Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Ποια είναι η Imerys Talc America, γιατί αναγκάστηκε να πτωχεύσει και ποια η σχέση της με τους καρκίνους των ωοθηκών!


 Μια υπόθεση που «καίει» για την IMERYS
Ποια είναι η Imerys Talc America, γιατί αναγκάστηκε να πτωχεύσει και ποια η σχέση της με τους καρκίνους των ωοθηκών!


 Ίσως κάποιοι από εσάς έχετε διαβάσει για το σκάνδαλο Johnson&Johnson  η οποία καλείται να καταβάλλει περί τα 5 δις σε αποζημιώσεις ασθενών που κατάφεραν να αποδείξουν μέχρι στιγμής ότι η χρόνια χρήση τάλκ τους προκάλεσε καρκίνων των ωοθηκών. Εκείνο που ασφαλώς δεν ξέρεται είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει ταρακουνήσει συθέμελα την IMERYS και έχει οδηγήσει θυγατρική της σε πτώχευση. 
H τελευταία δίκη
Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε το ποσό των 29 εκατ. δολαρίων σε καρκινοπαθή γυναίκα, που κατηγορεί την εταιρεία Johnson & Johnson ότι η χρήση του ταλκ για μωρά προκάλεσε μεσοθηλίωμα.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο που εκδηλώνεται στον υπεζωκότα, τη μεμβράνη που καλύπτει τον κάθε πνεύμονα μέσα στο θώρακα.
Η ετυμηγορία της Τετάρτης, στο ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια στο Όκλαντ, σηματοδοτεί την τελευταία ήττα για τον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 αγωγές που σχετίζονται με το ταλκ σε εθνικό επίπεδο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, αναφέροντας «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης, επισημαίνοντας ότι οι δικηγόροι για τη γυναίκα είχε ουσιαστικά αποτύχει να αποδείξει ότι το ταλκ περιέχει αμίαντο. Η εταιρεία δεν παρείχε περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα προβαλλόμενα σφάλματα.
 «Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε ότι οι ετυμηγορίες του δικαστηρίου δεν είναι ιατρικά, επιστημονικά ή κανονιστικά συμπεράσματα σχετικά με ένα προϊόν», ανέφερε η Johnson & Johnson σε μια δήλωση.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ αρνείται ότι το ταλκ προκαλεί καρκίνο, λέγοντας ότι πολυάριθμες μελέτες και δοκιμές από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έδειξαν ότι είναι ασφαλές και χωρίς αμίαντο.
Η αγωγή ασκήθηκε από την Τέρι Λίβιτ, η οποία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη σκόνη για μωρά της Johnson και το αφρόλουτρο - επίσης σκόνη που περιείχε ταλκ  - στη δεκαετία του 1960 και του 1970 και διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα το 2017.
Ήταν η πρώτη από δεκάδες περιπτώσεις εναντίον της εταιρείας σχετικά με το ταλκ και που έχει προγραμματιστεί να δικαστεί το 2019.
Η δίκη που διήρκησε εννέα εβδομάδες ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου, όπου και υπήρξαν μαρτυρίες από περίπου δώδεκα εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές.
Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα με βάση το ταλκ που χρησιμοποίησε η Λίβιτ ήταν ελαττωματικά και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία, αποζημιώνοντας 29,4 εκατομμύρια δολάρια τη Λίβιτ και τον σύζυγό της. Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποδώσει ποινικές αποζημιώσεις.
«Ακόμα μια κριτική επιτροπή απέρριψε τις παραπλανητικές δηλώσεις του J & J ότι το ταλκ δεν περιέχει αμίαντο», δήλωσε ο Μος Μάιμον, δικηγόρος της Λίβιτ, σε δήλωσή του την Τετάρτη.
 «Τα εσωτερικά έγγραφα της J & J που είδαν οι δικαστές αποκάλυψαν για μί αακόμα φορά τη συγκλονιστική αλήθεια για τις δεκαετίες κάλυψης, εξαπάτησης και απόκρυψης από την J & J».
Η υπόθεση της Λίβιτ ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε αναφορικά με το ταλκ, αφού το Reuters δημοσίευσε μια έκθεση το Δεκέμβριο όπου αναφέρει ότι η J & J γνώριζε ότι το ταλκ στις ακατέργαστες και τελειωμένες σκόνες της έβγαινε μερικές φορές θετική για μικρές ποσότητες αμιάντου από τη δεκαετία του 1970 ως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - χωρίς να αποκαλύπτεται σε ρυθμιστές ή καταναλωτές
Σε 11 περιπτώσεις μέχρι στιγμής, τρεις έχουν οδηγήσει σε νίκες για τους ενάγοντες, αποδίδοντας ζημίες ύψους 4,69 δισ. δολάρια σε μια απόφαση για τον καρκίνο των ωοθηκών που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018. Η Johnson & Johnson κέρδισε άλλες τρεις υποθέσεις και άλλες 5 έληξαν με επιτροπές.
Η εταιρεία άσκησε έφεση εναντίον όλων των δικαστικών αποφάσεων και δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι αποφάσεις θα ανατραπούν κατόπιν προσφυγής.
Η υπόθεση και οι αγωγές
Εδώ και δεκαετίες, καρκινοπαθείς γυναίκες στις ΗΠΑ παλεύουν να αποδείξουν ότι δεν έφταιγε το κακό τους DNA για ό,τι τους συνέβη. Η δικαίωση άργησε αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ...
Στις 4 Μαϊου 2017 το δικαστήριο του Σεντ Λούις επιδίκασε το ποσό των 110.5 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση στην Louis Slemp, μία 62χρονη γυναίκα που έπασχε από καρκίνο, για την πρόκληση του οποίου κατηγορούσε την εταιρεία Johnson & Johnson. Ήταν μία από τις πολλές αντίστοιχες υποθέσεις που είχαν φτάσει στην αίθουσα των δικαστηρίων αλλά η πιο καταλυτική για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια. 
Η Slemp χρησιμοποιούσε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες την πούδρα ταλκ της εταιρείας, όταν το 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Ο καρκίνος της έκανε μετάσταση, πήγε στο συκώτι και ήταν πολύ άρρωστη για να παρευρεθεί στο δικαστήριο. Συνολικά, μέχρι και την εκδίκαση της δικής της υπόθεση, περίπου 2000 αντίστοιχες δικογραφίες ζητούσαν δικαίωση σε όλα τα δικαστήρια των ΗΠΑ. Και, κάπως έτσι, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. 
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το δικαστήριο του Λος Άντζελες επέβαλε ως πρόστιμο στην J&J το ποσό - ρεκόρ των 417 εκατ. δολαρίων, για την περίπτωση νοσηλευόμενης γυναίκας, η οποία επίσης έπασχε από καρκίνο των ωοθηκών και χρησιμοποιούσε το ταλκ της εταιρείας για χρόνια. Η Eva Echeverria άρχισε να κάνει χρήση του προϊόντος τη δεκαετία του '50 και το 2017 διαγνώστηκε με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Το ποσό που κέρδισε στη δικαστική διαμάχη με την J&J είναι το μεγαλύτερο που έχει επιδικαστεί ποτέ, σε μια σειρά χιλιάδων τέτοιων περιστατικών. «Δεν θέλει συμπόνοια. Θέλει απλώς να βοηθήσει και άλλες γυναίκες σε όλη τη χώρα που πάσχουν από καρκίνο εξαιτίας της J&J», ήταν το μήνυμα του δικηγόρου της έξω από το δικαστήριο. 
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερο, τον Ιούλιο του 2018, η εταιρεία καλέστηκε να πληρώσει το ποσό των 4.7 δισ. δολαρίων (!) σε 22 γυναίκες συνολικά οι οποίες κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατά της J&J, υποστηρίζοντας ότι το Baby Powder ευθύνεται για τον καρκίνο στις ωοθήκες που είχαν αναπτύξει. Ο Mark Lanier, νομικός σύμβουλος των γυναικών, 6 από τις οποίες πέθαναν πριν ολοκληρωθεί η δίκη, δήλωσε ότι η Johnson & Johnson έκρυβε στοιχεία για την παρουσία αμιάντου στο ταλκ της για περισσότερα από 40 χρόνια. Η δίκη διήρκεσε 6 εβδομάδες και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις ενάγουσες. 
Πριν από λίγες ημέρες, εκτενής έρευνα του πρακτορείου Reuters που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, αναφέρει ότι στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου. Μάλιστα, η εταιρεία είχε παραγγείλει και πληρώσει μελέτες για το Baby Powder και χρημάτισε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.
Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής». «Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 10% το Σάββατο, ενώ αναμένεται να υποστεί περαιτέρω πτώση, τη μεγαλύτερη που έχει ζήσει τα τελευταία 16 χρόνια. Αλήθεια, όμως, πόση σημασία έχουν οι μετοχές όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές; 
Η πτώχευσης της IMERYS TALC AMERICA
Bασικός προμηθευτής της σκόνης τάλκ που χρησιμοποιήθηκε στα προϊόντα για μωρά της Johnson & Johnson εντάχθηκε στον νόμο για χρεοκοπία, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει σε αγωγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών και μεσοθηλιώματος από τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η Imerys Talc America, η αμερικανική μονάδα του γαλλικού ομίλου Imerys SA, δήλωσε πτώχευση επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να αντικρούσει νομικά σχεδόν 15.000 αγωγές.
Ο κ. Imerys δήλωσε ότι παρόλο που πιστεύει ότι οι αγωγές δεν έπρεπε να γίνουν, το γεγονός ότι το κόστος για τους διακανονισμούς αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια δεν επιτρέπει στην εταιρεία να σνεχίσει τη λειτουργία της.
Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η ετυμηγορία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Johnson & Johnson και η προβολή του θέματος στα μέσα ενημέρωσης αποτελούν παράγοντες που οδήγησαν στην πτώχευση. Τον Ιούλιο οι ένορκοι δικαστηρίου στο Μισσούρι αποφάνθηκαν ότι η J & J πρέπει να πληρώσει 4,69 δισ. Δολ. σε 22 γυναίκες που δήλωσαν ότι ο αμίαντος στην τάλκη τους προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών.
Οι Imerys και J & J έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς για το τάλκ, λέγοντας ότι πολλές μελέτες και δοκιμές από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι το ταλκ τους είναι ασφαλές. Η J & J την Τετάρτη αρνήθηκε να σχολιάσει την υποβολή στο νόμο 11 της Imerys Talc America. Σύμφωνα με το InsuranceJournal η J&J δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατηγορείται για τη χρήση του ταλκ, καθώς και η Colgate-Palmolive απ΄πο το 1871 έως το 1995 είναι άλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση των ΗΠΑ για ταλκ.
Η εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη πώλησε το κασμίρ μπουκέτο, μια καλλυντική σκόνη τάλκη, από το 1871 έως το 1995, προωθούσε το ταλκ Cashmere Bouquet. Η Colgate αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει σχετικά και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα τάλκης της προκάλεσαν καρκίνο.
Περιέχει αποσπάσματα από www.insurancedaily.gr, www.athensvoice.gr, www.pasmina.gr και πληροφορίες από reuters.com, theguardian.com, nbcnews.com

Έντυπη έκδοση Εφημερίδα "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου