Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Σιγά μην ψηφίζουμε και με like σε λίγο


Στη νέα κεντροαριστερά τα όργανα άρχισαν πριν καν υπάρξει ο νέος φορέας με αφορμή την εκλογή αρχηγού. Η συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία προσφέρει όμως γενικότερα τροφή για σκέψη.
Adtech Ad
Κεντροαριστερά, νέα ή παλιά, χωρίς συγκρούσεις και μαχαιρώματα, δε γίνεται. Μαχαιρώματα δεν έχουμε ακόμη, αλλά μετά τα πρώτα χαμόγελα και τις χαρές για το πλήθος υποψηφιοτήτων για την αρχηγία του νέου φορέα, ήρθε ο πρώτος καυγάς χθες με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
AdTech Ad
Για την ακρίβεια αντικείμενο διαφωνίας δεν είναι αυτή καθεαυτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία, όσο το εάν θα υπάρξει πριν την ψηφοφορία υποχρέωση αυτοπρόσωπης παραλαβής του κωδικού pin από αυτούς που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εξ αποστάσεως.
Όσοι διαφωνούν, υποστηρίζουν ότι αυτό θα δυσκόλευε ΑΜΕΑ και κυρίως τους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας μπορεί να διασφαλιστεί με την καταγραφή αριθμού ταυτότητας, διαβατηρίου, πιστωτικής κάρτας.
Εκ πρώτης όψεως ακούγεται πολύ μοντέρνο. Να ψηφίζουμε ψηφιακά, χωρίς καν να χρειαστεί να πάμε το αναλογικό σαρκίο μας ούτε μία φορά επί τόπου. Σε λίγο να ψηφίζουμε και με like στο facebook, με καρδούλες, θυμωμένα προσωπάκια και lol.
Για τα ΑΜΕΑ είναι προφανές ότι μπορεί να βρεθεί ειδική λύση και προφανώς πρέπει να βρεθεί. Όμως καίτοι είναι σαφές ότι η κοινωνία μας γίνεται όλο και περισσότερο μία κοινωνία ψηφιακή, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μετατρέπονται σε πεδίο της καθημερινότητας και ακόμη και της οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, υπάρχει ένα θέμα.
Το θέμα αυτό έγκειται στην αντίληψη περιορισμού της ουσιαστικής συμμετοχής του πολίτη σε δράσεις και της αντικατάστασης της από ένα sms ή ένα like. Της μετατροπής της πολιτικής συζήτησης σε μία ψηφοφορία α λα survivor. Δε χρειάζεται πια να έρθεις σε επαφή με άλλους πολίτες, να ζυμωθείς, να ακολουθήσεις διαδικασίες, να βγεις στο δρόμο. Αρκεί ένα κλικ για σένα απλέ πολίτη και άσε μετά τους άλλους, τους εκλεκτούς, να αποφασίζουν.
Προφανώς η υποφαινόμενη ως αρχισυντάκτρια σε μία ιστοσελίδα, δεν πάσχει από τεχνοφοβία. Ούτε όμως και από τεχνολατρεία. Χώρια που, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα ζήτημα: Οποιος για παράδειγμα δεν έχει πρόσβαση σε internet ή δεν έχει αναπτύξει τις ψηφιακές του ικανότητες, δεν έχει θέση σε αυτή την τεχνολογική δημοκρατία; Θα μου πείτε, όποιος είναι ψηφιακά αναλφάβητος πλέον, μένει πίσω σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Όμως το ζήτημα παραμένει: Μπορεί ένα like να υποκαταστήσει την πολιτική συμμετοχή;
*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7.

2 σχόλια:

  1. Λέμε μόνο για να λέμε...Δεν πειράζει..Περαστικά και καληνύχτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "οποιος δεν έχει πρόσβαση σε internet ή δεν έχει αναπτύξει τις ψηφιακές του ικανότητες, δεν έχει θέση σε αυτή την τεχνολογική δημοκρατία;" ===> ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή