«Στους Φιλίππους κάνουν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ. |
Πέρυσι συζητούσαμε για τις αίθουσες των μουσείων που είναι κλειστές λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Αυτόν τον καιρό οι διευθυντές πολλών μουσείων της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα, πιο επείγοντα θέματα: πολλά μεγάλα και μικρά μουσεία, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι, δεν έχουν ούτε χαρτί υγείας (!) – γενικά αναλώσιμα υλικά, για την αγορά των οποίων βάζουν το χέρι στην τσέπη οι Φίλοι των Μουσείων, σε άλλες περιπτώσεις οι προϊστάμενοι ή οι αρχαιοφύλακες.
«Ο τουρισμός αυξάνεται, αλλά οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μειώνονται», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος στην «Κ», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να κοπούν τα χόρτα από τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως γίνεται κάθε τέτοια εποχή. Σε πρόσφατη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα εντόπισε πολλές ελλείψεις, όχι μόνο στον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στα αποθέματα των αναλώσιμων υλικών. «Το πρόβλημα προέκυψε μετά την αλλαγή του τρόπου προμήθειας των υλικών που γίνονται πια σε κεντρικό επίπεδο και όχι από τις εφορείες αρχαιοτήτων. Οσοι είχαν αποθέματα δεν έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν, ωστόσο, μουσεία με βασικές ελλείψεις. Για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε τουαλέτες, πληρώνουν έφοροι, διευθυντές και φύλακες το χαρτί υγείας, τα καθαριστικά κ.ά.».
Αυτό συνέβη στη Ρόδο. «Αλλού, λ.χ. στους Φιλίππους, κάνουν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη και άλλα απαραίτητα», υποστηρίζει ο Γ. Μαυρικόπουλος. Και προσθέτει ότι ελλείψεις αντιμετωπίζει ακόμη και το πρώτο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί τις κάλυψαν οι Φίλοι του Μουσείου, όπως συνέβη και στο παρελθόν. «Ωστόσο δεν είναι μόνον τα προϊόντα καθαρισμού και γραφικής ύλης. Αλλα μουσεία δεν έχουν ανταλλακτικά για τα μηχανήματα ούτε χρήματα για την απαραίτητη συντήρηση. Ελλείψεις παρατηρούνται στα πωλητήρια, τα αναψυκτήρια, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό». Στην Πέλλα, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ, αλλά πωλητήριο ο επισκέπτης βρίσκει μόνο στον αρχαιολογικό χώρο από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή έως τις 3 το μεσημέρι!
Αν σε πρώτη φάση για την εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες με την πρόσληψη 1.314 εποχικών, τα περιφερειακά μουσεία περιμένουν ακόμη εποχικό προσωπικό. «Ομως, ακόμη κι αν οι προσλήψεις των 400-500 ατόμων γίνουν αύριο, θα ξεκινήσουν την εργασία τους τον Αύγουστο», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ. «Θα καλύψουν δηλαδή τις ανάγκες του θερινού ωραρίου μόνο για ένα τρίμηνο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, τον χειμώνα, θα κάθονται».
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε ανθρώπους, να κρατάμε ανοικτούς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη εκπομπή «ΕΡΤ Focus». Οσο για την αναβάθμιση του ΤΑΠ, παραδέχθηκε ότι είναι απαραίτητη, αλλά «δεν είναι απλό να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη». Ενώ δυόμισι χρόνια ακόμη συζητάμε το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η υπουργός είπε πως «θα ξεκινήσει η εφαρμογή του φέτος το καλοκαίρι», μα τελειώνει και ο Ιούνιος...
Η κυρία Κονιόρδου είναι ικανοποιημένη που βρήκε 1,5 εκατ. ευρώ για να διαθέσει στις επιχορηγήσεις του ελευθέρου θεάτρου. Ο σύγχρονος πολιτισμός χρειάζεται πράγματι βοήθεια, ωστόσο προηγούνται οι ανάγκες στα μουσεία, καθώς αυτά φέρνουν τα χρήματα στο ΤΑΠ.
Δεν αρκεί να περιμένει αύξηση των εσόδων επειδή αναμένονται περισσότεροι τουρίστες φέτος. Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θέλει να δει τις πραγματικές εντυπώσεις του κοινού που πηγαίνει στα μουσεία, αρκεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία των επισκεπτών: επαινούν τις εκθέσεις και σχολιάζουν πικρόχολα τα υπόλοιπα...
Θέση στο θέμα πήρε χθες και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης» όσα συμβαίνουν και αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, «που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου