Ποιες είναι οι δύο επιλογές που διαθέτουν, όσοι οφείλουν στην Εφορία, ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού ή και της ακίνητης περιουσίας τους
Ένταξη στις (δύο) διαθέσιμες πάγιες ρυθμίσεις και τελευταία γραμμή άμυνας ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι οι μόνες επιλογές όσων οφείλουν στην εφορία, για να αποφύγουν την κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή ακόμη και της ακίνητης περιουσίας τους.
Αν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία πάνω από 500 ευρώ δεν ρυθμιστούν άμεσα, ο υπόχρεος θα αναγκαστεί να υποστεί την «αυτόματη» είσπραξη που επιβάλλει η ΑΑΔΕ (δηλαδή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού). Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται με βάση νόμο που έχει ψηφιστεί από το 2010, η εντατική εφαρμογή του οποίου αυξήθηκε τα χρόνια της κρίσης και έφτασε τις 951.000 κατασχέσεων λογαριασμών -και όχι μόνο -μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου.
Το πρώτο καταφύγιο είναι η γνωστή πάγια ρύθμιση η οποία έχει δύο εκδοχές:
-Η πρώτη αφορά την ρύθμιση που μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στην εφορία πριν κάποια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4152/2013. Η μορφή αυτή της πάγιας ρύθμισης μπορεί να χρησιμεύσει σε όσους κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά βλέπουν από τώρα ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν την δεύτερη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
-Η δεύτερη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου, μέσω του TAXIS net (νόμος 4174/2013). H ρύθμιση αυτή ταιριάζει στους φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του 2017 αφού για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να έχει ήδη μια ληξιπρόθεσμη οφειλή αφού σε δωδεκάμηνη ρύθμιση μπορεί να εντάξει και τις επόμενες δύο δόσεις του φόρους εισοδήματος αλλά και τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ έστω και αν δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Και στις δύο πάγιες ρυθμίσεις, προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας. Αν δεν το έχει κάνει μπορεί να το κάνει εκπρόθεσμα (επιφορτιζόμενος και με τις ανάλογες προσαυξήσεις) πριν κάνει την αίτηση ένταξης στην πάγια ρύθμιση.
Η βασική απαίτηση της εφορίας είναι να υπάρχουν πιστοποιητικά δεδηλωμένης οικονομικής αδυναμίας αποπληρωμής της οφειλής. Κάποιος για παράδειγμα είχε μια καλή δουλειά με αμοιβή 2000 ευρώ το μήνα από επιχειρηματική δραστηριότητα, την έχασε και φέτος δουλεύει με μισθό 500. Ο συγκεκριμένος, είναι εύκολο να αποδείξει ότι με το σημερινό του μισθό είναι δύσκολο να αποπληρώσει την δόση το φόρου που προκύπτει από το εισόδημα του προηγούμενου χρόνου. Το ίδιο και ένας άνεργος ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει φόρο για τον περσινό χρόνο ενώ φέτος έχει μηδενικό εισόδημα. Μάλιστα σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις ο έφορος ή το ηλεκτρονικό σύστημα μπορούν να εγκρίνουν και ρύθμιση 24 δόσεων. Πιο πολύπλοκες είναι οι περιπτώσεις οικογενειών με ακίνητη περιουσία που όμως έχουν αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά λύσεις πάντα υπάρχουν με δεδομένο ότι η ΑΑΔΕ δεν θέλει ληξιπρόθεσμα που δεν εξυπηρετούνται έστω και με πολλές μικρές δόσεις.
Αν η αίτηση του γίνει αποδεκτή και το ποσό της οφειλής θα ρυθμιστεί σε 12 ή 24 δόσεις αλλά η ρύθμιση δεν θα ενεργοποιηθεί πριν την πληρωμή της πρώτη δόσης που θα πρέπει να γίνει τρείς εργάσιμες μέρες μετά την αίτηση.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στην πάγια ρύθμιση οι δόσεις θα έχουν επιτόκιο 5% και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και για τις μελλοντικές βεβαιωμένες οφειλές (τις επόμενες δόσεις του φόρου τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας) έστω και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Ακατάσχετος λογαριασμός η τελευταία γραμμή άμυνας
Η τελευταία γραμμή άμυνας είναι η δήλωση ενός λογαριασμού του φορολογούμενου που θα δηλωθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ένας λογαριασμός μισθοδοσίας συντάξεων ή κοινωνικών βοηθημάτων που παρέχει ακατάσχετο μέχρι 1250 ευρώ τον μήνα.
Με την δήλωση του λογαριασμού αυτού δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις που οι μηνιαίες εισροές του λογαριασμού υπερβαίνουν το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.
Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου