Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Πώς θα μοιάζει η Ελλάδα στα τέλη του 21ου αιώνα




Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, συμπεραίνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου θα φέρουν δραματική άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα.
Το καλοκαίρι μάλιστα θα υπερβαίνει τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας έτσι τους ετήσιους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού, το 2015.
Ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ανέφερε τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα. Η εκδήλωση είχε θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Ζερεφός ανέφερε επίσης, ότι η ήδη παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στον 21ο αιώνα, με συνέπεια στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη δυτική Ελλάδα.
Τόνισε ακόμη, ότι πιο ανησυχητική είναι η αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην αυξημένη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, αλλά επίσης στην αγροτική παραγωγή. Εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Στην ίδια εκδήλωση, ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έκανε γνωστό ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον χώρο της έρευνας και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζουν την εξατομικευμένη ιατρική.

Προκειμένου να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, θα αναγείρει κτίριο στο οποίο θα στεγάσει τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και την προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών έρευνας και εφαρμογής εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία-θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της Υγείας.
Ταυτόχρονα, ένα μέρος του κτιρίου θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της διαγνωστικής και των ιατρικών εφαρμογών. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υποδομές του κτιρίου και την ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου