Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Βόλτα στη λίμνη του Μόρνου και στα παραλιακά χωριά της Φωκίδας


Η ένατη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας

Στα σύνορα με τη Βοιωτία ανατολικά, τη Φθιώτιδα βόρεια, την Αιτωλοακαρνανία δυτικά και τον κορινθιακό κόλπο νότια, ο νομός Φωκίδας αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς νομούς της Ελλάδας, αφού περιλαμβάνει τέσσερα από τα υψηλότερα βουνά της χώρας, την Γκιώνα, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια και την Οίτη. Παρ’ όλ’ αυτά, το γεωμορφολογικό τοπίο του παραμένει εναλλασσόμενο, διαθέτοντας τη Λίμνη του Μόρνου από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα και τονΕλαιώνα της Άμφισσας, ίσως την μεγαλύτερη έκταση με ελιές που υπάρχει σήμερα, ενώ στα νότια του νομού, κυριαρχεί η θάλασσα. Με αφορμή το καλοκαίρι, εμείς πάμε μια βόλτα στις περιοχές που το υγρό στοιχείο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η λίμνη του Μόρνου είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα για τον επισκέπτη

Στη λίμνη του Μόρνου
Στο κέντρο του νομού Φωκίδας, η λίμνη του Μόρνου αποτελεί μια τεχνητή λίμνηπου αξίζει να επισκεφτείτε, να κάνετε το γύρο της και να θαυμάσετε το μοναδικό φυσικό τοπίο και τα διάσπαρτα χωριά. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1979 και άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1981. Για τη δημιουργία της κατασκευάστηκε φράγμα ύψους 125 μέτρων το οποίο είναι το 7ο ψηλότερο φράγμα της Ελλάδας και σκοπός της ήταν να δημιουργηθεί ένας ακόμα ταμιευτήρας για να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για την ύδρευση της Αθήνας. Με τα νερά της καλύπτει ένα λεκανοπέδιο δυτικά του Λιδωρικίου, που σχηματιζόταν ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, συγκεντρώνοντας νερό, όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, που εκβάλλουν πλέον κατευθείαν στη λίμνη. Η λίμνη του Μόρνου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 και αξίζει να ξέρετε ότι για τη δημιουργία της χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Κάλλιο, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της. Όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, σε περιόδους ξηρασίας, αποκαλύπτονται τα σπίτια του παλιού οικισμού, θέαμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τους επισκέπτες.

Το... νησιώτικο Γαλαξίδι

Βόλτα στα παραθαλάσσια χωριά
Τα βουνά κερδίζουν τις εντυπώσεις το χειμώνα, τώρα το καλοκαίρι, όμως, κατεβαίνουμε νότια και φτάνουμε στα παράλια του κορινθιακού, προκειμένου να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό τοπίο, με τη θάλασσα να κυριαρχεί.

Η Χιλιαδού αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Φωκίδας, με ψιλή χρυσή άμμο, καταγάλανα νερά, οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και μη οργανωμένο και ελεύθερο για όσους θέλουν να ηρεμήσουν. Τελευταία, μάλιστα, έχει αναδειχθεί σε top προορισμό με τουριστικές υποδομές για όσους θέλουν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.
Με κόσμο το καλοκαίρι γεμίζει και το Ευπάλιο στα νοτιοδυτικά του νομού, που εκτείνεται από τον ποταμό Μόρνο ως τον κορινθιακό κόλπο, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Εκεί θα θαυμάσετε πανύψηλα πλατάνια, πηγές και υπόγεια νερά.
Για να νιώσετε σαν σε νησί, κατευθυνθείτε προς το Γαλαξίδι στη βόρεια ακτή του κορινθιακού κόλπου στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, όπου θα συναντήσετε υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, όμορφα μπαλκόνια αρχοντικών και πολλές προσεγμένες επιλογές διαμονής. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και να περπατήσετε στην παραλία έως τους πρόποδες του λόφου, όπου θα δείτε και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι.
Παρομοίως, το Μοναστηράκι στα δυτικά του νομού θυμίζει επίσης περισσότερο νησί κι όχι ηπειρωτική Ελλάδα, «αγκαλιάζοντας» έναν γραφικό κόλπο με υπέροχη παραλία. Το γραφικό λιμανάκι του γεμίζει πάντα με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και βρίσκεται κοντά στην παραλία της Χιλιαδούς, από την οποία χωρίζεται με το ακρωτήρι «Κοκκινόβραχος». Ακριβώς πίσω από την παραλία θα βρείτε και τη λεγόμενη «γαλάζια λίμνη», μια ιδιαίτερη μικρή λίμνη που αξίζει να δείτε.
Από τα κύρια παραθεριστικά θέρετρα του νομού είναι και οι Άγιοι Πάντες που απέχουν 12 χιλιόμετρα από το Γαλαξίδι και ενδείκνυνται για ξεκούραστες διακοπές. Κοντά θα βρείτε και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας.
WWW.WIKIPEDIA.ORG
Η Ερατεινή αποτελεί αξιόλογο καλοκαιρινό θέρετρο
Νοτιοδυτικά του νομού βρίσκεται ο μικρός οικισμός Σκάλωμα γύρω από μια από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής, όπου εκτός από το μπάνιο σας και τη φύση, μπορείτε να απολαύσετε και το φαγητό σας σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, στο ξωκλήσι και να θαυμάσετε τη θέα από κοντά.
Στα 10 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο θα συναντήσετε και τον Μαραθιά που αποτελεί επίσης δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, αποτελώντας έναν οικισμό χτισμένο ανάμεσα σε 2 ρέματα. Εκτός από την παραλία του, αξίζει να δείτε λίγο πιο έξω από τον οικισμό τους «μετέωρους βράχους», ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που θα σας εντυπωσιάσει.
Περάστε επίσης από τη Σεργούλα και την Γλυφάδα με την ωραία παραλία, τη χαρακτηριστική φυσική ομορφιά και τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές και επισκεφτείτε το μοναδικό κατοικημένο νησί του κορινθιακού, τα Τριζόνια.Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο νησί, 10 λεπτά μακριά από τη Γλυφάδα, που διαθέτει τουριστικές υποδομές και είναι ιδανικό για ξεκούραση και χαλάρωση, χωρίς αυτοκίνητα και κίνηση.
Στα ανατολικά άκρα του Δήμου, θα βρείτε την Τολοφώνα και την Ερατεινή. Η τελευταία μάλιστα, αποτελεί αξιόλογο καλοκαιρινό θέρετρο, με μόνιμους και διερχόμενους παραθεριστές. Σε αυτή την πλευρά θα βρείτε και την Πάνορμο με την πανέμορφη παραλία, το Λαογραφικό Μουσείο και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Όπου κι αν βρεθείτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και τοπικά κρέατα και πίτες όπως τυρόπιτα, τραχανόπιτα, κολοκυθόπιτα κ.ά., για να πάρετε μια γεύση από ρουμελιώτικες νοστιμιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου