Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εμπρησμό παρουσιάζοντας σχετικό εύρημα.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπ. Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος στην αίθουσα "Παύλος Μπακογιάννης" στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις πρόσφατες φωτιές.
Ο υπουργός Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για πιθανό εμπρησμό, ενώ ενημέρωσε πως από την πρώτη μέρα έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο οποίος δεν την έκανε δεκτή καθώς του απάντησε πως "τώρα είναι ώρα για να παλέψουμε".
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης δήλωσε πως "υπάρχει εύρημα, το οποίο μας οδήγησε σε ανακριτικές έρευνες". Ο Ν. Τόσκας πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα.
Η επίμαχη φωτογραφία που παρουσιάστηκε:
Τζανακόπουλος: Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία
Από τη δική του μεριά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών".
Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.
Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές.
Καταγραφή εστιών πυρκαγιάς από διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων
Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εκλήθη άλλωστε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την πρόσβασή του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
"Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, μέσω της συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με το International Charter Space and Major Disasters, κατέθεσε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταστροφής και καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών", ανέφερε.
Ο ΕΛΔΟ, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες.
Η έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέτα
Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.
Ανατολική Αττική
Παράλληλα, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς με ριπές, με εντάσεις που έφτασαν τα 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μέχρι την παραλία.
Στα στίγματα που δόθηκαν προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα:
1. «International Charter for Space and Major Disasters» μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
2. Copernicus Emergency Management Service.
3. Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 2.
4. To Fire Management System της NASA.
5. Το Γαλλικό δορυφορικό σύστημα Pleiades.
Το Infographic που έδωσε στη δημοσιότητα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου