Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η θέση της "Λαϊκής συσπείρωσης" του δήμου Δελφών για την ΜΠΕ μικρού υδροηλεκτρικού έργου στα Καστέλλια-Καλοσκοπή


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ
Η τοποθέτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 14/2/2018  για τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου στα Καστέλλια – Καλοσκοπή».

φωτό αρχείου

Αποδεχόμαστε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καστελλίων όπως αυτή είναι διατυπωμένη στην εισήγηση. Συμφωνούμε βέβαια και με τις ανησυχίες των προέδρων των δύο χωριών για το νερό αλλά επιτρέψτε μας να δώσουμε τη δική μας διάσταση χωρίς να μπούμε στο τεχνικό μέρος.
Είναι γνωστό ότι σαν δημοτική αρχή, είστε θιασώτες της επιχειρηματικότητας, της ελεύθερης οικονομίας, της  απόλυτης ελευθερίας δράσης των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι θέσεις σας για τη δράση της εργοδοσίας στους βωξίτες στις συνεχείς καταγγελίες μας για την πλήρη της ασυδοσία. Δεν είναι τυχαία η ανακήρυξη της ιδιοκτήτριας των Ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξιδίου σε επίτιμο δημότη, ο χαρακτηρισμός της ως ευεργέτη και χορηγό του δήμου. 
Ο κάθε επιχειρηματίας αυτό που έχει στην κατοχή του για να ασκεί επιχειρηματική δράση  όπως η «ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε», το πουλάει. Σε ποιόν το πουλάει; Στη περίπτωσή μας στη ΔΕΗ, η οποία για να το αγοράσει ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, χαρατσώνει άγρια τους πελάτες της. Δηλαδή εμάς. Το ρεύμα που αυτή θα αγοράζει από το έργο στα Καστέλλια και στη Καλοσκοπή, θα το αγοράζει σε πολλαπλάσια τιμή από τον επιχειρηματία, απ’ όσο το πουλάει στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Για να μην μπει λοιπόν μέσα η ΔΕΗ χαρατσώνει εμάς με την άδεια της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ότι λίγο πριν τις γιορτές, κυβέρνηση έδωσε στη ΔΕΗ 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή από τα ματωμένα πλεονάσματα των κομμένων συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των  μισθών, τον ΕΝΦΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια, για να καλύψει αυτή τη χασούρα της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ.
Οι θιασώτες του έργου στα Καστέλλια και όχι μόνο, θα βγουν χαμένοι διπλά και τρίδιπλα. Όσο για τις θέσεις εργασίας, ας ρωτήσουν και πουθενά αλλού να δουν ότι όποιες θέσεις υπάρχουν, αυτές είναι μόνο για όσο κρατάει η κατασκευή. Για το ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι άριστή, δεν αμφιβάλλουμε ούτε εμείς. Έχουν κάνει τέτοιες μελέτες τα μεταλλεία, εκατοντάδες. Ποιες όμως εφαρμόστηκαν; Αν σήμερα κάνετε πίσω και δεχθείτε να γίνει το έργο όπως θέλει ο δήμαρχος και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, σας προειδοποιούμε ότι θα είναι η αρχή για να κάνετε πίσω και άλλα.
-       Η απόφαση του Τ.Σ. του χωριού περιγράφει με σαφήνεια κάποια πράγματα. Εσείς δεν τα λαμβάνεται υπόψη για το συμφέρον της «ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ». Εμείς να προσθέσουμε ότι:
-       Σήμερα που αγκομαχάει το σύνολο σχεδόν των πολιτών για να πληρώσει το ρεύμα,
-       που υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι στερούνται ακόμη και από τροφή για να μην τους κοπεί το ηλεκτρικό,
-       που υπάρχουν οικογένειες στην Άμφισσα και αλλού με κομμένο ρεύμα και κάθονται στα σκοτάδια και χωρίς θέρμανση,
Λένε ναι ο δήμαρχος και σύμβουλοι του στο έργο!
Ποιο λόγο επικαλούνται; Τα ανταποδοτικά! Για να κάνει δηλαδή δυο-τρία μικρά έργα η εταιρεία και να βγει ο δήμος από την υποχρέωση να τα κάνει αυτός. Έργα που θα τα διαφημίζει ως κατόρθωμα της θητείας του ο δήμαρχος στη προεκλογική περίοδο.
Η κουβέντα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε αλλά και η ψηφοφορία, πρέπει να εστιάζεται στο ότι δεν αποδεχόμαστε το ρεύμα να είναι εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Για εμάς αλλά και για τον κάθε πολίτη αυτή πρέπει να είναι αρχή. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε και δωρεάν υγεία και φροντίδα. Δωρεάν φάρμακο, χωρίς να στήνουν χορό δισεκατομμυρίων οι φαρμακευτικές εταιρείες και το ίδιο το σύστημα. Έτσι θα έχουν δωρεάν παιδεία τα παιδιά μας, χωρίς παραπαιδεία και πληρωμένα συγγράμματα κλπ. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε φτηνό και καλό ποιοτικά νερό, χωρίς τα χρέη να κρέμονται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από το Δήμο μας, που με τη σειρά του θα τα μεταφέρει στους δημότες, προς δόξα των μετόχων της ΕΥΔΑΠ.
Όπως και να το κάνουμε, εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή τη ρότα σε απόλυτη αντίθεση με τη δική σας θέση για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτή είναι και η θεμελιώδεις διαφορά μας με την κύρια πολιτική που πολλοί από εσάς, οι περισσότεροι, ασπάζεστε και το αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά.
Σαφώς και δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ζητούμενο είναι ποιος έχει τις ΑΠΕ; Ποιος καρπούται τον πλούτο που αυτές παράγουν; Οι επιχειρηματίες και η ΔΕΗ τι εκμεταλλεύονται; Τον ήλιο, τον αέρα, το νερό, το λιγνίτη. Δηλαδή τον πλούτο της φύσης, άρα και του λαού. Δεν τον βρήκανε αυτό τον πλούτο από τους προγόνους τους, φρόντισαν να τους τον δώσουν οι διάφορες κυβερνήσεις. Αν λοιπόν αυτόν τον πλούτο τον διαχειριζόταν ο ίδιος ο λαός σε μια άλλη εξουσία  για να παράγεται φτηνό έως και δωρεάν ρεύμα για το λαό, τότε δεν θα είχαμε καμιά αντίρρηση να συζητήσουμε το που και με ποιες προϋποθέσεις θα εγκατασταθούν ΑΠΕ.
Άμφισσα, 14 / 02 / 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου