Μειώσεις στα "ρετιρέ" και αυξήσεις στα "υπόγεια" φέρνει η εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Μειώσεις στις ακριβές περιοχές και αυξήσεις στις μεσαίες και φθηνές περιοχές φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές παρά την μεγάλη εικόνα της κατάρρευσης της αξίας των ακινήτων.
Προς το παρόν το υπουργείο οικονομικών προωθεί τροπολογία για την σύσταση των 75 επιτροπών που θα αναλάβουν να ορίσουν το δύσκολο έργο να «ανακαλύψουν» τις εμπορικές αξίες των ακινήτων ώστε να γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Η τροπολογία θα προβλέπει και την υπερ-επιτροπή εποπτείας των τοπικών επιτροπών ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες διαφάνειας για την διαδικασία.
Παρόλα αυτά όμως στο υπουργείο οικονομικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την έκβαση του εγχειρήματος καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν στον χρόνο που απομένει. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι να διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων για τις εμπορικές αξίας. Η λύση της βάσης δεδομένων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο οικονομικών με βάση της αγοραπωλησίες ακινήτων της κάθε περιοχής αποδεικνύεται. αναποτελεσματική καθώς καταγράφει τις «τιμές συμβολαίου» οι οποίες είναι κατά τεκμήριο μικρότερες από τις πραγματικές για να εξασφαλιστεί μικρότερος φόρος μεταβίβασης. Επιπλέον, ο μικτός όγκος συναλλαγών δίνει μια εικόνα εξαιρετικά ελλειπή.
Ο δεύτερος τρόπος μέσω της συλλογής στοιχείων από τα μεσιτικά γραφεία αποδεικνύεται επίσης ελλειμματικός καθώς σε κάθε περιοχή οι επαγγελματίες της αγοράς δίνουν τιμές που δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό ενός μέσου όρου για κάθε ζώνη.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και οι επιτροπές που θα συσταθούν να καταφέρουν να προσδιορίσουν τελικές εμπορικές τιμές κατ να εισηγηθούν την αναμόρφωση των νέων αντικειμενικά.
Πάνω τα ακριβά κάτω τα φθηνά
Ένα δεύτερο ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών με την εξίσωση των αντικειμενικών και εμπορικών θα έρθουν στο φως δυσάρεστες εκπλήξεις.
Στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ θα προκύψουν μειώσεις σε ακριβές και πολύ ακριβές περιοχές (πχ ψυχικό Φιλοθέη Πλάκα Βουλιαγμένη) και αντίστοιχα αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές αξίες σε φθηνές σήμερα περιοχές όπως πχ το Περιστέρι.
Το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις μετά τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 αφού θα υπάρχουν περιοχές όπου μένουν οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι οποίες θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο ακινήτων και άλλες ακριβές που θα πληρώσουν αναλογικά χαμηλότερο φόρο.
Τούτο διότι το ΥΠΟΙΚ είναι δεσμευμένο με τον μνημονιακό στόχο για ετήσια είσπραξη 2,65 δις ευρώ από το βασικό φόρο ακινήτων τουλάχιστον μέχρι και το 2022 . Παράλληλα βέβαια έχει εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό φόρο που πληρώνουν ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου μέχρι και το 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου