Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Γερμανοί και Άγγλοι τουρίστες συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα


Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μπορεί η πορεία των προκρατήσεων από τις δύο βασικές αγορές τουριστών για την ελληνική αγορά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να κινούνταν το προηγούμενο διάστημα με χαμηλότερες "ταχύτητες" σε σύγκριση με τη σεζόν του 2018, εντούτοις ο πρώτος μήνας της χρονιάς έδειξε πως η ροή επισκεπτών δεν ήταν τελικά πτωτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ  για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε στις 68 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκε κατά 9,6% και διαμορφώθηκε στις 38 χιλ. ταξιδιώτες. Στο σκέλος των εσόδων, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 26,7% φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 65,3% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες άγγιξαν τα 16 εκατ. ευρώ.
Ο προβληματισμός για τις πωλήσεις πακέτων από τους tour operators, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, στην περίπτωση της αγγλικής αγοράς πήγαζε από το "πάγωμα" του σχεδιασμού διακοπών για πολλούς υποψήφιους ταξιδιώτες σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα ήταν εμφανής η αυξητική ζήτηση των Γερμανών τουριστών για τους προορισμούς της Τουρκίας, αλλά και για προορισμούς του εσωτερικού.
Για τους λόγους αυτούς, και παράλληλα εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού στις χώρες της Μεσογείου, φορείς της αγοράς προέβλεπαν πως η φετινή σεζόν θα ήταν δύσκοληκαι πως θα υπήρξε σταθεροποίηση τόσο σε αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, τόσο και σε έσοδα.
Τον Ιανουάριο εξάλλου, όπως φάνηκε από το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κύρια αγορά για την Ελλάδα ήταν η ιταλική και ακολούθησαν η γερμανική και η βρετανική. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η αγορά των ΗΠΑ και στην πέμπτη θέση εμφανίζεται η αγορά της Πολωνίας.
Η χρονιά πάντως μπαίνει με το δεξί για τον ελληνικό Τουρισμό, αν κι ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί η σεζόν. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, αυξημένες κατά 53,2% ήταν το Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ, έναντι 152 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 40,4%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,4%.Η κίνηση διαμορφώθηκε στις 660 χιλ. ταξιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου