Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Τι λέει η "αριστερή παρέμβαση στη Στερεά " για την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στην Φωκίδα





ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

                                                                                                                27 Φεβρουαρίου 2019

       Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  στηρίζει αμέριστα τον αγώνα των πολιτών και  της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας για την προστασία του τόπου και ενάντια στην καταστροφή που θα επέλθει από τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών, οι οποίες στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να προχωρούν σε έργα τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Η βαρβαρότητα που φόρεσε την  «οικολογική» της  μάσκα , ληστρικά, ανεξέλεγκτα και με αποικιοκρατικούς όρους μετατρέπει τα φυσικά τοπία του τόπου μας σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών(ΑΠΕ).

      Οι Βιομηχανικές ΑΠΕ παρουσιάζονται με το προσωπείο της ήπιας και φτηνής παραγωγής ενέργειας, ενώ η πραγματική συνεισφορά τους στο ενεργειακό  πρόβλημα είναι μηδαμινή  και η  καταστροφή  που φέρνουν όπου εγκατασταθούν μη αναστρέψιμη. Εκατοντάδες κυβικά μπετόν για τις βάσεις, πλατείες πολλών τετραγωνικών για κάθε μια ανεμογεννήτρια, αλλά και συνοδευτικά έργα όπως διανοίξεις δρόμων που δεν εξυπηρετούν κάποια άλλη λειτουργία, εκβραχισμοί , χιλιάδες κυβικά μπάζα, κίνδυνοι κατολισθήσεων, υποσταθμοί ρεύματος, επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το μικροκλίμα της περιοχής είναι μερικές από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρ’ όλες τις παραπάνω επιπτώσεις, οι ανεμογεννήτριες πρακτικά δεν μειώνουν ουσιαστικά την εξάρτηση της χώρας από τις παραδοσιακές «βρώμικες» πηγές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα το ρεύμα που παράγουν υποχρεούται να το αγοράζει η ΔΕΗ πληρώνοντάς το χρυσό, ανεξάρτητα από το αν το χρησιμοποιεί ή όχι. 
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αλουμίνιο της Ελλάδας στην Βοιωτία που γεμίζει τον τόπο με αιολικά πάρκα και ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς που καίνε  φυσικό αέριο  για να λειτουργήσουν, με πρόσχημα να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργεί το εργοστάσιο.    
     Όμως την ενέργεια αυτή, η εταιρεία, δεν τη χρησιμοποιεί για την λειτουργία του εργοστασίου αλλά την πουλάει στη ΔΕΗ. Βέβαια, σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που αγοράζει, στη συνέχεια, το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ για τη λειτουργία του εργοστασίου, και της κοστίζει ελάχιστα λόγω ειδικών συμφωνιών που έχουν συνάψει μεταξύ τους. 
       Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι μέχρι σήμερα επενδύσεις σε αιολική ενέργεια, όχι μόνο δεν «ελαφραίνουν» τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, αντίθετα οδηγούν στο να πληρώνουν οι πολίτες μεγαλύτερα έξοδα, οι οποίοι ήδη δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους. Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για τα αντισταθμιστικά οφέλη  σε δημότες και ΟΤΑ , για θέσεις εργασίας κλπ. τα οποία πολλοί εύκολα καταρρίπτονται από τα πραγματικά στοιχεία.
    Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά, σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω της φτωχοποίησης τους από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.
       Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις  (ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ) μαζί με την δήθεν αριστερή και εξίσου μνημονιακή ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ έχουν συνυπογράψει νόμους διευκόλυνσης των αρπακτικών του μεγάλου κεφαλαίου έτσι ώστε να εμπορευματοποιήσουν και να καταστρέψουν με το πέρασμά τους ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην φύση, στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Οι υποτακτικοί  της ΕΕ αφού ξεθεμελίωσαν τα εργατικά δικαιώματα, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία και ξεπούλησαν τον πλούτο της χώρας θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και τη φύση.
      Με το πρόσφατα Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  το 45% της Φωκίδας χαρακτηρίζεται ως περιοχή αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας και στο υπόλοιπο 55% το δεύτερο λόγο έχουν οι ΑΠΕ και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Οι Δελφοί και το Δελφικό τοπίο, μια περιοχή Οικουμενικής Αξίας που προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ, η ιστορική πόλη της Άμφισσας, ο παραδοσιακός Ελαιώνα της Άμφισσας, το Γαλαξίδι, το φυσικό κάλος στα  Πεντεόρια, τη Βουνιχώρα, τη Δεσφίνα και την παραλιακή Δωρίδα δε αποτελούν εμπόδια για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες μεταλλείας και ΑΠΕ.
       Ευθύνη έχουν και οι πλειοψηφίες της τοπικής αυτοδιοίκησης  που με τη στάση  και τις αποφάσεις τους γίνονται εκφραστές και υλοποιούν την βάρβαρη επίθεση διάρκειας του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ στον λαό, στη φύση, στην ίδια τη ζωή.
Αποτιμούν τα βουνά, τα δάση  το φυσικό περιβάλλον, τις βουνοκορφές στα χρηματιστήρια των αγορών, αξιών, ενέργειας ,με το μοναδικό κριτήριο που γνωρίζει η ιδιωτική «επιχειρηματικότητα»: το εύκολο, γρήγορο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. «Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό είναι δωρεάν»… γι’ αυτούς.
Εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη και το δικαίωμά μας στα κοινωνικά αγαθά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέει την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις,
Ένα τέτοιο κίνημα ανατροπής της συνολικής επίθεσης , που θα αντιμετωπίζει  το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ,μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο.
Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ»-  και με την παρουσία μας και στάση μας στο περιφερειακό συμβούλιο μέσω του εκλεγμένου Περιφερειακού μας Συμβούλου - στήριξε και στηρίζει κάθε τέτοιο κίνημα και στη Φωκίδα και στη Νότια Εύβοια-Καρυστία και στην Ευρυτανία και ενώνει τη φωνή της και με τις άλλες κινήσεις πανελλαδικά(Καρδίτσα-Άγραφα κλπ)

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Να  υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον τόπο μας τα δικαιώματα μας στα κοινωνικά αγαθά.
 Να ανατρέψουμε αυτή η πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση,
Να διαλέξουμε το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ρήξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου