Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Περί Ε.Κ.Π Παρνασσίδας η συνέχεια...Η απάντηση του κ Βασίλη Τραχανά στον πρόεδρο του Κ.Ο.Φ κ Φωτακόπουλο


     

Μια απάντηση στον κύριο Φωτακόπουλο 
Πρόεδρου Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος,

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, όταν γράφετε: " Ίσως δεν γνωρίζετε καν ότι η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) ως φυσικός, τουριστικός και οικονομικός πόρος  και κυρίως ως μέσο διαχείρισης επιστημονικά επιβεβλημένο" αντιλαμβάνομαι ότι εννοείτε ότι το να σκοτώνεις ζώα που δεν σου έχουν φταίξει σε τίποτα αποτελεί παγκοσμίως  φυσικό, τουριστικό και οικονομικό πόρο. Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία που θα μπορούσατε να παραθέσετε προκειμένου να υποστηρίξετε αυτό που ισχυρίζεστε, από χώρες όπως αυτές τις ΕΕ ή ΗΠΑ θα επιβεβαίωναν το επιχείρημά σας. Απεναντίας…  Αν προσπαθούσατε να πάτε για κυνήγι σε μη ελεγχόμενη περιοχή σε κάποια χώρα της ΕΕ και όχι μόνο, θα σας συλλάμβαναν αμέσως, ενώ στις ΗΠΑ θα σας πυροβολούσαν κιόλας!
Γιατί είναι γεγονός ότι σχεδόν πουθενά στο πλανήτη δεν επιτρέπεται το ελεύθερο κυνήγι παρά μόνο όπως δείχνει και η διεθνής βιβλιογραφία μόνο σε ελεγχόμενες ζώνες. Εμείς έχουμε στην περιοχή ελεγχόμενη ζώνη 40.000στρ. γιατί να αφήσουμε ελεύθερο το κυνήγι στην υπόλοιπη περιοχή (240.000στρ) ; Γιατί αν αδυνατούμε να εφαρμόσουμε τον έλεγχο στα 40.000στρ πώς θα τον εφαρμόσουμε στα 240.000 στρ;
Ας το εξετάσουμε λίγο αναλυτικότερα μιας και μας κατηγορήσατε για ατεκμηρίωτη στάση. Ας δούμε προσεχτικότερα της δικιά σας επιχειρηματολογία. για να μη λέτε ότι η στάση μας είναι ατεκμηρίωτη.

Λέτε λοιπόν " Ίσως δεν γνωρίζετε καν ότι η νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) ως φυσικός, τουριστικός και οικονομικός πόρος  και κυρίως ως μέσο διαχείρισης επιστημονικά επιβεβλημένο"
Η κυνηγητική δραστηριότητα δεν είναι φυσικός πόρος κ. πρόεδρε. Τα ζώα που οι κυνηγοί σκοτώνουν είναι ο φυσικός πόρος.
Η κυνηγητική δραστηριότητα δεν είναι τουριστικός πόρος.  Οι τουρίστες ζώντας οι περισσότεροι σε αστικές συνθήκες θέλουν να μπορούν να χαίρονται χωρίς το φόβο να φάνε καμιά αδέσποτη, την άγρια φύση, να παρατηρούν την πανίδα της χώρας μας, όχι να την σκοτώνουν. Και βεβαίως καταλαβαίνετε, αν η γραφική τους βόλτα διαταραχτεί από τους πυροβολισμούς και από τις εικόνες των σκοτωμένων θηραμάτων που περιφέρονται εν είδη τροπαίου πάνω στα ημιφορτηγάκια, κατά πόσο θα ξαναέρθουν. 
Η κυνηγητική δραστηριότητα δεν αποτελεί βιώσιμο οικονομικό πόρο. Όταν σκοτωθούν τα περισσότερα ζώα, φεύγουν και οι κυνηγοί. Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή που όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι προσπαθούμε να κάνουμε όχι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για να αναπτύξουμε την περιοχή μας. Δεν προσπαθούμε να καταναλώσουμε και να εξαντλήσουμε το φυσικό πλούτο της αλλά να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά του και τις δυνατότητές του όχι καταστρέφοντάς τον αλλά αναδεικνύοντας τον. Τον φροντίζουμε και τον διαφημίζουμε ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν και να πάρουν αποφάσεις εγκατάστασης και δραστηριοτήτων, ώστε να πάψουν να ακούγονται πυροβολισμοί  κυνηγών και στην θέση τους να αντιλαλούν παιδικές φωνές από σχολεία, κατασκηνώσεις και επισκέπτες.    

Επομένως η ανελέητη και ανεξέλεγκτη εξολόθρευση των άγριων ζώων και πουλιών δεν αποτελεί ούτε φυσικό ούτε τουριστικό, ούτε οικονομικό πόρο και καλό θα είναι να μην γράφονται λέξεις στα κουτουρού. Πολύ περισσότερο δε το να εξασκείς μία ευχαρίστηση-χόμπυ, σκοτώνοντας άλλα είδη εκτός από το δικό μας, δεν αποτελεί «μέσο διαχείρισης επιστημονικά επιβεβλημένο" .
Καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβάλει τίποτα. Τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες  χρησιμοποιούνται  από τους αρμόδιους φορείς για να κανονίσουν την πολιτική τους με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Και αυτό καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρα  φυσική ανάπτυξη καθ ότι ο άνθρωπος είναι εξαρτημένος από την φύση. Με το να εξαλειφθούν τα λίγα ζαρκάδια της ορεινής Παρνασσίδος, και τα ελάχιστα αγριόγιδα της Γκιώνας και των Βαρδουσίων δεν γίνεται καμία επιστημονική διαχείριση ακόμα και αν οι κυνηγοί τυχαίνουν κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Κύριε πρόεδρε, το κυνήγι δεν αποτελεί οικολογική ευαισθησία. Οι κάτοικοι, οι περιπατητές, οι επισκέπτες, οι τροφοσυλλέκτες, όχι μόνο ενοχλούνται από την εξάσκηση της κυνηγητικής ευχαρίστησης των ολίγων αλλά οι όποιες δραστηριότητές τους αποτρέπονται από αυτήν. 
Για εξηγήστε μου πώς σχολεία και μικροί  κατασκηνωτές θα περιηγηθούν στην περιοχή όταν κινδυνεύουν να πυροβοληθούν; (δεν λέω επίτηδες αλλά τα ατυχήματα δεν είναι δυστυχώς και τόσο σπάνια) . Επομένως προκύπτει και ένα ηθικό πρόβλημα.  Επιπροσθέτως πώς γίνεται οι ίδιοι οι κυνηγοί να κρίνουν αν είναι επιβλαβής για την φύση και επικίνδυνη για τους συνανθρώπους τους, η δραστηριότητα τους; Είναι σαν να βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Όσο για τους λογής δασολόγους, θηραματολόγους , κλπ θα ήθελα να δω κάπου επωνύμως τις μελέτες τους και τις προτάσεις τους για την «συνεισφορά του κυνηγιού στην αειφορία της περιοχής» = ο ορισμός του παραδόξου!  
Κι άφησα για το τέλος τις προσωπικές κατηγορίες για την οικονομική μου δραστηριότητα: 
Ναι κύριε πρόεδρε, πήρα την απόφαση να έρθω στην περιοχή που επισκέπτομαι πάνω από 45 χρόνια, να επενδύσω χρήματα, να προσφέρω θέσεις εργασίας, να πληρώσω φόρους, να αναδείξω τις ομορφιές της περιοχής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, και χαίρομαι πως κι άλλοι απ’ ότι φαίνεται έχουν αρχίσει να ακολουθούν τα βήματα αυτά κι ευελπιστώ να πολλαπλασιαστούμε. Γιατί μ αυτές τις δραστηριότητες θα ενισχύσουμε οικονομικά την πολύπαθη περιοχή μας.  Είμαι περήφανος για τις επιλογές μου αυτές  και δείχνω με έμπρακτο τρόπο την αγάπη μου για την περιοχή. Η επιχείρησή μου δεν έχει κόστος αλλά κέρδος για το περιβάλλον. Γιατί στηρίζεται στην αμόλυντη και αειφόρα διαχείρισή του, γιατί το αναδεικνύει, διαφημίζει τα τοπικά του προιόντα και τις ομορφιές του, το κάνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, το κάνει πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής, ώστε να μαθαίνουν οι άνθρωποι να το σέβονται και να το αγαπούν.  Ούτε πρόκειται να ζημιωθεί από την επέκταση του κυνηγιού αλλά μάλλον θα κερδίσει γιατί θα έρχονται όλοι οι κυνηγοί να πιούν καφέ και να φάνε τα πασίγνωστα γλυκά! Επομένως δεν είναι συμφεροντολογικός ο λόγος που αντιτίθεμαι στην επέκταση του κυνηγιού. Είναι ηθικός, λογικός, και φυσιολατρικός. 

Εσείς μπορείτε να την δείξετε την αγάπη σας για τον τόπο αυτό με ανάλογο τρόπο. Αφήστε το όπλο σας και πάρτε μία φωτογραφική μηχανή. Πάρτε και τους φίλους σας. Περιπλανηθείτε στα πανέμορφα βουνά και τα λαγκάδια μας και φωτογραφείστε ότι ζωντανό και πετούμενο. Μετά μαζευτείτε στα ταβερνάκια μιας και κόπτεστε για τους ανενεργούς ξενώνες και ταβερνάκια της περιοχής  (αλλοίμονο αν περιμένουνε να ζήσουν την κυνηγητική περίοδο μόνο τι θα κάνουν τον υπόλοιπο καιρό, κυρ πρόεδρε;)  και ανταλλάξτε τις φωτογραφίες σας με τα επιτεύγματά σας. Αν το κάνετε αυτό σε λίγο καιρό δεν θα είσαστε πια μόνοι. Θα βρείτε κι άλλους επισκέπτες, περιηγητές, οδοιπόρους, αθλητές ορεινών δραστηριοτήτων, δασκάλους και παιδιά που δεν θα σας βλέπουνε με φόβο στο μάτι. Απεναντίας θα σας ζηλεύουνε, θα αποτελείτε παράδειγμα γι αυτούς με τις γνώσεις και τις περιπέτειές σας και θα θέλουν κι αυτοί να σας μιμηθούν. Εμπρός λοιπόν κάντε τα λόγια πράξη για το καλό του τόπου μας!



  
Και μια παρατήρηση για τα έρημα τα αγριογούρουνα που απειλούν την Καλοσκοπή... Πώς μπόρεσαν και πολλαπλασιάστηκαν τόσο πολύ όταν πριν δύο δεκαετίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτα; Ρωτήστε τους κυνηγούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας  να σας πούνε. Δυστυχώς η πρακτική του να εκμαιεύσεις μία απόφαση δημιουργώντας ένα τετελεσμένο, πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν κουτοπονηριά, ισχύει στην περίπτωση της εξάπλωσης των αγριογούρουνων. Ακολουθείστε λοιπόν στην Καλοσκοπή την διεθνή πρακτική, κάτι που κάνανε και οι παππούδες μας . Φτιάξτε παγίδες και πιάστε τα. Γλυτώνετε και τα σκάγια που μολύνουν το περιβάλλον…  

         Φιλικα παντα      Τραχανας Βασιλης
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου