Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Αχτσιόγλου: Το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο για τους εργαζομένους από την αρχή της κρίσης



Πρόκειται για το πρώτο ίσως αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, τόνισε η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζόμενων.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το νομοθέτημα αυτό, ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας καθώς πολλά θέματα που τίθενται και για την κοινωνική ασφάλιση και για τα Εργασιακά λύνονται μέσα από τις ρυθμίσεις του. Επισήμανε επίσης ότι έχει και έναν αξιακό χαρακτήρα σημαντικό και ως προς τον προσανατολισμό του, την υπεράσπιση δηλαδή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και ως προς το σκέλος των ατόμων με αναπηρίες και την εισαγωγή ενός συνόλου αρχών τις οποίες θα πρέπει να τηρεί η δημόσια διοίκηση όταν έρχεται σε επαφή με τα άτομα με αναπηρίες.
«Νομίζουμε και προσδοκούμε ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα βελτιωθεί πραγματικά η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους», ανέφερε η υπουργός Εργασίας και απάντησε στην κριτική της Αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ, η οποία, δια του εισηγητή της, Γιάννη Βρούτση, μίλησε για νομοσχέδιο πολιτικής σκοπιμότητας αφού προσπαθεί να βάλει κάτι στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
«Είπαν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα, είναι άνευ αξίας οι ρυθμίσεις του, ότι είναι ένα φύλο συκής, προπέτασμα καπνού και ότι ο θησαυρός δεν υπάρχει. Νομίζω ότι αυτό πέρα από την προσπάθεια αντιπολιτευτικής τοποθέτησης και την ενδεχόμενη ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων, η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα αιτήματα. Για μας πίσω από κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη. Θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», είπε η κ. Αχτσιόγλου. Κι όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος που έμενε απλήρωτος και εγκλωβιζόταν μέσα σε μια επιχείρηση που δεν τον πλήρωνε, κάτι που αποτέλεσε «κανονικότητα» σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας, διότι - είπε χαρακτηριστικά - υπήρχε μια πολύ αρνητική νομολογία διότι ο εργαζόμενος δεν μπορούσε εύκολα να αποδείξει ότι η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με μια απόλυση.
Αφού η υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή προσφάτως τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η μη καταβολή των δεδουλευμένων, προσέθεσε ότι σήμερα κάνει δυο βήματα. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στην ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από την αμέσως επόμενη μέρα - κατά την οποία ο εργαζόμενος που παραμένει απλήρωτος, αποχωρεί από την εργασία του - θα μπορεί να παίρνει επίδομα, σημειώνοντας πως έτσι παρέχεται ουσιώδης βοήθεια στο ζήτημα του βιοπορισμού. Ταυτοχρόνως, θεσπίζεται η πολύ γρήγορη εκδίκαση των εργασιακών διαφορών ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να παίρνει πολύ γρήγορα την αποζημίωσή του και τα δεδουλευμένα που του οφείλονται. «Αυτά είναι σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και θωράκισης της νομοθεσίας για να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά στην πράξη τον εργαζόμενο. «Αυτό αφορά τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τις ρυθμίσεις αυτές ονομάζοντάς τες φύλο συκής», απάντησε η κ. Αχτσιόγλου προς την ΝΔ.
Ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε επί ΝΔ κατά 200 ευρώ
Καταλόγισε ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι βασίζει την επιχειρηματολογία της στα πρωτοσέλιδα και έτσι εκτίθεται, καθώς - όπως είπε - εκείνοι που «διέλυσαν τους μισθούς» σήμερα καταγγέλλουν μειώσεις. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, επί ΝΔ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί Σύριζα μειώθηκε κατά 11 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017. «Κάνουν μια κριτική για τους μισθούς. Τον Νοέμβριο του 2011, ο μέσος μισθός ήταν 600 ευρώ για μερική απασχόληση. Τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κοντά στα 400 ευρώ. Μείωση δηλαδή 200 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως κατά 11 ευρώ. Ποιος διέλυσε τους μισθούς; Τους μισθούς που εσείς καταγγέλλετε, εσείς τους δημιουργήσατε. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την υποβάθμιση, δεν λέω ότι τα λύνουμε όλα, λέω όμως ότι βάζουμε ένα φρένο. Αυτήν την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Ακόμη, σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, ούτε έχουμε success story. Ποιος απορύθμισε όμως την αγορά εργασίας;» διερωτήθηκε η υπουργός Εργασίας.
Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου, απέναντι στην αναφορά του Γιάννη Βρούτση ότι δεν λειτουργεί ακόμη το risk analysis, είπε πως λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017 και προσέθεσε πως ήδη ο ΕΦΚΑ, η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ έκαναν μεικτούς ελέγχους εδώ και μήνες στην βάση των αποτελεσμάτων αυτού. Δεύτερον, η υπουργός επισήμανε ότι έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ ένας προϋπολογισμός 7εκ. 600.000 ευρώ για τις δράσεις του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας. Πιλοτικά προγράμματα ελέγχων, αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους, προγράμματα εκπαίδευσης των επιθεωρητών κλπ ενώ έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και επίκειται νέο οργανόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 150 θέσεις, ενώ η ΝΔ περιέκοψε διακόσιες θέσεις.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο δουλεύουν εντατικά για πρώτη φορά μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ και φέρνουν καλά αποτελέσματα, είπε και υπενθύμισε ότι με υπουργική απόφαση πριν από μερικούς μήνες εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική καταβολή του μισθού, «πράγμα που επιτρέπει σίγουρα έναν καλύτερο έλεγχο στο ζήτημα της απλήρωτης και της υποπληρωμένης εργασίας».
«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το νομοσχέδιο τα λύνει όλα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας και δεδομένων των περιθωρίων που έχει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.
Εξήγησε επ' αυτού ότι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο και κατευθύνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ενίσχυση των εργαζομένων. «Δεν ήταν αυτονόητο ότι τα λεφτά του ΕΣΠΑ θα πάνε στο Σώμα Επιθεώρησης εργασίας, ούτε ότι λεφτά από τα κοινοτικά κονδύλια θα δοθούν για την ενίσχυση της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, όπως της μετατροπής της ψευδούς απασχόλησης σε μισθωτή, δεν ήταν αυτονόητο ότι θα υπάρχει πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. 'Αρα κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία προς τα εκεί, και ενισχύουμε και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να παρεμβαίνει στην πράξη στην αγορά εργασίας και να επιβάλει εκεί την νομιμότητα» κατέληξε η υπουργός και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε «αυτά που για εσάς μπορεί να είναι τεχνάσματα επικοινωνιακά, είναι δεδουλευμένα σε εργαζόμενους που καταβάλλονται, δώρα εορτών, μισθοί που δίνονται, είναι βελτίωση των ανθρώπινων ζωών και για εμάς έχει τεράστια αξία».
Κριτική από την Αντιπολίτευση
Κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, συνομολογώντας ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων πως έρχεται εσπευσμένα πριν την ΔΕΘ για επικοινωνιακούς λόγους. «Έρχεται να βάλει κάτι στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού». «Άνθρακας όμως ο θησαυρός» είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο αυτό είναι μία από τα ίδια και διερωτώμενος «ποιος αλήθεια πιστεύει ότι κλείνει και επουλώνει τις ανοιχτές πληγές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ;». «Με τις μειώσεις και τις αχρείαστες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, επουλώνει τις πληγές της μείωσης των μισθών των εργαζομένων;» ρώτησε ο κ. Βρούτσης και τόνισε πως η ΝΔ στέκεται μεν επικριτικά, αφού πρόκειται για μια συρραφή διατάξεων που στήθηκαν στα όρθια, ωστόσο θα στηρίξει τις θετικές διατάξεις. Ο εισηγητής της ΝΔ, υπογράμμισε ακόμα πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σοβαρά θέματα που αφορούν μειώσεις μισθών, αυξήσεις εισφορών και κεκαλυμμένες μειώσεις. «Ο νόμος Κατρούγκαλου δέχεται συνεχώς μπαλώματα, γιατί είναι αναποτελεσματικός. Φέρνετε ενάμισι χρόνο μετά διατάξεις που τον τροποποιούν» υποστήριξε.
"Αποσπασματικό, άτολμο και ανεπαρκές", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Ενώ επιχειρεί να λύσει προβλήματα, υπάρχουν διατάξεις που θα μας πάνε πίσω" υποστήριξε η κ. Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο Ασφαλιστικό υπάρχουν αλλαγές και μικροδιορθώσεις που αποτελούν «μια ηθική πολιτική απάντηση». «Φοβούμαι πολύ ότι τόσο τις θετικές διατάξεις όσο και τα προβλήματα δεν θα υπάρξει χρόνος ώστε να τα εξετάσουμε» προσέθεσε επισημαίνοντας πως «δεν είναι παρά μια προσπάθεια ενόψει της ΔΕΘ να υπάρξει ένα στοιχειώδες φύλο συκής να κρυφτεί η κυβέρνηση». Η κ. Χριστοφιλοπούλου απηύθυνε τέλος προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν σκοπεύει να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα με τη συμπαράσταση της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα καταρρίψετε τα δικαιώματα του συνδικαλίζεσθαι».
"Κουβαλά νερό με το κοφίνι" είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και ανέφερε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα έχουν αντίκρισμα διότι όπως τόνισε η κυβέρνηση έδωσε στους εργοδότες όλα τα εργαλεία για να μπορούν να τις ξεπεράσουν. Ο κ. Κατσώτης μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει την νομοθεσία για την συνδικαλιστική δράση εν όψει της τρίτης αξιολόγησης σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση μαζί με την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ανατρέψει τις όποιες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. "Σήμερα λέτε ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι μεγάλες παρεμβάσεις, τα όποια μερεμέτια δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που είναι η εργασιακή ζούγκλα» τόνισε ο κ. Κατσώτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, ενώ δήλωσε πως η παράταξή του θα ψηφίσει παρόν επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παπαχριστόπουλος υποστηρίζοντας πως: «η κινδυνολογία, ο υστερικός τρόπος υπερβολής, η μικροψυχία έχουν γίνει δεύτερη φύση για κάποιους» «Κάποιοι ζορίζονται γιατί αυτή η κυβέρνηση πάει να βάλει τάξη» είπε χαρακτηριστικά εξαίροντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων.
"Ειδικός στην διαδικασία της εξαπάτησης και του αποσυντονισμού είναι ο κ. Τσίπρας" είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Αριστείδης Φωκάς υποστηρίζοντας πως λίγο πριν την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους. "Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες, τάζοντας ακόμα και επιδόματα ανεργίας. Φυσικά θέλει και πάλι να κουκουλώσει σοβαρά προβλήματα» είπε και δήλωσε ότι το κόμμα του κρατά επιφύλαξη για το νομοσχέδιο.
"Με διαδικασίες εξπρές κλείσαμε, με διαδικασίες εξπρές ανοίγουμε, για να έχει κάτι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ", ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.. "Έχετε διαλέξει τα καλά κεράσια, και έχετε αφήσει τα ζαρωμένα, με μια συρραφή αποσπασματικών διατάξεων που έρχονται να διορθώσουν λάθη από το νόμο Κατρούγκαλου" επισήμανε ο κ. Μαυρωτάς. Όπως δήλωσε η παράταξή του, αναμένει την γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων για να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η στάση της δεν θα είναι αρνητική για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου