Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ . ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΜΕΡΟΣ Α'


ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ -  ΜΕΡΟΣ Α’

Τα αιολικά πάρκα έχουν δύο κύριες διαστάσεις. 
Την περιβαλλοντική (http://karteria1.blogspot.com/2018/06/blog-post_91.html) και την οικονομική

Για να γίνει αντιληπτή  η περιβαλλοντική διάσταση αλλά και ο λόγος που η κοινή γνώμη βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το πότε προσφέρουν στο περιβάλλον και πότε όχι, είναι καθοριστικό να αντιληφθεί κανείς την οικονομική διάσταση. 

Πίσω από τα αιολικά πάρκα βρίσκονται   επιχειρηματικά συμφέροντα και τεράστια κέρδη με πολύ μεγάλη εξασφάλιση για τέτοιου μεγέθους επενδύσεις. Το  ζήτημα περιέχει διεθνώς πολλές σκοτεινές και προβληματικές πτυχές  με  αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πλέον και πολλές σχετικές γελοιογραφίες.

Μετάφραση: «Το μόνο   πράσινο πράγμα σε σχέση με την αιολική ισχύ»




Η πρώτη σκοτεινή οικονομική πτυχή των αιολικών πάρκων είναι  ότι ο χώρος αποτελεί  ένα ακόμα πεδίο   διαπλοκής και διαφθοράς. Διαπλοκή και διαφθορά έχουμε όταν κάποιος με αρμοδιότητα να υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον, τοπικά ή Εθνικά,  προδίδει  την αποστολή του και εισπράττει προσωπικά ανταλλάγματα (κοινώς τα «πιάνει») για να πάρει αποφάσεις που ωφελούν  ιδιωτικά συμφέροντα αλλά βλάπτουν το δημόσιο

Η εμπλοκή της έννοιας της διαπλοκής στην υπόθεση σημαίνει από μόνη της ότι σε κάποιες περιπτώσεις  το δημόσιο συμφέρον συγκρούεται με το συμφέρον των «αιολικών» επιχειρήσεων.  

Μετάφραση: «δεν θα πιστέψετε πόσο φθηνή είναι η αιολική ενέργεια»




Σε περιοχές όπου «επιχειρούν» τα αιολικά πάρκα, όπως π.χ. στην περιοχή των Δελφών και της Φωκίδας (Δελφικό Τοπίο, Γαλαξίδι, Δεσφίνα, Ερατεινή) το επίπεδο της επίσημης δημόσιας συζήτησης ήταν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλό.  Το χαμηλό επίπεδο συζήτησης  εξυπηρετεί την διαπλοκή οπότε κατά κύριο λόγο υποκινείτε από αυτή. 

Σε αυτή και κάθε παρόμοια περίπτωση εάν υπάρχει καλή θέληση θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα τα αυτονόητα προκειμένου να αναγνωριστούν  πιθανά  επίσημα λάθη μέχρι σήμερα ώστε να έχει νόημα και ελπίδα η περαιτέρω συζήτηση.  
Ένα βήμα πριν την οικονομική καταδίκη των Δελφών και της Φωκίδας (http://karteria1.blogspot.com/2018/11/blog-post_20.html) το καλύτερο είναι  να πάρει ο καθένας ξεκάθαρη θέση διότι  όποια και να είναι η εξέλιξη, η ψηφιακή ιστορία καταγράφει  κάθε αναφορά  κάθε λεπτομέρεια και κάθε όνομα. 

Για να αποφύγουμε αναλυτικές αναφορές σε επιστημονικά συγγράμματα, όποιος έχει πρόβλημα προσωπικής αισθητικής να αντιληφθεί κάποιες «πολύ αυτονόητες» θέσεις που ακολουθούν  αλλά θέλει να είναι υπεύθυνος   όταν συζητά για την δημόσια αντίληψη των πραγμάτων, μπορεί να ρωτήσει σχετικά  οποιονδήποτε έχει σπουδάσει σε κάποια σχολή Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων κάποιου από τα μεγάλα γνωστά Πανεπιστήμια της Δύσης και οποιονδήποτε σοβαρό επιστήμονα  Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Χωροταξίας κ.λ.π..  


Ξεκινώντας από τα γενικά.
Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου προσφέρει  επίσημα κάποια οφέλη στην τοπική οικονομία. 

Κάποια έσοδα στον τοπικό Δήμο είτε απ’ ευθείας στα δημοτικά ταμεία είτε μέσω επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος  στους κατοίκους μιας κοινότητας.  Και οι χάντρες  που   πρόσφεραν   οι αποικιστές όμως  στους ινδιάνους του νέου κόσμου είχαν κάποια αξία. 

Το θέμα είναι  τι  έχασαν σε σχέση με το τι πήραν  οι ινδιάνοι διότι από τις συμφωνίες που έκαναν έχασαν την γη τους και τελικά χάθηκαν και οι ίδιοι.


Μετάφραση:  Όπως έλεγε και η μαμά, «Εάν είναι πολύ καλό για να είναι αλήθεια …»





Ποιες είναι οι οικονομικές ζημιές σε ένα τόπο από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου; Ποιο είναι το Δημόσιο συμφέρον που εμπορεύεται η διαπλοκή;

Το τοπίο που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα είναι επίσημα χαρακτηρισμένο από την παγκόσμια κοινότητα και όλες τις σχετικές επιστήμες ως «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ».   

Γι΄ αυτό το λόγο στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο, απαγορεύεται σε κατοικημένη περιοχή η εγκατάσταση αιολικού τοπίου σε πάνω από μία πλευρά του ορίζοντα, ακόμη και αν μιλάμε μόνο για οικιστικούς λόγους. 

Με λίγα λόγια    όση αξία και να έχει ένα σπίτι αυτή μειώνεται  όταν  στην θέα του  ή στην γύρω περιοχή του σπιτιού φτιαχτούν αιολικά πάρκα, όπως εάν θα φτιάχνονταν εργοστάσια με μεγάλα φουγάρα κ.λ.π..



Μετάφραση: «ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ» / «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!»





Στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις  αυτή η πτυχή είναι αρχικά η πιο ασήμαντη διότι σε πολλές περιοχές η μόνη αναπτυξιακή επιλογή  για να ξεπεραστεί η  οικονομική κρίση και να επιβιώσει η τοπική κοινωνία,  περιλαμβάνει τουρισμό. 

Εάν γίνεται αντιληπτό ότι τα αιολικά πάρκα είναι υποβάθμιση για χρήση  κατοικίας, για την προσέλκυση τουριστών το πράγμα είναι πολύ χειρότερο. Η οδυνηρή αλήθεια,  για περιοχές όπως η Φωκίδα και το Δελφικό    Τοπίο, είναι πως όσο  πλησιάζουν αιολικά πάρκα  σε  μία περιοχή  αυτή  απαξιώνεται σαν τουριστικός προορισμός .  
Το τοπικό τουριστικό προϊόν   απευθύνεται  σε όλο και χαμηλότερου εισοδήματος επισκέπτες. Ακόμα και αν αυτά δεν είναι ορατά από τον πυρήνα της περιοχής.

Όταν από τον πυρήνα του Τουριστικού προορισμού αρχίζουν να γίνονται ορατά τα αιολικά πάρκα, η αξία πέφτει ακόμα περισσότερο μέχρι του σημείου όπου ο προορισμός δεν έχει καμία τουριστική αξία. Δηλαδή μέχρι που αποκλείεται κάθε τουριστική ανάπτυξη.



Μετάφραση: Το τουριστικό φυλλάδιο δεν έλεγε κάτι τέτοιο!





Ο καθένας μας, με δύο τρείς απλές ερωτήσεις   προς τον εαυτό του ή και προς τους γνωστούς του που έχουν πάει διακοπές  μπορεί να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα.  

Ποιος έχει πάει τις πολύτιμες διακοπές του   σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε ένα Ξενοδοχείο ή ένα οικισμό,  όπου λίγο πρίν φτάσει και μόλις πάει να μετακινηθεί λίγο για  να δει την γύρω περιοχή,  βλέπει το βιομηχανικό τοπίο  Αιολικών Πάρκων;

Ποιος έχει να υποδείξει μία περιοχή που είναι γνωστή ως τουριστικός προορισμός, με θέα αιολικά πάρκα ή έστω στα πέντε  λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο από την κεντρική πλατεία;

Ποιος έχει να μας δείξει ένα τουριστικό φυλλάδιο με φωτογραφίες   όπου φαίνονται αιολικά ακόμα και εάν υπάρχουν κάπου στο βάθος του  τοπίου που μας καλεί να πάμε;

ΚΑΝΕΙΣ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. 

Κανείς δεν επιλέγει να ξοδέψει σε τέτοια θέα τις πολύτιμες διακοπές του, την στιγμή που έχει χιλιάδες επιλογές από περιοχές  χωρίς αιολικά πάρκα. Και όπου πάνε τουρίστες και κάποιοι φυτεύουν αιολικά, τελικά φεύγουν οι τουρίστες και δεν ξαναγυρνάνε.  

Η απάντηση  στα ποιο πάνω ερωτήματα θα έπρεπε να αρκεί για να πειστεί και ο ποιο δύσπιστος αλλά με ειλικρινή θέληση,  αλλά ας δούμε και που υπάρχουν επίσημες σχετικές αναφορές.

Ο Ελληνικός νόμος που   καθορίζει  τους κανόνες για την ανάπτυξη του Τουρισμού σε εθνικό επίπεδο (1) στο κεφ.Δ «Συγκρούσεις χρήσεων γη» στο άρθρο 8 «Τουρισμός – Αιολικές Εγκαταστάσεις»  λέει:

«Εντός των περιοχών με προτεραιότητα τουρισμού, απαιτείται η ελεγχόμενη συγκέντρωση ανεμογεννητριών χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός τους με την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με τους όρους που προβλέπει το Ειδικό Πλαίσιο για τις  ΑΠΕ.». 

Αναγνωρίζει σαφώς την σύγκρουση μεταξύ  Τουρισμού και Αιολικών Πάρκων.
Το Ειδικό Πλαίσιο για τις  ΑΠΕ, όπου παραπέμπει η προηγούμενη αναφορά, είναι ο αντίστοιχος νόμος σχετικά με τους κανόνες και για τα Αιολικά Πάρκα(2). Στο κεφ.Β άρθρο 6 λέει: 

«Περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας: Σε όλες τις κατηγορίες περιοχών … πρέπει να  αποκλείεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: ...των μνημείων … των οικοτόπων…των ατύπως διαμορφωμένων , στο πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης , τουριστικών και οικιστικών περιοχών.». 

Δηλαδή όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη αποκλείονται  με τον νόμο τα αιολικά πάρκα οπότε και αντίστοιχα, όπου μπαίνουν αιολικά πάρκα ξεγράψτε την τουριστική ανάπτυξη.

Άρα σε περιοχές όπως το Δελφικό Τοπίο, το Γαλαξίδι, η Δεσφίνα, η Ερατεινή και  η παραλιακή Δωρίδα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Ψάχνοντας   ποιος μπορεί να  αποκαταστήσει το σωστό και δίκαιο,  τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Με σχετικό πόρισμα του 2014 (3) η  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αναφέρει (4) ότι ο Ελληνικός νόμος για τα Αιολικά Πάρκα  (2) δεν   τηρεί συγκεκριμένες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5) που έχουν να κάνουν με την υποχρέωση της ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων από αυτά. 

Το πόρισμα στα  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (6) κατακεραυνώνει την Ελληνική Πολιτεία διότι αδειοδοτεί αιολικά πάρκα χωρίς να εφαρμόζει αυτούς τους  κανόνες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από τις παραγράφους των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ η Ελλάδα είναι αυτή που λέει ότι για να δοθεί μία άδεια για ένα αιολικό πάρκο θα πρέπει να δίνονται πληροφορίες και να εκτιμώνται  

«οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η βιοποικιλότητα, ο πληθυσμός, η υγεία των ανθρώπων, η πανίδα, η χλωρίδα, …, τα υλικά περιουσιακά στοιχεία, η πολιτιστική κληρονομιά συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, το τοπίο και οι σχέσεις μεταξύ των ανωτέρω παραγόντων.» (7).  

Και αυτό το κείμενο της Οδηγίας  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αιολικά πάρκα, επιβεβαιώνει  ότι η αρχιτεκτονική  και αρχαιολογική κληρονομιά και το τοπίο, άρα και κάθε έννοια τουριστικής ανάπτυξης, έχουν  σοβαρό πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα. 

Αυτό το οποίο  οδηγεί στην βαριά οικονομική  αλήθεια είναι η σαφέστατη αναφορά σε πιθανές επιπτώσεις στα «υλικά περιουσιακά στοιχεία».  Για να γίνει πιο εύκολη μία ανάλυση στο τι σημαίνει αυτό χρειάζεται να γίνει αναφορά με αριθμούς στο συγκεκριμένο παράδειγμα της του Δελφικού Τοπίου του Γαλαξιδιού της  Δεσφίνας και της Ερατεινής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων όπως προκύπτει μέχρι σήμερα για   αυτές τις περιοχές, είναι πως το πόρισμα καταπέλτης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας   για τον τρόπο που αδειοδοτούσε  τα αιολικά πάρκα μέχρι το 2014 το πήρε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του Κου Τσίπρα και το πέταξε κυριολεκτικά στα σκουπίδια συνεχίζοντας στην χειρότερη δυνατή εκδοχή, το έργο της διαπλοκής.

(συνεχίζεται)   
 


(1)Ειδικό Εθνικό  Χωροταξικό Πλαίσιο  για τον  Τουρισμό (ΦΕΚ 3155Β/12-12-2013)
(2)Ειδικό Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/3-12-2008)
(3) ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2014/4073,  C(2014)4713 final
(4)σελ.19 Πορίσματος Ευρωπαικής Επιτροπής
(5)  Ευρωπαϊκές οδηγίες 2001/42/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ 
(6)σελ.38 Πορίσματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(7) παράγραφος στ) , Παράρτημα 1,Οδηγία 2001/42/ΕΚ (μία από τις 10 παραγράφους με τα  10 είδη πληροφοριών που πρέπει να λαμβάνονται υπ΄οψη για την αδειοδότηση Αιολικών σύμφωνα με το  Άρθρου 5 παράγραφος 1 της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ



13 σχόλια:

  1. πολλα αρθρα σας ειναι ανωνυμα τι προσπαθει να μας πει η καρτερια λοιπον αναπαραγετε οτι ναναι τα σχολια ομως τα θελετε επωνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί είναι ανώνυμα; δεν είναι επώνυμο το blog; εκανες τέτοιο παράπονο και στα εθνικά ΜΜΕ για τα άρθρα που δεν λένε συγκεκριμένο συντάκτη; θα πρέπει για χατήρι σου όταν τρείς άνθρωποι συμβάλουν σε ένα τέτοιο άρθρο να βάζουν οπωσδήποτε απο κάτω όλα τα ονόματα ή μήπως μας επιτρέπεις μόνο ένα; μήπως θές και τα βιογραφικά όλων κάθε φορά; σε ενδιαφέρει πολύ το άρθρο για να μπείς στον κόπο να κάνεις σχόλιο αλλά για ποιό λόγο; προφανώς σε ενοχλούν όσα λέει αλλά δεν έχεις κάτι αντίθετο να πείς ή να αμφισβητήσεις αλλιώς θα το έκανες. το χαζό σχόλιο τι το ήθελες; επιβεβαιώνεις στους αναγνώστες το πόσο δίκιο έχει που μιλάει για διαπλοκή και για διαπλεκόμενους σε σημείο μέσα σε λίγες ώρες να προκύψει ένας, εσύ, που ένιωσες τόσο άσχημα που ειπώθηκε η αλήθεια που έπρεπε κάτι να πείς χωρίς να σκεφτείς τί. το δικό μου ερώτημα είναι γιατί σε ενοχλεί; Ή έχεις συνείδηση και όταν τα έπιανες δεν καταλάβαινες τί κακό έκανες στον τόπο σου ή μπορεί να κατάλαβες ότι όσα και να πήρες, είσαι και εσύ απο τα θύματα και θα χάσεις πολύ περισσότερα, ή και τα δύο μαζί. το λέει μέσα εκεί με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες. όπως έλεγε και η μαμά "Εάν είναι πολύ καλό για να είναι αλήθεια.... " κάτι σου έλεγε και η δικιά σου. Μην γίνεσαι κορόιδο, πρόσεχε μην σε κοροϊδέψουν, θα σε κοροϊδέψουν σίγουρα, κάτι έλεγε και η δική σου μαμά αλλά δεν την άκουσες. Τώρα κορόιδο βρές και τα άλλα κορόιδα που τα πιάσατε μαζί και κάντε ότι μπορείτε να γλυτώσετε τον τόπο διότι, εκτός απο τις ζημιές που θα πάθεις και εσύ και αυτοί, ο κόσμος που δεν τα έπιασε ξέρει πολύ καλά ποιοί είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ : ανώνυμο σχολιαστή "13 Νοεμβρίου 2018 - 12:16 μ.μ."
    Το σίγουρο είναι ότι δεν σε λένε ΠΟΛΑΚΗ. Η νοοτροπία όμως είναι ακριβώς η ίδια και χαρακτηρίζει όλους τους κομπλεξικούς, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Μόλις κάποιος εκφράζει αντιρρήσεις για κάτι που έχει εκλάβει αυτός ως αξίωμα -κοινώς δεδομένο- τότε αρχίζει τις ύβρεις και τις προσβολές προς το πρόσωπο του συνομιλητή του, δίχως καμία κοινωνική ευαισθησία ή αναστολή !!! Οι άνθρωποι αυτοί είναι εύκολα "αναγνωρίσιμοι" και αποτελούν την βλέννα του δήθεν διαλογισμού..
    Μην κάνετε όμως το σφάλμα και αισθανθείτε οίκτο γι΄αυτούς..Το εκλαμβάνουν ως αδυναμία απέναντί τους και ταυτόχρονα ως πνευματική υπεροχή των ιδίων !!!
    Φτύστε τους κατάμουτρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά βρε δεύτερε σχολιαστή. Μια ερώτηση έκανε ο πρώτος που δεν είναι κακοπροαίρετη. Τα άρθρα είναι άρθρα και ο σχολιασμός σχολιασμός. Έπιασες το νήμα από την ανωνυμία και έφτασες στο ότι το άρθρο λέει την μοναδική αλήθεια και ότι ο πρώτος είναι καταστροφέας του τόπου του, τα παίρνει χοντρά και ξέρεις και ποιος είναι!

    Ουάου που έλεγε και ένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ; ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΑΝΩ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ;ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ. ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΡΩΜΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ε, ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΣΑΜΠΑ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΧΑΛΑΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Ή ΜΗ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 45.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον συγγραφέα του άρθρου:

    Αιολικά πάρκα στα βουνά μακριά από οικιστικές περιοχές;
    Χωρίς να χτυπάνε σε ευρωπαϊκές οδηγίες και χωροθετικά πλαίσια;

    Νομίζω ότι τέτοια είναι τα βουνά της Δεσφίνας ή πάνω από τα Πεντεόρια. Βγάλτε προς στιγμήν εάν είναι ορατά στον ορίζοντα οικιστικών περιοχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 3:18 μήπως εσένα σε λένε Πολάκη; Που εξέφρασε αντιρρήσεις επι της ουσίας ο 11:12; ΠΟΥΘΕΝΑ. Απλά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι ρουφιάνοι παπαγάλοι στα καφενεία της περιοχής. Κάποτε ήταν μόνο για το καπέλωμα απο τις εξορύξεις τώρα μάθανε πως με τον Κωστοπαναγιώτου γ......ε εντελώς και πλακώσανε όλοι. Μας έχουν ξεσκίσει τόσα χρόνια και μας πάνε για τελείωμα και όποιος βγαίνει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα το κάνει κατά λάθος; Ο 12:16 έβγαλε ένα συμπέρασμα βάση της κατάντιας που ζούμε εδώ και χρόνια και πιθανότατα έχει δίκιο. Αν ο δικός σου είναι απλά θεόχαζος και κάνει τσάμπα ότι βρωμιά κάνουν άλλοι και πληρώνονται τότε ο δικός σου έχει πρόβλημα. Εσύ πάντως Φτύστε τους κατάμουτρα! Και λές για τον Πολάκη; Και για το έγκλημα των αιολικών και εσύ τίποτα; Τι να σκεφτώ για εσένα μαζί με τον 11:12 και τον 3:37; Μπήκατε σε κόπο να γράψετε σχόλιο αλλά για το έγκλημα τίποτα και οι τρεις. Για κοίτα ρε φίλε πόσες πόντιες πόρνες μαζευτήκανε; Το ξέρεις το ανέκδοτο φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 12:44 Και στην Ψαρομύτα έτσι είναι; Σιγά σιγά τον βάζουνε σε αυτούς που κάθονται. Αν είναι για βιασμό είναι μία και έξω. Εκεί εσύ είδες σεβασμό στην οικιστική περιοχή τη ςΕρατεινής, στον φάρο που ήταν στους δέκα καλύτερους της Ελλάδας ή στο μοναδικό ξενοδοχείο που είχε αρχίσει να φέρνει τουρίστες σε τακτική βάση. Πήγες τελευταία καμία βόλτα προς τα εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δωσε ρε 11:12 μια ικανοποιητικη εξηγηση γιατι ενω καιγεται ο τοπος εσυ μπαινεις στην κουβέντα να μας πεις για γιασεμια, να μην νιωθουν χαζοι αυτοι που σε υποστηριξαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12:44 η ψαρομυτα σου λεει κατι; τι ακριβως θελεις να μας πεις με εκπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτοί που έχουν κοντά πόδια αλλά μεγάλη εμβέλεια όρασης ας σκεφτούν όταν πάνε διακοπές αν έβλεπαν ανεμογενήτριες τι θα έλεγαν κι αν θα ξαναπατούσαν εκεί, μαλλόν όχι όπως και τι θα έλεγαν αν τα έβλεπαν κάθε μέρα δίπλα στα σπίτια τους όπως θα γίνει σύντομα λόγω της εξέλιξης που κάποιοι θα φέρουν στη Φωκίδα. Αντίδραση ή όρος ηρεμίας και ύπνου στα σχέδια των ξένων για το τόπο μας; ας το σκεφτούμε κι ας προλάβουμε να τους μαζέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΣΥ : 14 Νοεμβρίου 2018 - 2:00 μ.μ. ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑ ΠΟΡΝΗ... Ή ΜΑΛΛΟΝ ΗΣΟΥΝΑ ΠΑΝΤΑ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΑΜΕ..ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΑΘΑΜΕ..ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια παράκληση σε όλους τους σχολιαστές. Βάλτε όνόματα γιατί αλλιώς δεν βγαίνει άκρη με τις ώρες.

    Προς 2:04. Όχι δεν έχω πάει προς την Ψαρομύτα. Δήμος Δωρίδας δεν είναι εκεί; Μικρή σημασία έχει. Ανεμογεννήτριες στην Ψαρομύτα, θα έπρεπε να μην κάνει τόσες ταρζανιές η Περιφέρεια με τα "όχι αλλά το ξαναβλέπω και τελικά ας πούμε ναι". Θα έπρεπε να πούνε όχι απλά. Θεωρώ ότι η Ψαρομύτα είναι ιδιάζουσα περίπτωση όμως.

    Γνώμη μου είναι ότι δεν ισχύει αυτό που απειλεί ο συγγραφέας του άρθρου πως εάν φαίνονται ανεμογεννήτριες στον ορίζοντα πεθαίνει ο τουρισμός. Παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες στα Πεντεόρια μιας και φαίνονται στον ορίζοντα από τους Δελφούς να με συμπαθάτε αλλά δεν εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη.

    Περισσότερο μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο συγγραφέας είναι αγανακτισμένος με την έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης του δήμου, της περιφέρειας και του κράτους (ορθή έγνοια) και όμως φτάνει σε αφορισμούς. Αφορισμοί που όμως δεν είναι ξεκάθαροι γιατί δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα των ανεμογεννητριών σε απομακρυσμένες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή