Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Αυτοσυγκράτηση και εγρήγορση για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ (Συντάκτης: Μανόλης Γ. Δρεττάκης *)




Η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που υπογράφτηκε στις Πρέσπες την Κυριακή 17 Ιουνίου είναι μια καλή συμφωνία για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού προβλήματος που ταλάνιζε τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Θα ήταν καλύτερη π.χ. αν αντί του όρου Μακεδόνες υιοθετούνταν ο όρος Βορειομακεδόνες και αν, αντί να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» για πρόσκληση της χώρας αυτής για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η πρόσκληση αυτή γινόταν μετά την πλήρη ολοκλήρωση της συμφωνίας, δηλαδή τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος γι’ αυτήν.
Ασφαλώς η επίτευξη της συμφωνίας είναι προϊόν της βούλησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονείται ότι η επισπεύδουσα πλευρά ήταν εκείνη της ΠΓΔΜ λόγω της απόφασης της κυβέρνησής της για την άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονείται ο ρόλος των δύο αυτών οργανισμών (και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας) με τις παροτρύνσεις τους και προς τις δύο πλευρές για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση στην πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας, ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝ.ΕΛΛ. και του αρχηγού του, ο οποίος από τη μια μεριά δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία αυτή και από την άλλη παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που την υπογράφει.
Αυτοσυγκράτηση, όμως, πρέπει να δείξει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις ευαισθησίες εκείνων που αντιτίθενται στη συμφωνία και να αποφεύγουν οι υπουργοί της απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για όσους διαμαρτύρονται για την υπογραφή της. Ακόμα πιο προσεκτική πρέπει να είναι σε όσους διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας, δίνοντας τις αναγκαίες εντολές στα όργανα της τάξης.
Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα απαιτήσει χρόνο. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όχι μόνο για την τήρηση όλων τα συμφωνηθέντων στην πορεία για την ολοκλήρωσή της, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, της οποίας ο πρωθυπουργός, προκλητικά, χρησιμοποίησε στην προσφώνησή του στον χώρο της ελληνικής Μακεδονίας τις λέξεις «Ελληνες και Μακεδόνες, Μακεδόνες και Ελληνες». Θα πρέπει, δηλαδή, να απαιτήσει η κυβέρνηση τον σεβασμό των ευαισθησιών ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, και ιδιαίτερα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.
Εγρήγορση, όμως, θα απαιτηθεί και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συμπεριφορές και ενέργειες από την πλευρά της ΠΓΔΜ που θα είναι αντίθετες με τη συμφωνία, ή κωλυσιεργία και παρελκυστική πολιτική για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία, στα εμπορικά σήματα, στα έργα τέχνης ώστε να απαλειφθεί από αυτό ο προσεταιρισμός της ιστορίας μας κ.λπ.
Αυτά σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση. Ακόμα, όμως, μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να δείξει η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με τη στάση της αναιρεί τις προηγούμενες θέσεις της τόσο το 2008 όσο και εντελώς πρόσφατα για μια συμφωνία για το όνομα Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων και καθιέρωσή τους στο Σύνταγμα με απάλειψη από αυτό όλων των αλυτρωτικών διατάξεών του (θέσεις που κατοχυρώνονται στη συμφωνία αυτή). Πολύ περισσότερο όταν δηλώνει ότι η κύρωσή της από τη Βουλή δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις και κατά συνέπεια και την ίδια, αν θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές.
Τα παραπάνω ισχύουν πολύ περισσότερο για ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία χρησιμοποιούν εμπρηστική γλώσσα και απαράδεκτες εκφράσεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία αυτή, ενισχύοντας την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός τους και, δυστυχώς, και το κόμμα της Χρυσής Αυγής, βουλευτής της οποίας είχε το θράσος να ζητήσει μέσα στη Βουλή πραξικόπημα για κατάλυση τους πολιτεύματος και άνανδρα να εξαφανιστεί προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο και τώρα δηλώνει «μετάνοια» (ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα τη λάβει σοβαρά υπόψη όταν είναι τόσο γνωστές οι θέσεις του κόμματός του και οι συμπεριφορές των ηγετών και μελών του).
Δεν έχει παρά να ευχηθεί κανείς ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η συμφωνία και θα εφαρμοστεί πιστά από την ΠΓΔΜ. Από την πλευρά μας θα ήταν ευκταίο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Μετά την από μερικά έτη ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στη συνέχεια της Αλβανίας και της Σερβίας, θα έχουμε πλέον εταίρους όλους τους γείτονές μας, αποτρέποντας τη διείσδυση σ’ αυτές της Τουρκίας.
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου