Τελικά ο Πρεμ Γουάτσα του καναδικού fund «Fairfax Financial» θα συγχωνεύσει στη Eurobank την Πειραιώς ή την Εθνική; … ή γιατί όχι και τις δύο;
Η πιάτσα βοά ότι πρώτη στη σειρά θα είναι η Πειραιώς, αν και ορισμένοι στην Εθνική έχουν άλλη γνώμη.
Το ζήτημα είναι τι ξέρει γι΄ αυτά ο κ. Δραγασάκης, ο υπεύθυνος της 3ης αποτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και τι ξέρει ο πρωθυπουργός και το ΤΧΣ;
Άλλωστε, το όλο ζήτημα του ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία που είναι χρεωμένη σε αυτό, αλλά και για την γεωπολιτική θέση της χώρας ενόψει των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στα σενάρια των δρομολογούμενων συγχωνεύσεων που έχουν έντονα αμερικάνικο χρώμα επισημαίνεται η παρουσία του μεγαλοεπενδυτή Paulson στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, της Black Rock στην Alpha Bank και στην Εθνική, το πέρασμα του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρ.Μεγάλου από την Eurobank και από την Fairfax, και πολλά άλλα συνομωσιολογικά.
- Έγκυροι τραπεζικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν πως τα σενάρια των συγχωνεύσεων θα τρέξουν μόνο αφού προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια», γίνουν οι εκλογές και βγει σταθερή κυβέρνηση.
- Σημειωτέον ότι το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της ΤτΕ που στηρίζουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον σε επενδυτικό συνέδριο της αμερικανικής Goldman Sachs για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έγινε αυτές τις μέρες στο Λονδίνο.
Έρχονται οι Αμερικάνοι
Διαφαίνεται λοιπόν πως οι γεωοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των κοιτασμάτων αερίου και η αναβάθμιση της Ελλάδας εξ αιτίας της ρήξης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα έχουν και μια τραπεζική διάσταση, καθώς δρομολογείται η εγκατάσταση στην χώρα μας ισχυρών αμερικανικών ομίλων και συμφερόντων.
Αυτό φάνηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα και κατά την διάρκεια της οποίας έγινε πρόταση για την εξαγορά από αμερικάνικα συμφέροντα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (ήδη το Νεώριο Σύρου έχει μεταβιβαστεί).
- Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean παρήγγειλε 130 κινητήρες αεροσκαφών στην αμερικανική Pratt & Whitney αξίας 1,5 δισ. δολαρίων που συμπληρώνει την επένδυση-μαμούθ των 5 δισ. δολαρίων για την αγορά 42 αεροσκαφών (+20 με leasing) από την Airbus.
- Ούτε είναι τυχαία η έντονη δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προ ημερών αναφέρθηκε στην δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος «Roots», που υλοποιείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο όμιλος Fairfax προχώρησε στη συμφωνία συγχώνευσης της Eurobank με την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, με αποτέλεσμα να ελέγχει πλέον το 32,9% της τράπεζας, καλύπτοντας έτσι τις ζημιές που είχε. Έτσι ενισχύεται σημαντικά –με εισφορά είδους και όχι μετρητών- η κεφαλαιακή της βάση, μειώνοντας παράλληλα το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ανέρχονται σε 17,7 δισ. ευρώ. Ήδη από το 2016 η Fairfax αγόραζε μεγάλα πακέτα μετοχών της Eurobank.
Αμέσως μετά την έγκριση της συγχώνευσης – η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου του 2019-, η Moody’s αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank σε «θετικό» από «σταθερό». Κι αυτό γιατί η Eurobank εντάξει στον ισολογισμό της 117 συγκροτήματα ακινήτων και γραφείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση-ματ, αφού καθιστά την Eurobank την πιο ισχυρή ελληνική τράπεζα, σε κεφαλαιακή βάση. Ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα εκφράζει συχνά εγκώμια για το υψηλό επίπεδο μάνατζμεντ που έχουν η Eurobank και οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά και την πίστη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Είναι προφανές ότι μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές θα δούμε έντονη αμερικάνικη επιχειρηματική κινητικότητα. Τώρα γίνονται οι προεργασίες και οι συμμαχίες…
Μάκης Ανδρονόπουλος
Ο Μάκης Ανδρονόπουλος (1955) είναι δημοσιογράφος, οικονομολόγος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης επί σειρά ετών στη «Ναυτεμπορική», στον «Κόσμο του Επενδυτή», στην «Απογευματινή της Κυριακής» και αρχισυντάκτης στο «Κέρδος». Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Ποντίκι» και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια ΜΕGA, TEMPO, 7X.
Είχε μακρά συνεργασία με τα περιοδικά «Εικόνες», «ΕΝΑ», «Μάνατζερ», «Αγορά», «Τουρισμός», «Άμυνα & Διπλωματία», «Επιλογή», «Travelogue» και «HOT DOC». Δίδαξε δημοσιογραφία στα ΙΕΚ «Ακμή» και «Δομή», καθώς και στο «Εργαστήρι του ΑΝΤ1». Εργάστηκε επίσης στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.
Σήμερα ασχολείται με την συγγραφή και τα δύο blog του, το Extrapolation και το toneosyntagma.blogstop.gr.
Έχει γράψει τα βιβλία: «Η Ελλάδα στο ντιβάνι – Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011) με το οποίο ερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, «Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα» (εκδ. Ταξιδευτής, 2013) μια μελέτη για την έκφραση της γερμανικότητας μέσα στην ιστορία και στην τρέχουσα κρίση. Έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις «Το σπίτι με τα χίλια πατώματα» (εκδ. Οδυσσέας, 1982)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου