρώ.

Σήμερα Τετάρτη 19/12/2018 ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε την ένταξη στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 6 έργων για τη Φωκίδα, συνολικού προϋπολογισμού 4.134.000 ευρώ.
Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομών για την περιοχή μας και συγκεκριμένα τα εξής:

1) Βελτίωση Οδικού Κόμβου –Θέση ΒΙΟΠΑ Άμφισσας: 1.820.000 ευρώ
2) Κόμβος Ανατολικής Εισόδου-Εξόδου Ιτέας: 1.000.000 ευρώ
3) Βελτίωση του ισόπεδου κόμβου Τριταίας με Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου 510.000 ευρώ
4) Προστασία διαβρωμένων ακτών Τολοφώνας: 305.000 ευρώ
5) Αποκατάσταση κτιρίου «Μακεδών» (Κίρρα): 124.000 ευρώ
6) Αγορά οικοπέδου και κτιρίου για τη δημιουργία όρχου μηχανολογικού εξοπλισμού της ΠΕ Φωκίδας: 375.000 ευρώ

Με τα Ειδικά Προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», η Κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή κατεύθυνση των Δήμων, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών.
– Ο «ΦιλόΔημος Ι» ξεκινά με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και με προοπτική αύξησης του ποσού στα 2 δισ. ευρώ έως το 2022.
– Ο «ΦιλόΔημος ΙΙ» έχει εξασφαλίσει 240 εκατ. για το 2018 από ένα, κατ’ αρχήν, σύνολο 300 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 740 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν εξασφαλιστεί μόνο για το 2018, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Ενδεικτικά, με αυτά τα δύο προγράμματα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας μπορούν: (από ηλεκτρονική σελίδα left.gr)
«…· Να συντηρήσουν σχολικά κτίρια και τους αύλειους χώρους τους, με επιπρόσθετη χρηματοδότηση υπεριδιπλάσια της τακτικής επιχορήγησης του 2018.

Να κατασκευάσουν ή να αναβαθμίσουν Παιδικές Χαρές προκειμένου να εφαρμοστούν οι σύγχρονες και αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.
Να προμηθευτούν μηχανήματα έργων προκειμένου να ενισχύσουν ή να αντικαταστήσουν τον γερασμένο εξοπλισμό τους.
Να υλοποιήσουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τρόπο συμπληρωματικό ως προς τις μεγάλες ανάλογες υποδομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, μεγεθύνοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Να αναλάβουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνδυαστικά με όσα προβλέπονται και υλοποιούνται ήδη.
Να δρομολογήσουν έργα αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας, ώστε να απαντήσουν θετικά στις ανάγκες προσβασιμότητας των μικρών παραγωγών της υπαίθρου στις εκμεταλλεύσεις τους.
Να εκτελέσουν έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ εκεί που τα απαραίτητα έργα υστερούν περισσότερο και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη.
Να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν δημοτικά κτίρια, έτσι ώστε να καλύψουν άμεσες ανάγκες ή να καταστήσουν αξιοποιήσιμο ένα κτιριακό απόθεμα συχνά ιδιαίτερα αξιόλογο και με σπουδαίες προοπτικές ως προς τις χρήσεις του.

Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση σε κρίσιμα έργα μικρής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία αθροιστικά συνιστούν μια μεγάλη θετική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη και αποδέκτες.
Ο «ΦιλόΔημος» βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες που διατυπώθηκαν από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές δυνατότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρει λύσεις εκεί που κυριαρχούσαν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα.
Στόχος των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ» είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση των υποδομών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στη δουλειά του κάθε πολίτη. Οι διαθέσιμοι πόροι συγκεντρώνονται και κατανέμονται, προκειμένου να αποτελέσουν έναν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πολλαπλασιαστή.
Είναι μια πρωτοβουλία που συναθροίζεται με όλες τις άλλες δράσεις της μεγαλύτερης συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, της κοινωνίας, της Χώρας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της….»

2 σχόλια:


  1. Περιφερειακός Άμφισσας με εκατομμύρια ευρώ για να πηγαίνουν οι γυφταίοι γρήγορα στα κλεψιμαίικα ???

    Για το φονικό δεν άκουσα κουβέντα :

    τουρισμός ή χωματερή ????

    ΘΕΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ειδάλλως μαϊντανούς δεν θέλουμε

    Επαληθευτήτω ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι...

    υ.γ
    Το είτε είσαι καλών προθέσεων άνθρωπος και καλό παιδί δεν το αμφισβητεί κανείς αλλά θέλουμε ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ : ΧΑΒΟΥΖΑ ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Όποιος δεν παίρνει θέση στο θέμα να το ξέρει και ο ψηφοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΤΕΑ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ - ΕΠΙΤΗΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΤΕΑΣ ΚΙΡΡΑΣ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΠΟΥ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΚΛΙΤΣΕΣ.

    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ-

    ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΙΧΤΙΡΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...

    ΠΟΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΩΡΕ ...ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ;

    ΑΧΡΗΣΤΟΙ Ε ΑΧΡΗΣΤΟΙ

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΝΑ ΜΗ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ..
    ΧΤΥΠΗΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ , ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ....ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ . ΑΝΑΠΤΥΞΗ...




    ΑπάντησηΔιαγραφή