Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η φωτογραφία που ο Λένον υπογράφει αυτόγραφο στον δολοφόνο του, λίγο πριν τον πυροβολήσει πέντε φορές πίσω από την πλάτη



Ο Μαρκ Τσάπμαν ζητάει από τον Τζον Λένον να του υπογράψει ένα αυτόγραφο. Ήταν το μεσημέρι, 8 Δεκεμβρίου 1980. Λίγες ώρες αργότερα θα τον δολοφονούσε έξω από το σπίτι του. Όπως έχει πει ο ίδιος ο δράστης, πίστευε ότι με τη δολοφονία του Λένον θα γινόταν κάποιος.
Και τα κατάφερε. Έγινε ένας μισητός δολοφόνος.
Το θύμα του δεν ήταν μόνο διάσημος μουσικός, αλλά ένα καλλιτεχνικό είδωλο της εποχής και σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.
Ο Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι δικηγόροι του τον παρουσίασαν σαν ένα ψυχωτικό άτομο που βρισκόταν σε παραλήρημα όταν διέπραξε τον φόνο.
Την κρίσιμη ώρα όμως, λίγο πριν την ετυμηγορία, ο ίδιος παραδέχτηκε την πράξη του και τη χαρακτήρισε «θέλημα Θεού». Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μάρκ Τσάπμαν, βρίσκεται μέχρι σήμερα κλεισμένος σε φυλακή της Νέας Υόρκης, καταδικασμένος για το έγκλημά του. Οι Αμερικάνοι όταν λένε ισόβια, το εννοούν.
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τσάπμαν πυροβόλησε πισώπλατα, πέντε φορές, το ιδρυτικό μέλος των Μπιτλς έξω από το κτίριο στο οποίο έμενε.
Εκείνο το βράδυ ο Λένον επέστρεφε από το στούντιο ηχογράφησης.
ts

Οι συνεχείς αιτήσεις αποφυλάκισης
Έκτοτε, εκτίει την ποινή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα στην Άτακα της Νέας Υόρκης.
Από το 2000, κάθε δύο χρόνια, παρουσιάζεται στο συμβούλιο χαρίτων της Νέας Υόρκης, όπου εξετάζεται η αίτηση αποφυλάκισής του.
Κάθε φορά η αίτηση απορρίπτεται. Ο 62χρονος σήμερα Τσάπμαν είναι υπόδειγμα κρατούμενου και μέσα στη φυλακή κάνει πολλές δραστηριότητες.
Η καλή του διαγωγή όμως, δεν αρκεί για να πείσει την αρμόδια επιτροπή να του εγκρίνει την πολυπόθητη αίτηση.
Η τελευταία απόρριψη έγινε τον Αύγουστο του 2012.
«Παρά την καλή διαγωγή, η απελευθέρωση αυτή τη στιγμή θα υπονομεύσει τον σεβασμό στο νόμο και θα ευτελίσει τον τραγικό χαμό ανθρώπινης ζωής, που προκαλέσατε με το στυγερό, απρόκλητο, ψυχρό και υπολογισμένο έγκλημα που διαπράξατε» ανέφερε η επιτροπή.
Σύμφωνα με την κατάθεσή του: «Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω τον χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα»
Παρά τις εφτά απορρίψεις, ο Τσάπμαν συνεχίζει να ελπίζει πως κάποια στιγμή θα απελευθερωθεί.
Τότε, όπως λέει ο ίδιος, θα ασχοληθεί με γεωργικές εργασίες στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου