Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ (από τον Ευστάθιο Μαρματάκη)


Αποτέλεσμα εικόνας για προεδρικη καρεκλα


Υπάρχει μία μόνιμη άποψη – αντίληψη  ότι ο Πρόεδρος , ανεξάρτητα το που έχει εκλεγεί κάποιο άτομο , σύλλογος , ίδρυμα ή κοινότητα , είναι και ο μοναδικός που … κινεί τα νήματα , ο μοναδικός υπεύθυνος , ο μοναδικός που καρπούται τα εύσημα όταν όλα πάνε καλά και ο μοναδικός που ακούει τα εξ αμάξης  ακόμη κι όταν μερικά  πάνε στραβά .                                                                                                                                          
 Κατά την άποψή μου και με τα όσα αναφέρονται στα καταστατικά των συλλόγων αλλά και στον κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων , ο πρόεδρος έχει συγκεκριμένες ευθύνες και υποχρεώσεις ΑΛΛΑ εντός του συμβουλίου  είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου .  Ο πρόεδρος , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ.  όπως ο δήμαρχος τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου                                                                                                    
Επομένως το αν πάει καλά ένας σύλλογος , ένα ίδρυμα ή και το τοπικό συμβούλιο είναι συνάρτηση της συνεργασίας ΟΛΩΝ των μελών του , στο βαθμό των υποχρεώσεων τους βάσει των όσων αναφέρονται στα καταστατικά και τους νόμους 9                                                                                          
Η επιτυχία ή η αποτυχία λοιπόν ενός συλλογικού οργάνου, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες , δε θα πρέπει να αναζητείται και περιορίζεται στον εκάστοτε πρόεδρο αλλά και να επεκτείνεται και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. .                                                                                                                  
Παράλειψη θα ήταν να μην επισημανθεί ό,τι αναγκαία είναι η συμμετοχή των λοιπών μελών για τους συλλόγους και των πολιτών για τα κοινοτικά ιδρύματα και τοπικά συμβούλια  .                           
Μη ρίχνουμε λοιπόν ή προσπαθούμε  να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους ή στην αντίθετη περίπτωση  να τους εκθειάζουμε υπερβολικά .                                                                                          
Η επιτυχία ή αποτυχία ενός συλλογικού οργάνου , διοίκηση , αφορά το σύνολο των μελών του και τα Δ.Σ. των συλλόγων , ιδρυμάτων και τοπικού συμβουλίου είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ  .                                                                                                                                  
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ , όποιος έχει χρόνο , θέληση και μεράκι να ασχοληθεί με κάτι , να ασχοληθεί και να προτιμηθεί , αναλόγως και των λοιπών ικανοτήτων και δυνατοτήτων που διαθέτει . Αν στο δρόμο προκύπτουν αντικειμενικά περιστατικά που ανατρέπουν τις αρχικές προβλέψεις και προσδοκίες , υπάρχει η έγκαιρη οικειοθελής καθώς και η αναγκαστική … παραίτηση                                                                                                   
Αν έχουμε συλλόγους μόνο για λόγους … ιστορικούς , αφού αρκετοί  από αυτούς βρίσκονται σε αδράνεια  ή σε υπολειτουργία ,  ας τους συνενώσουμε , γιατί , εκτός των άλλων , ο κόσμος δε μπορεί να πληρώνει ένα σωρό δεκάρικα για να συμμετάσχει σε πολλούς  .                                                                                                            
Στα μέλη δε των Δ.Σ. των κοινοτικών ιδρυμάτων και του τοπικού συμβουλίου να συμπαραστεκόμαστε , να συνεργαζόμαστε .                                                                       
Κι αν αυτά αδρανούν ή τα μέλη των Δ.Σ. ΔΕ  συνεργάζονται μεταξύ τους , να τους αφυπνίζουμε ή να τους υπενθυμίζουμε το ρόλο τους .                                                                                    
Στα τοπικά συμβούλια δεν υπάρχει … κυβέρνηση και αντιπολίτευση ΑΛΛΑ μία διοίκηση που στόχο έχει μόνο το καλό του τόπου .                                                                             
Με τις παραπάνω επισημάνσεις θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα , αρκεί βέβαια να υπάρχει και καλόπιστη κριτική και να αποφεύγεται η υποκριτική στάση από τον καθένα μας ξεχωριστά .                                                                                                                                              
ΟΧΙ τα καλά , τα κάναμε εμείς και στα κακά φταίει μόνο ο πρόεδρος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου