Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ : "Ανάγκη για υπερυπουργό Οικονομικών και προστασία των εργαζομένων"

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


Το δικό του φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον και την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Έδωσε έμφαση στην οικονομία, προτείνοντας ένα Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, που θα είναι και πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και μια «κοινή αρχή» στην Ε.Ε. η οποία θα ρυθμίζει την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο κατηγοριών.
Όπως τόνισε, υπάρχει μια δυναμική για την ανάπτυξη την οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε.
Αφήνοντας πίσω το ζήτημα της «υπαρξιακής κρίσης της Ε.Ε., που διαπίστωνε πέρυσι, τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία υποχωρεί, οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πιστέψει στην αναγέννησή της».

Η Ε.Ε. «έχει και πάλι τον άνεμο στα πανιά της»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρώπη «έχει και πάλι τον άνεμο στα πανιά της. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει πλέον, αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη δυναμική».
Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την σταδιακή μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”».
«Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup», είπε.
«Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό», επισήμανε.
Όπως είπε, αν και τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του στην προεδρία της Επιτροπής αφιερώθηκαν σε αυτό που ο Γκι Βερχόφστατ αποκάλεσε «διαχείριση της κρίσης», το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης έχει ήδη παρουσιάσει «το 80% των προτάσεων που είχαν αναγγελθεί κατά την έναρξη της θητείας του» και τους επόμενους 16 μήνες θα θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του, μέχρι το τέλος της θητείας του το φθινόπωρο 2019, μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης.

Ευρώ και επενδύσεις

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.
«Η Ε.Ε. σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ε.Ε.», ανάφερε.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», τόνισε.
Για τον πρόεδρο της Γιούνκερ, το ευρώ προορίζεται να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα από το σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της Ένωσης.

Η αγορά εργασίας

Τη σύσταση μιας «κοινής αρχής» της Ε.Ε. για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας προτείνε επίσης ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ.
Όπως είπε, «σε μία Ένωση μεταξύ ίσων, δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι προσφέρουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο πρέπει να έχουν ίδιες αμοιβές».

Το 6ο σενάριο

Μετά τη «Λευκή Βίβλο» που παρουσιάστηκε στη Ρώμη, με τα πέντε σενάρια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το έκτο σενάριο, που βασίζεται στο τρίπτυχο των θεμελιωδών αρχών ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, Κράτος Δικαίου, που του δίνει την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για την υπέρβαση του χάσματος που απειλεί να διευρυνθεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα ανακάλεσε στην τάξη -χωρίς να τα κατονομάσει- κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία όσον αφορά την τήρηση ευρωπαϊκών αξιών.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει», είπε.
Υπενθύμισε ότι «μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να εγγυάται το δίκαιο και τον νόμο», ενώ επανέλαβε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το Brexit

Όσον αφορά το διαζύγιο με τη Βρετανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όπως είπε, αν και η Ε.Ε. λυπάται που αποχωρούν, όμως «οφείλουμε να σεβασθούμε τη βούληση του βρετανικού λαού, αλλά θα προχωρήσουμε, θα προχωρήσουμε διότι το Brexit δεν είναι το παν, διότι το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης»«το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της».
Μάλιστα πρότεινε στις 30 Μαρτίου του 2019, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και το διαζύγιο Ε.Ε.-Βρετανίας, να γίνει σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη ρουμανική πόλη Σίμπιου, ώστε να χαρτογραφηθεί το μέλλον της Ένωσης.

Συντάκτης: 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου