Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Φωτογραφία του χρήστη Καρτερία Ιτέα.
Στα πλαίσια προγράμματος σχολικής διεθνούς ανταλλαγής.

     Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σημαντικά επηρεάσει και την εκπαίδευση. Τα ασύλληπτων δυνατοτήτων διατιθέμενα μέσα μπορούν να κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ πιο άμεση, με βιώματα κι εμπειρίες υπηρετικά της γνώσης που διατηρούνται σ’ ολόκληρη τη ζωή και θέτουν γερές βάσεις  για επιτυχείς πορείες πλεύσης, γόνιμες επιλογές και κατευθύνσεις του βίου με ιδιαίτερον αντίκτυπο και στο σύνολο. Φθάνει να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι...

     Ιδιαίτερα καλές, αναπτυσσόμενες κι αμοιβαία επωφελείς είναι οι σχέσεις του τόπου μας με την Καταλωνία, με βάση την αλληλεπίδραση των δυο λαών τον 14ο αι., αλλά και την αρχαίαν ελληνικήν αποικία  των Φωκαέων, το Εμπόριον στη ΒΑ ακτή της Ιβηρικής αυτής χώρας. Σ’ αυτές άνοιξε κι ήλθε να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, με την επίσκεψη, τη φιλοξενία και ξενάγηση της αντιπροσωπείας του Σχολείου “Ινστιτούτ Μονγκρί” στην Άμφισσα 12-17 Μαρτίου φέτος. Με ενεργό παρότρυνση και μεσολάβηση του εκλεκτού φίλου και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Αουζέβι Αγιένσα από μήνες πριν καταστρώθηκε το Πρόγραμμα που θα έφερνε σε επαφή νέους ανθρώπους της Δυτικής με την Ανατολική Μεσόγειο.

     Ετοιμασίες δράσεις, πάμπολλες ανταλλαγές μηνυμάτων, συνεννοήσεις, δράσεις, κλεισίματα, καλύψεις, διοικητικές εξασφαλίσεις αδειών μεταβάσεων και ιδιαίτερες προσδοκίες μηνών κορυφώθηκαν το απόγευμα της Κυρ. 12 Μαρτίου που η αντιπροσωπεία έφθασε στο Γυμνάσιο της Άμφισσας. Υποδοχή, γνωριμία από κοντά πλέον των εκπαιδευτικών Λίνα Βιλαμιτζάνα, φιλόλογος, Τερέζα Ράμια, αγγλικής γλώσσας, και των μαθητών Άμι, Άννα, Μάγια, Λάουρα, Μαρία, Νούρια, Τζούντιτ, Τζόσουα, Τομ (μαθητές)  απ’ τη γυμνασιάρχη Ζαφείρα Τραχανά, τους εκπ/κούς του Προγράμματος Γιάννη Κολιαβά, Χρύσα Δαγλίδου, Δημήτρη Παλούκη και Νικολέτα Ανδρικάκη, τους μαθητές (Εβελίνα, Δημήτρη, Κώστα, Λουκά, Νικόλα Δ.,  Γαρυφαλιά, Παύλο,  Γεωργία, Μαριάννα, Μαριλίζα, Δήμο, Νικόλα Τ.)  και τους γονείς (Αθηνά, Γιώργο, Μαρία,  Ελένη, Νώντα, Γιουλιάνα, Βούλα, Φάνη, Λουκία, Θύμιο, Ευθυμία,  Σπυριδούλα, Φωτεινή, Γιώργος και Βαλεντίνα), που εξαίσια επιμελήθηκαν τη βραδιά με δαψιλές περιποιήσεις κι εδέσματα για τους καλεσμένους.

     Οι δυο σημαίες στο τραπέζι του Σχολείου προϊδέαζαν για τα θερμά λόγια καλωσορίσματος απ’ τη διευθύντρια, τον Γιάννη Κολιαβά  (στα καστιλιάνικα!) και την εκπρόσωπο των γονέων Σπυριδούλα Καστανιώτη. Μετά τα κεράσματα και τον αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κουζίνας μπουφέ που παρατέθηκε,, τα παιδιά βγήκαν με τους νεοφερμένους φίλους στην πόλη και κατέληξαν στα σπίτια που θα φιλοξενούνταν. Το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου αρχικά γνώρισαν το κλίμα και τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου στις τάξεις του Γυμνασίου και κατόπιν επισκέφθηκαν τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης του νομού μας. Ο Προϊστάμενος κ. Ι. Αλωνάρης τους υποδέχτηκε εγκάρδια, τους καλωσόρισε, προσέφερε κέρασμα κι ευχήθηκε καλή διαμονή. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου τους δέχτηκε ο Αντ/χης κ. Ε. Κατσαγούνος καλωσορίζοντάς τους σε εγκάρδιο φιλικό κλίμα. Περπατώντας από κει στους δρόμους της ανοιξιάτικης ηλιόλουστης Άμφισσας, έφθασαν στην πλ. Κεχαγιά και το Δημαρχείο. Στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου χαιρετισμό τους απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Α. Παναγιωτόπουλος, αφού προηγουμένως έτυχαν της ευλογίας του παρευρισκόμενου Μητροπολίτη κ. Θεοκτίστου. Το περιδιάβασμα στην πόλη με τα πόδια την ωραία εκείνη μέρα, προσέφερε ιδιαίτερην ευχαρίστηση στους φίλους, μικρούς και μεγάλους, απ’ την Καταλωνία.

       Την Τρίτη 14 Μαρτίου το πρωινό αφιερώθηκε στον Ομφαλό της Γης. Με συναίσθηση του ιστορικού βάρους του αρχαίου ιερού, οι φίλοι μαθητές κι εκπ/κοί, εφοδιασμένοι και με κατατοπιστικό έντυπο υλικό, ξεναγήθηκαν επί ώρες στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Κι είχαν τόσα να ρωτήσουν και να συζητήσουν με τους δικούς μας, που πέρασε η ώρα κι έφθασε μεσημέρι! Απ’ το υπόλοιπο Πρόγραμμα της μέρας στάθηκε εφικτή μόνον η επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚεΔ. Στην αντιπροσωπεία μίλησε με θερμά λόγια ο καλός και πάντα εξυπηρετικός φίλος κ. Άρης Γούβαλης. Με την ευκαιρία είδαν όλοι και την Έκθεση Φωτογραφίας ‘‘Δελφοί 1890-1970/ κάτοικοι και ιστορία’’.

       Το βράδυ της Τρίτης οι εκλεκτοί επισκέπτες έζησαν κι απόλαυσαν ένα ανεπανάληπτο ελληνικό γλέντι στην κατάμεστην αίθουσα των ‘‘Αριστογεύσεων’’, με ζωντανή μουσική, πολύ ευχάριστη διάθεση, κέφι και χορό, όπου έλαβαν μέρος και οι ίδιοι. Την αξέχαστη βραδιά φρόντισαν οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου που μετέχουν στο Πρόγραμμα. Η Τετάρτη 15 Μαρτίου περιελάμβανε επίσκεψη στη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού. Στο Ναυτικό κι Ιστορικό Μουσείο της πόλης έγινε υποδοχή απ’ τις εξαίρετες κυρίες Χρυσ. Τσώνου κι Ελένη Μπαρλιακού και ξενάγηση στα αγγλικά απ’ τον κ. Γ. Κουρεντή. Ακολούθησε προσκύνημα στον Άγ. Νικόλαο, όπου η αντιπροσωπεία θαύμασε το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο κι έγινε και γόνιμη συζήτηση για τη χριστιανική τέχνη ανατολής και δύσης. Όλοι μετά απόλαυσαν το γραφικό κι ιστορικό Γαλαξείδι στους δρόμους με τα αρχοντικά και τα λιμάνια του και γεμάτοι ομορφιά επέστρεψαν στην Άμφισσα το μεσημέρι.

Το απόγευμα ήταν κανονισμένη επίσκεψη στη ΔΒΑ, όπου η υπεύθυνη  Ευαγ. Αποστόλου είχε συγκεντρώσει, εξέθεσε και σχολίασε για του φίλους απ’ την Καταλωνία, βιβλία και έντυπα σχετικά με την ιστορική περίοδο κοινού ενδιαφέροντος εκπλήσσοντάς τους. Παρευρέθη και μίλησε στους καλεσμένους για τον τόπο, την ιστορία και τα μνημεία που επισκέφθηκαν, η αρχαιολόγος Α. Τσαρούχα. Κατόπιν στο ΚΠΕ Άμφισσας, ο δ/ντής του Μιχ. Θεοχαρόπουλος υποδέχτηκε τους φίλους, μίλησε και παρουσίασε ψηφιακό υλικό για την ελιά στη Μεσόγειο, το λάδι και τη μεσογειακή διατροφή. Κι εδώ ο χρόνος επέβαλε συντόμευση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων...

Την Πέμπτη 16 είχε την τιμητική της η Άμφισσα. Επίσκεψη προσκύνημα στο Μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού με τις αγιογραφίες του Σ. Παπαλουκά. Μετάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και κατατοπιστική ξενάγηση απ’ τον εξαίρετο και πάντα ευγενικό Φ. Τσάκαλο, ξεπέρασμα των δυσκολιών ανάβασης στην Ακρόπολη – Κάστρο της Άμφισσας. Κι εκεί ξενάγηση και δρώμενο απ’ τους αμφισσείς μαθητές του Προγράμματος, Δημήτρη και Γεωργία, που είχε επιμεληθεί η καθηγ. Ασ. Μισιρλή. Και στον λίγο απομένοντα χρόνο, επίσκεψη στον διατηρητέο οικισμό της παραδοσιακής βυρσοδεψίας, τη Χάρμαινα, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο και 3 (Μαριάννα, Παύλος και Δημήτρης) από αυτούς εμφανίστηκαν ντυμένοι με τις στολές της “νύχτας των στοιχειών”.

      Κι έφθασε η ώρα της αποχαιρετιστήριας βραδιάς στο εστιατόριο Ciao (παιδική χαρά) όπου το κέφι και την ευχάριστη διάθεση άρχισαν να σκιάζουν τα σύννεφα της αναχώρησης. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε με κάθε τρόπο, σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης, ευχαριστίες για όσα πρόσφεραν οι ντόπιοι, επίσημοι φορείς, γονείς, μαθητές κι εκπ/κοί τις μέρες της φιλοξενίας και ξενάγησής τους στον τόπο μας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους. Κι οι μαθητές μας ήλθαν σ’ επαφή και συζήτησαν με συνομηλίκους των απ’ το εξωτερικό για σπουδές, ζωή, ευρωπαϊκή προοπτική, κοινωνικά προβλήματα, με ομοιότητες και διαφορές στις δυο χώρες και θέματα κοινής  ιστορίας, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και εμβαθύνοντας τους προβληματισμούς της ηλικίας... 
 
        Η συγκίνηση και τα δάκρυα ξεχείλισαν το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου στο προαύλιο του Γυμνασίου, με τους δύσκολους αποχαιρετισμούς των καινούργιων καλών φίλων, που καθυστέρησαν την αναχώρησή τους γι’ Αθήνα. Το Πρόγραμμα θα συνεχισθεί, ολοκληρωθεί σ’ αυτή τη φάση του, με το ταξίδι – ανταπόδοση της επίσκεψης – φιλοξενίας και ξενάγησης αντιπροσωπείας του Γυμνασίου Άμφισσας στην Καταλωνία αρχές Απριλίου. Η σημασία του γεγονότος για την εκπαίδευση κι ευρύτερα της πόλης και της περιοχής μας, το άνοιγμα των οριζόντων, οι γόνιμες συζητήσεις κι οι μελλοντικές ανταλλαγές και συνεργασίες, με βάση τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν και τις φιλίες που συνήφθηκαν, είναι νωρίς ν’ αποτιμηθούν. Ευχαριστίες αξίζει να εκφραστούν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της επίσκεψης της καταλανικής αντιπροσωπείας στην πόλη μας...

Φωτογραφία του χρήστη Καρτερία Ιτέα.

Φωτογραφία του χρήστη Καρτερία Ιτέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου