Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Για την ηγεσία της Ν.Δ.

Νέα Δημοκρατία


Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. ότι δεν κρατούσε γερά τη θέση του αρχηγού. Οι εσωκομματικές συμμαχίες που επέλεξε για να εκλεγεί ήταν προβληματικές. Στήριξε και στηρίχτηκε κυρίως στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και όχι στη φιλελεύθερη, έκανε αντιπρόεδρο τον Αδ. Γεωργιάδη και έγινε υποχείριο του Αντώνη Σαμαρά.
Αν επρόκειτο για μια απλή κίνηση τακτικής, θα μπορούσε να κατανοηθεί. Αποδείχτηκε όμως πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει την πυγμή ή την πολιτική κουλτούρα, ούτε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για να επιβληθεί στους ανέμους που απελευθέρωσε. Πάει όπου τον πάνε.
Η πολιτική παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη είναι ταυτισμένη με τακτική και ελιγμούς, με την πολιτική διακινδύνευση, με τις ανορθόδοξες συμμαχίες για χάρη του σκοπού. Αλλά ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να μην έχει σχέση με την πολιτική παράδοση του πατέρα του.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήξερε πάντα πού πήγαινε και τι επιδίωκε και είχε ένα όριο, το οποίο δεν υπερέβαινε. Υπολόγιζε καλά την πολιτική συγκυρία, μετρούσε τους αντιπάλους του, ήξερε πότε να υποχωρεί. Υπήρχαν γι’ αυτόν ζητήματα τα οποία δεν άγγιζε. Αντίθετα, ο γιος του έδειξε να μην κατανοεί πολλά από όλα αυτά.
Στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός το ταχύτερο δυνατό, ακολούθησε μια ανερμάτιστη αντιπολιτευτική τακτική, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Το χειρότερο, όμως, είναι πως δεν διδάχτηκε ποτέ από τα λάθη του. Κατά κοινή ομολογία, ήταν πολλά.
Και προστίθενται καινούργια, όπως το γεγονός ότι αυτός προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε μια συγκυρία που δεν τον ευνοούσε, έχοντας προεξοφλημένη ακόμα μία πολιτική ήττα από τον κύριο αντίπαλό του.
Εδώ και καιρό στις πολιτικές «φυλές» της Ν.Δ. επικρατεί σκεπτικισμός για τον αρχηγό του κόμματος. Και άρχισαν ήδη οι συζητήσεις και οι συσπειρώσεις για την επόμενη ημέρα μετά απ’ αυτόν. Πόσο θα τραβήξει αυτή η εσωκομματική ζύμωση κανείς δεν ξέρει. Εκείνο όμως που ξέρουν όλοι, μέσα και έξω από τη Ν.Δ., είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου