Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο τύπου του βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου για δύο πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα και ίδρυση Ινστιτούτου Διεθνών σπουδών




Δελτίο Τύπου Ηλ. Κωστοπαναγιώτου Βουλευτή Φωκίδας
Δύο Πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού στην Άμφισσα
Ίδρυση Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα από το Παν/μιο Θεσσαλίας 
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος
Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (29/1/2019) του νόμου 4589 που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες, μια νέα εποχή ξεκινάει όχι μόνο για την Άμφισσα αλλά και όλη τη Φωκίδα.
1)             Ιδρύονται στην Άμφισσα δύο Πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού Παν/μίου:
α. Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
β. Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού, το οποίο επίσης εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. 
Να θυμίσουμε ότι το δεύτερο τμήμα δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο βουλευτής Ηλ. Κωστοπαναγιώτου κατέθεσε τροπολογία ζητώντας τη δημιουργία του δεύτερου τμήματος με βάση τα πλεονεκτήματα της περιοχής (Δελφοί, προστατευόμενες περιοχές-ορεινοί όγκοι-Κορινθιακός, αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας), η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου.    
Το  Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι στο μηχανογραφικό του 2019-2020, ενώ η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του τμήματος Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού θα οριστεί από τον καθύλην αρμόδιο φορέα, τη Σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Η δεδομένη επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών για τους φοιτητές, αλλά και ευκαιρίες για την αναπτυξιακή προοπτική όλου τον νομού. Η συγκρότηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας στον τόπο μας και η ουσιαστική σύνδεσή της με την περιοχή θα πρέπει να είναι μέλημά μας για να έχουμε έναν φυσικό σύμμαχο και επιστημονικό συνεργάτη.

2)             Ιδρύεται Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα, το οποίο ανήκει στο  Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) του Παν/μίου Θεσσαλίας. Ειδικά για το  Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών προβλέπεται ότι παρόλο που ανήκει στο ΠΕΚ Θεσσαλίας θα μπορεί να συνεργάζεται με άλλο Α.Ε.Ι. με σκοπό την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Δεδομένων των σκοπών και των μέσων του ΠΕΚ όπως περιγράφονται στον νόμο (προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ) υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα ακαδημαϊκής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των παγκόσμιων Δελφών στον ίδιο τον τόπο τους.

3)             Όσον αφορά στους ήδη φοιτούντες στην Άμφισσα: Η λειτουργία της Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων θα συνεχίσει και οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν αν θα πάρουν πτυχίο του ΤΕΙ ή αν παρακολουθώντας επιπλέον μαθήματα, θα ενταχθούν στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης. Η δεύτερη επιλογή νομοθετήθηκε μετά από δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλ. Κωστοπαναγιώτου για τους φοιτητές/τριες του ΤΕΙ Άμφισσας. 

Η έλευση και λειτουργία  στην περιοχή μας δύο κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του νεώτερου αλλά δυναμικού και ιδιαίτερα εξωστρεφούς στο εξωτερικό Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποδεικνύει τη θέληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μπει ο Νομός Φωκίδας σε μια πορεία πραγματικής ανάπτυξης.

Είναι μια ευκαιρία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας!

Ηλ. Κωστοπαναγιώτου Βουλευτής Φωκίδας
31/1/2019

3 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΠΑΝΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και θα τρεχουν ξαφνικά οι φοιτητες να δηλωσουν την σχολη όπως και ολες τις σχολες που εχουν ανοιξει στην περιοχη μεχρι σημερα. Και τόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση που απο 4 έως 11 με άριστα το 20 που θέλει κάποιος σήμερα για να έρθει στην Άμφισσα, θα ανέβει το επίπεδο στο 5 με 12. Ξυπνάτε κυρίες και κύριοι και Κε Κωστοπαναγιώτου μην μας δουλεύεις και εσύ. Ενα τοπο που ψηφισατε να γινει χωματερη και να ερημωσει απο ντοπιο πληθυσμο, δεν θα τον δηλώνει κανένας νέος για να περάσει τα όμορφα και μοναδικά φοιτητικά χρόνια της ζωής του. Στις σχολές που ήδη έχουμε δεν έρχονται ούτε καν οι καθηγητές να μείνουν εδώ. Πού ζείτε; Δεν θα αλλάξει τίποτα σε ότι συμβαίνει σήμερα. Και οι σημερινές σχολές μιά χαρά θα ήταν αν βρίσκονταν σε μια ζωντανή πόλη που θα ζωντάνευε ακόμα περισσότερο απο τους φοιτητές. Σε μία νεκρή πόλη που βρίσκεται σε ένα νεκρό τόπο με τους ντόπιους να κρύβονται πίσω απο το δάχτυλό τους για να μην δούν οι ίδιοι την κατρακύλα, δεν θέλει κανένας να πάει και καλά κάνουν. Εδώ φεύγουν μαζικά οι ντόπιοι νέοι που τελειώνουν κάθε χρονιά την τρίτη λυκείου και δεν ξαναγυρνάνε εδώ και πολλά χρόνια. Ξυπνάτε κόσμε σας έχουν σαπίσει στο δούλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, δεν φταίει ο Κωστοπαναγιώτου αν η πόλη είναι "καμένο χαρτί". Ας δει τι θέλει να κάνει η ίδια γιατί κανένα ΑΕΙ και κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να τη σώσει αν δεν αποφασίσει μόνη της να σωθεί. Όταν η περιοχή, όμως, έχει παραδοθεί στα συμφέροντα της εξόρυξης, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Και για τον τουρισμό, σαχλαμάρες λένε. Για τα τμήματα, εγώ κατάλαβα ότι θα λειτουργήσει ένα, όχι δύο. Οι βάσεις, μάλλον θα είναι χαμηλά. Το ερώτημα είναι, αν με τέτοιες επιδόσεις θα μπορέσουν ποτέ, όσοι μπουν, να τελειώσουν ένα τμήμα περιφ. και οικον. ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή