Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ανδρέας Κονιάκος και Μίκης Θεοδωράκης




Ο αείμνηστος Αντρέας Κονιάκος, χωρίς να σπουδάσει ποτέ, ασχολήθηκε με τη θεωρητική φυσική και έγραψε μικρά βιβλία με επιστημονικό περιεχόμενο, τέτοιο που εντυπωσίασε πολλούς επιστήμονες και διανοούμενους της τότε εποχής, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Όπως εκείνοι είπαν και έγραψαν στα αφιερώματά τους για εκείνον, προέβλεψε σημαντικά πράγματα στο σύμπαν πριν ακόμη αυτά ανακαλυφθούν πειραματικά από τους επιστήμονες. Μίλησε για τις μελανές οπές, για την αντιύλη και την αντι-εντροπία στο σύμπαν, για το πλήθος των διαστάσεων, την ενοποιημένη θεωρία κι άλλα πολλά. Γι” αυτό αποκαλούνταν και ήταν μια «ιδιοφυΐα».
Ο Αντρέας στη συνέχεια έγραψε καταπληκτικούς στίχους και κείμενα τέτοια που προκάλεσαν τον θαυμασμό των διαχρονικά κορυφαίων των ελληνικών γραμμάτων: Του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, των κορυφαίων μουσικών Μάνου Λοΐζου, Απόστολου Καλδάρα και βέβαια του Μίκη Θεοδωράκη που τον τίμησε με την ιδιαίτερη φιλία του και που είπε σε μια του αφιέρωση για τον Αντρέα πως η πολιτεία θα έπρεπε να αναγνωρίσει το έργο του και να ασχοληθεί «χειροπιαστά» μαζί του.
Ο Μίκης τίμησε τον Ανδρέα με επίσκεψή του στην Αγία Ευθυμία. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε διακρίνονται οι δυο τους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ανδρέα στο εξοχικό του Μίκη στο Βραχάτι.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Ανδρέα παρακάτω:

2 σχόλια:

  1. Ελλάδα η χώρα που τρώει όσα από τα άξια παιδιά της δεν φεύγουν στο εξωτερικό. Φυσικό είναι βέβαια, όταν την κυβερνούν οι μετριότητες.
    Σε καμμιά άλλη χώρα στον κόσμο δε θα είχε την τύχη και το τέλος που είχε εδώ. Μπράβο για την αναφορά που κάνετε αλλά ο δήμος, που θα έπρεπε έστω και μετά θάνατο, να κάνει οτιδήποτε μπορεί, για τιμήσει τη μνήμη του με τον τρόπο που του αρμόζει, ασχολείται με πολύ σοβαρότερα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν θα συμφωνούσε ο Αντρέας να μιλάτε ,έτσι γιά την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή