Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Απόφαση-σταθμός για τη σωτηρία της Παρνασσίδας

Παρνασσίδα





Με μια σημαντική απόφαση για το περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας, των περιηγητών και των μόνιμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με εναλλακτικές μορφές ήπιας ανάπτυξης, το δημοτικό συμβούλιο Δελφών αποφάσισε τη διατήρηση της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής (ΕΚΠ) Παρνασσίδας, όπως αυτή ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Θα παραδώσουν 200 χιλιάδες στρέμματα στους κυνηγούς;» - 4/6/2018), με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και τη δηλωμένη αδυναμία του να λειτουργήσει την ΕΚΠ Παρνασσίδας, το Δασαρχείο Αμφισσας είχε εισηγηθεί αρχικά την απελευθέρωση της ελεγχόμενης ζώνης, συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων και στη συνέχεια την κατάργησή της σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα, διατηρώντας το ελεγχόμενο κυνήγι σε μόλις 36.000 στρέμματα, ουσιαστικά σε μια έκταση που περιλαμβάνει τα επτά χωριά της περιοχής.
Με τον χαρακτηρισμό της ως «ελεγχόμενης κυνηγετικής» το κυνήγι στην περιοχή είναι ελεγχόμενο υπό περιορισμούς και πραγματοποιείται μόνο από ομάδες κυνηγών υπό τη συνοδεία δασικών υπαλλήλων και με την καταβολή αντιτίμου για τη θήρα και τα θηράματα.
Στην πράξη η κατάργηση της μεγαλύτερης έκτασης της ΕΚΠ Παρνασσίδας, που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, θα μετέτρεπε την περιοχή σε προορισμό κυνηγετικού τουρισμού απειλώντας την με φυσική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που αναπτύσσει μια δυναμική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δασαρχείο είχε στηρίξει την πρότασή του σε μελέτη δασολόγου, που ισχυρίζεται ότι η περιοχή δεν είναι και μεγάλης αναπαραγωγικής σημασίας και ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Κυνηγών Ιτέας.
Μάλιστα σε σχετική αλληλογραφία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας επιχειρηματολογούσε για την πρότασή του, ισχυριζόμενος ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή των κυνηγών».

Αίτημα πολιτών

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών προέκυψε έπειτα από αίτημα πολιτών που ζήτησαν την επαναλειτουργία της ΕΚΠ, έπειτα από την αδράνεια στην οποία είχε υποπέσει εξαιτίας της έλλειψης δασικών υπαλλήλων, αντί της κατάργησής της.
Στη λήψη αυτής της απόφασης συνετέλεσε η μεταστροφή των απόψεων σε τοπικό επίπεδο από την αρχικά κατηγορηματική θέση των τοπικών κοινοτήτων υπέρ της κατάργησής της το 2014, καθώς έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες που καθιστούσαν εύλογο ένα τέτοιο αίτημα τον καιρό που διατυπώθηκε. Κι ακόμη η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου στα δασαρχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δασαρχείου Αμφισσας.

Κοινοτική οδηγία

Επιπλέον ελλήφθησαν υπόψη μια σειρά δεδομένων:
Το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία της φύσης «Δίκτυο NATURA 2000» το οποίο επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.
Η οδηγία ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές που να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Λόγος για τον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν επιπλέον δεσμεύσεις για την εφαρμογή του ελεύθερου κυνηγιού.

Κίνδυνος ατυχημάτων

Το γεγονός ότι η περιοχή εμπεριέχει μοναδική πανίδα και χλωρίδα και πρόσφατα προτάθηκε να κηρυχθεί ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και μάλιστα να είναι το πρώτο με τον προσδιορισμό «τοπίο άγριας φύσης».
Εξάλλου, επειδή η ευρύτερη περιοχή των Βαρδουσίων φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων (ζαρκάδι, αντιλόπη Βαρδουσίων κτλ.), με την απελευθέρωση και την ανεξέλεγκτη θήρευση θα ενισχυθούν φαινόμενα λαθροθηρίας σε πληθυσμούς που αριθμούν μόλις επτά με 10 άτομα.
Αλλά και επειδή με το ελεύθερο κυνήγι θα ξεπερνιούνται κατά πολύ τα όρια κάρπωσης θηραμάτων σε κάθε κυνηγετική έξοδο, διότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των θηραμάτων και της βιοποικιλότητας γενικότερα.
Συν τοις άλλοις τα χωριά, όπως εμφανίζονται στον υπό πρόταση χάρτη ελεύθερου κυνηγιού, κατά τους πρώτους μήνες της κυνηγετικής περιόδου είναι πυκνοκατοικημένα και οι κυνηγοί -πλην αυτών των αγριόχοιρων- δεν έχουν κάποιο αναγνωριστικό (π.χ. έντονου χρώματος γιλέκο), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.
Επιπλέον το δημοτικό συμβούλιο Δελφών έλαβε υπόψη του ότι η πλήρης απελευθέρωση του κυνηγιού θα απειλήσει την περιοχή με φυσική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που αναπτύσσει μια δυναμική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που την αναδεικνύει, φέρνει επισκέπτες και την τονώνει οικονομικά.
Και ότι είναι εντελώς ασύμβατο από τη μια να περιφέρονται κυνηγοί με όπλα και θηράματα, και από την άλλη να κυκλοφορούν επισκέπτες, οικογένειες και παιδιά φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Ωστόσο η τελική απόφαση για το αν θα συντελεστεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή με την κατάργηση της ΕΚΠ Παρνασσίδας και την άνευ όρων παράδοση 200.000 στρεμμάτων στο ανεξέλεγκτο κυνήγι θα ληφθεί από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, στα χέρια του οποίου βρίσκεται ο σχετικός φάκελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου