Από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της απόφασης που στέλνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τους εικονικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας (MVNOs) θα κριθούν οι εξελίξεις στη χώρα μας. Η απόφαση που έλαβε η ρυθμιστική αρχή στις αρχές της εβδομάδαςδημιουργεί «δεδικασμένο» και αναμένεται με ενδιαφέρον από την αγορά.
Οι MVNOs είναι εταιρείες που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των υφιστάμενων παρόχων, προκειμένου να παρέχουν συχνά φθηνότερες και ενίοτε καινοτόμες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές ή προς συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Τέτοιο ρόλο είχε επιδιώξει να διαδραματίσει η Forthnet ΦΟΡΘ 0,00% η οποία και είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ κατά των Vodafone και Cosmote με αφορμή τους όρους που έθεταν οι τελευταίες ώστε να συνεργαστεί μαζί τους ως MVNO.
Αυτές τις δύο προσφυγές εξέτασε η ρυθμιστική αρχή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η απόφαση, που οδεύει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται πως δεν περιορίζεται στο θέμα της τιμής «χονδρικής» που θα χρεώνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έναν εικονικό πάροχο π.χ. για κάθε MB στη μετάδοση δεδομένων (data). Επεκτείνεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες και στο εύρος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που θα μπορεί να παρέχει ένας MVNO. Προβλέπει πως οι εικονικοί πάροχοι θα έχουν πρόσβαση (ώστε αν το επιθυμούν να τις παρέχουν στη δική τους πελατεία) σε όλη τη γκάμα υπηρεσιών που παρέχει μια δεδομένα στιγμή η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με την οποία συνεργάζονται.
Παράγοντες που είναι σε γνώση της απόφασης της ΕΕΤΤ επί των MVNOs υποστηρίζουν πως κάποιες εταιρείες κινητής προσέφεραν «τιμές χονδρικής που ήταν ενίοτε υψηλότερες από τις τιμές που έδιναν στη λιανική»! Μία από τις προτάσεις που είχε κατατεθεί για την τιμολόγηση ήταν να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ενέκρινε η Κομισιόν για τη μετάδοση δεδομένων (data) μέσω roaming.
Εκεί έχει επιβληθεί μια ανώτατη χρέωση που ανέρχεται σε 6 ευρώ ανά GB (συν ΦΠΑ) για το 2018 η οποία θα μειώνεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Δηλαδή θα μειωθεί στα 4,5 ευρώ (συν ΦΠΑ) το 2019, σε 3,5 ευρώ το 2020, 3 ευρώ το 2021 και σε 2,5 ευρώ το 2022. Η συγκεκριμένη τιμή θα αναμορφωθεί έπειτα από εξέταση των αγορών χονδρικής στην κινητή τηλεφωνία που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.
Δεν είναι, πάντως, γνωστό, αν η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε ένα αντίστοιχο μοντέλο για τις τιμές χονδρικής που θα καθορίζουν τη συνεργασία μιας εταιρείας κινητής με έναν MVNO. Το σίγουρο είναι πως καθόρισε ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα δημοσιοποιηθεί έπειτα και από την έγκριση της Κομισιόν.
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, αν και η Ευρώπη πρωτοπορεί στην ανάπτυξη εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα μαζί με δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες (Βουλγαρία και Κροατία) δεν διαθέτουν ούτε έναν! Ακόμα και χώρες με αντίστοιχο ή μικρότερο πληθυσμό διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό MVNOs, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τις τιμές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Europe’s Digital Progress Report 2017), στο τέλος του 2016 στην Αυστρία λειτουργούσαν 14 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στο Βέλγιο τέσσερις, στην Ουγγαρία επίσης τέσσερις, στην Κύπρο των 600.000 κατοίκων λειτουργούσαν δύο, ενώ δύο υπήρχαν στα τέλη του 2016 και στη Μάλτα!
Στη Γαλλία λειτουργούσαν στα τέλη του 2016 πενήντα MVNOs με μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, ενώ το μερίδιο του μεγαλύτερου παίκτη στην κινητή τηλεφωνία ήταν 35%. Στη Γερμανία, πάντως, λειτουργούσαν μόνο τέσσερις MVNOs, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία υπήρχαν 16, στην Πολωνία 21 εταιρείες, στην Ισπανία 24 και στη Σουηδία 41 MVNOs.
Το ρεκόρ κατέχει, όμως, η Ολλανδία, στην οποία λειτουργούσαν 86 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2016. Επισημαίνεται πως αρκετοί από τους MVNOs αξιοποιούν τα δίκτυα των παραδοσιακών παικτών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών (π.χ. νοσοκομεία, βιομηχανίες) ή για να αναπτύξουν εξειδικευμένες λύσεις για ακόμα πιο εξειδικευμένο κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου