Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Jumbo-σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας

Jumbo-σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας

Διηπειρωτική απάτη με δούρειο ίππο την "golden visa" με εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής και συναλλαγές ως 100 εκατ. ευρώ διερευνά η Τράπεζα της Ελλάδας. Τι ανακοίνωσε η Jumbo.

Μέγα εταιρικό σκάνδαλο με την συμμετοχή διοικητικών της εταιρείας Jumbo και της Εθνικής τράπεζας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχουν αποκαλύψει τα αντίστοιχα κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η υπόθεση αφορά παραβίαση των capital controls της Κίνας, αλλά και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων με φερόμενο ως σημείο αναφοράς τον ρόλο που έπαιξε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
O κ. Παπαευαγγέλου ενεργώντας από μόνος του μέσω εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων που έχει φέρεται ότι πωλούσε ακίνητα σε Kινέζους επενδυτές με ένα μάλλον «ανορθόδοξο» τρόπο.
Αντί να εισπράξει το τίμημα μέσω δίγραμμης επιταγής ή συνολικού τραπεζικού εμβάσματος ώστε να μπορεί ο Κινέζος ιδιοκτήτης να μπορεί με βάση την νομοθεσία να ευεργετηθεί από την πενταετή άδεια παραμονής (την λεγόμενη golden visa) εισέπραττε το τίμημα μέσω πολλών «δόσεων» που πλήρωνε ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μέσω μηχανήματος αποδοχής καρτών (POS) τα οποία είχε εκδώσει η Εθνική.
Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες συναλλαγές των 10.000 ευρώ προς την Ελλάδα προς ένα παραλήπτη και λόγω των μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής σήμαναν συναγερμό. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινητοποίησε την ΕΚΤ και αυτή με την σειρά της την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία ψάχνοντας έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη: Ότι το τίμημα που εισέπραττε ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κόστιζε 350.000 (250.000 ευρώ είναι το κατώτερο όριο για χορήγηση golden visa) ο υποψήφιος αγοραστής έστελνε σε δόσεις των 10.000 ευρώ φτάνοντας να έχει στείλει ακόμη και το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ. Από εκείνη την στιγμή "άνοιγε" και το κεφάλαιο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τούτο διότι όπως έχει ανακαλύψει η ΤτΕ το υπερτίμημα δεν έμπαινε σε λογαριασμό του πωλητή αλλά σε λογαριασμό του αγοραστή.
Επιπλέον λόγω νομοθετικού κενού σε σχέση με την μορφή της συναλλαγής (δηλ. την πληρωμής μέσω POS ) δεν χορηγείται golden visa στο αγοραστή. Συνεπώς οι Κινέζοι αγοραστές ενδιαφέρονταν κυρίως να εξάγουν χρήματα προς την Ελλάδα κάνοντας και μια επένδυση και όχι να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα πέρα από τα όρια της τουριστικής βίζας. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα από κατοίκους τρίτων χωρών δεν υπόκεινται σε «Πόθεν έσχες».
Με POS της Εθνικής
Στην όλη υπόθεση εκτός από τον κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυ Τζάκου, η οποία συμφώνησε η τράπεζα να του προμηθεύσει νέα POS παρότι άλλες συστημικές τράπεζες που είχαν προμηθεύσει αρχικά με POS τον κ. Παπαευαγγέλου τα είχαν ακυρώσει

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του '70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόνταν στην Καλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.
Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου "διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)".

Η ανακοίνωση της Jumbo

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Jumbo AEE ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα σημειώνει:
"H Jumbo AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου