Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η Άμφισσα το έλεος της παραβατικότητας- Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις



Την απόφαση να αναδείξει το μείζον θέμα της έλλειψης αστυνόμευσης, λόγω και της μη επάρκειας του προσωπικού, πήρε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών το βράδυ της Τετάρτης. Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση ειπώθηκαν πράγματα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, και που όμως δεν έχουν σταθεί ικανά έως σήμερα να… ιδρώσουν το αυτί κανενός υπευθύνου. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, βάσει στοιχείων που του μεταφέρθηκαν, η Άμφισσα «φιλοξενεί» κάθε τέσσερις ημέρες ένα περιστατικό διάρρηξης, όμως αυτή του η αναφορά, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μάλλον είναι αρκετά μετριοπαθής. Χωρίς υπερβολή, όπως λένε και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή, τα περιστατικά παραβατικότητας είναι πολύ πιο συχνά, καθώς σε διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας αποτελούν ακόμα και καθημερινά φαινόμενα. Καίρια η παρουσία του Δρόσου Παρασκευά, προέδρου των Αστυνομικών, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο του τι ισχύει, αλλά και το πώς φτάσαμε εδώ.
«Δεν πάει άλλο»
Την πρώτη τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη φιλοσοφία με την οποία το θέμα εισήχθη σε αυτό, την έκανε ο δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος. Αφού σημείωσε πως πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, ακολούθως ξεκαθάρισε πως η συνεργασία δήμου και σωμάτων ασφαλείας είναι σε άριστο επίπεδο. Κατά τα λεγόμενα του δημάρχου μία από τις βασικότερες πληγές της περιοχής αποτελούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα οποία απορροφούν μεγάλο μέρος του δυναμικού της αστυνομίας, καθιστώντας την στην ουσία υπηρεσία μεταγωγών. «Δεν έχουμε υψηλή εγκληματικότητα, έχουμε όμως έντονη μικροπαραβατικότητα», είπε, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία που του μεταφέρθηκαν βάσει των οποίων στην περιοχή της Άμφισσας κάθε τέσσερις ημέρες υπάρχει μία διάρρηξη. «Η κοινωνία ξέρουμε τι πιστεύει γι’ αυτή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον άλλες αντοχές υπομονής, καθώς όλοι αισθάνονται πως είναι εν δυνάμει θύματα, εάν ήδη δεν έχουν βρεθεί στη θέση αυτή. Τέλος, και περνώντας στην ουσία της τοποθέτησής του, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει γνωστό και κατανοητό προς τους αρμοδίους πως η περιοχή χρειάζεται άμεσα ενίσχυση από πλευράς προσωπικού, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα και όχι καλύτερα.
Πληγή οι μεταγωγές
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος των αστυνομικών της Φωκίδας Δρόσος Παρασκευάς, ο οποίος από το δικό του μετερίζι φώτισε πτυχές που αναδεικνύουν με άλλο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Αναφερόμενος στον αγώνα που έχει γίνει έως σήμερα για τη διατήρηση του δυναμικού, είπε πως υπάρχουν εμφανείς πολιτικές ευθύνες για τη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. «Να ζητήσουμε την αύξηση των θέσεων», είπε ο πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα που του τέθηκε για το ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις δείχνοντας προς το αρχηγείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια η εξήγηση του πως άλλοι γειτονικοί νομοί κατάφεραν να πάρουν προσωπικό, λέγοντας πως χρησιμοποιήθηκαν τερτίπια που αλλοίωσαν τα στοιχεία της εγκληματικότητας, ενώ φυσικά το δικό της ρόλο έπαιξε και η πολιτική στήριξη προσώπων. Όπως είπε στόχος θα πρέπει να είναι η κοινή κατάθεση του αιτήματος από το σύνολο των φορέων της περιοχής, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να φέροει προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους. Σημείο το οποίο προκάλεσε την εντύπωση των παρευρισκόμενων ήταν εκείνο που ο πρόεδρος συνέκρινε τη δουλειά που γίνεται στο νομό αναφορικά με τις μεταγωγές, με την αντίστοιχη της Αθήνας. Είπε συγκεκριμένα επ’ αυτού πως στην Φωκίδα σηκώνεται ο ίδιος φόρτος εργασίας από προσωπικό γενικά του δυναμικού, που έχουν μία σειρά ακόμα αρμοδιοτήτων, ενώ στην πρωτεύουσα αυτή η δουλειά γίνεται από ανεξάρτητη υπηρεσία με 250 άτομα. Κλείνοντας ο πρόεδρος παρατήρησε πως η Φωκίδα χρίζει άμεσα την ενίσχυση από τουλάχιστον 15 άτομα, καθώς κάθε άλλοις αριθμός θα αποτελεί ημίμετρο.
Η δύναμη της μονοεδρικής
Για τη δύναμη που έχει η Φωκίδα μέσα από τη μία της έδρα στη βουλή, μίλησε ο Θανάσης Μανανάς, διαφωνώντας με τον κ. Μπουλούτα, ο οποίος νωρίτερα είχε εξηγήσει την ενίσχυση άλλων νομών με το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που έχουν. «Είναι θέμα όλων των παραγόντων του νομού, κι όχι μόνο του βουλευτή», πρόσθεσε ο κ. Μανανάς, σημειώνοντας πως για να είναι ισχυρό ένα πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει πίσω του να γίνεται δουλειά και από τα υπόλοιπα στελέχη της περιοχής, πράγμα που για τη Φωκίδα μάλλον δε συμβαίνει.
Θέμα πολιτικής
Τη σύμφωνη γνώμη του για την κατάσταση έτσι όπως περιγράφεται, αλλά τη διαφωνία του για το πώς εξηγείται, κατέθεσε ο Γιώργος Ιωσηφίδης, χαρακτηρίζοντας ευχολόγια τα όσα προαναφέρθηκαν. Εστιάζοντας στην πολιτική διάσταση του θέματος σημείωσε πως όλα έχουν να κάνουν με τις επιλογές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, απορρίπτοντας τις συγκρίσεις με άλλες περιοχές, καθώς ο τομέας γενικά στη χώρα νοσεί. Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε πως όλα κινούνται στη γραμμή της ιδιωτικοποίησης, ακόμα και στον τομέα της αστυνόμευσης, καθώς το μοντέλο έχει εφαρμοστεί και αλλού με τους δήμους να σηκώνουν το βάρος. «Αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας την ανάδειξή της.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, και στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο στις διευκρινήσεις έπαιξε ο πρόεδρος των αστυνομικών, φάνηκε ξεκάθαρα πως η Φωκίδα σήμερα είναι στην ουσία στο έλεος της παραβατικότητας, γιατί πολύ απλά δεν έχει το δυναμικό να την αντιμετωπίσει. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες, τη στιγμή μάλιστα, και αυτό έχει τη σημασία του, που ακόμα και σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω αποψίλωσης της περιοχής. Οι αποσπάσεις άλλωστε δυναμικού σε παραμεθόριες περιοχές έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο ήδη λιγοστό προσωπικό, με την αποτροπή νέων τέτοιων να παίρνει διαστάσεις επιβίωσης. Κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς δεν μπορεί να απαντηθεί λογικά το πως μία περιοχή που στενάζει καθημερινά, αντί να ενισχύεται συνεχίζει να αποδυναμώνεται.
Η σημασία των στοιχείων
Η απάντηση στο ερώτημα βέβαια μπορεί να έχει και άλλες διαστάσεις καθώς το ρόλο τους παίζουν και τα στοιχεία που διαβάζουν οι αποφασίζοντες, στοιχεία που από κάποιους τίθεται το ερώτημα αν είναι τα πραγματικά. Σας θυμίζει κάτι άραγε αυτό; Μήπως την περίπτωση του νοσοκομείου της Άμφισσας όπου βάσει των όσων το επισκέπτονται εξάγονται και οι ανάγκες του;
Στην κατακλείδα της συζήτησης και με την τοποθέτηση του δημάρχου έγινε σαφές πως θα επιχειρηθεί να γίνει όσο πιο δυνατά γνωστό το τι επικρατεί στην περιοχή, συστρατεύοντας μάλιστα στον αγώνα φορείς αλλά και το δήμο Δωρίδος. Το μήνυμα θα πρέπει να πάει παντού, όπως ειπώθηκε, και με ένταση, όμως παράλληλα θα πρέπει και όλοι οι παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε διαχώρισε τη θέση του μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς κατ’ αυτήν το πλέον σημαντικό δεν είναι μόνο η ανάδειξη του τι ισχύει, αλλά και το ποια πολιτική οδηγεί εδώ.
Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο τομέας ασφάλεια στην περιοχή είναι στην πιο άσχημα κατάσταση από ποτέ, και εάν άμεσα δεν ληφθούν αποφάσεις τότε το μέλλον προμηνύεται ακόμα χειρότερο. Μπορεί η εγκληματικότητα να είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, όμως η μικροπαραβατικότητα είναι παρούσα και με το παραπάνω, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ώρα με την ώρα ο κίνδυνος παραμονεύει. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικότερο πρόβλημα που επικρατεί σήμερα, και το οποίο όπως σημειώσαμε έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, στη λογική ακόμα και της ημερήσιας διάταξης. Ακούει μήπως κανείς;
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου