Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μεγάλος αδερφός του ΥΠΟΙΚ για 1.270.000 καταθέτες



Το νέο "όπλο" του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής. 
Πώς θα γίνεται ο εντοπισμός των φοροφυγάδων.


Στο στόχαστρο του νέου λογισμικού των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου μπαίνουν 1.270.000 φορολογούμενοι με καταθέσεις της περιόδου 2002-2014, που δεν συμβαδίζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

AdTech Ad

Το ειδικό λογισμικό, που επιτρέπει τον έλεγχο και την διασταύρωση κάθε περίπτωσης και την εξαγωγή σε μια ή δύο εβδομάδες ενώ σε παλαιότερους αντίστοιχους ελέγχους, χρειάζονταν περίπου 1,5 χρόνος.
Αναπτύχθηκε αποκλειστικά από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων χωρίς παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
Για τους 1.270.000 φορολογουμένους, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη στη διάθεσή τους, την πλήρη κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014, ξεχωρίζοντας τις πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις οι οποίες μπέρδευαν έως σήμερα το σύστημα.
Τα στοιχεία αυτά, ξεκινούν πλέον να διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, προκειμένου να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, να προκύψουν τα ΑΦΜ εκείνα στα οποία θα γίνει πλήρης έλεγχος.
Το νέο λογισμικό σύστημα, παρουσιάστηκε σήμερα με πλήρη επισημότητα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Στην αποτελεσματικότητα του συστήματος, προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο την άντληση σημαντικών εσόδων προκειμένου να ενισχυθούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής.
Αρχικά, το σύστημα θα αξιοποιηθεί στη βάση ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνολικά στο πλαίσιο των 23.300 ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Όπως διευκρίνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ , το λογισμικό επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων εξαιρώντας μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής. Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πρόβλημα το οποίο αφορούσε στην μη παροχή στοιχείων καταθέσεων από τράπεζες οι οποίες στο μεταξύ έχουν συγχωνευθεί ή απορροφηθεί από άλλες, όπως διευκρινίστηκε , οι αρμόδιες αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία μετά από συνεργασία με τις τράπεζες.
Ένα άλλο ζήτημα που γεννάται και μένει να απαντηθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά στο χρόνο παραγραφής των διαφόρων υποθέσεων, δεδομένου ότι η βάση των 1.270.000 ΑΦΜ έχει προκύψει από όλες τις λίστες πιθανών φοροφυγάδων (Μπόργιανς , Λαγκάρντ, ακινήτων εξωτερικού, εμβασμάτων κλπ) περιλαμβάνονται καλύπτοντας την περίοδο 2000-2012. Με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ, ο έλεγχος δεν μπορεί να πάει πέραν της πενταετίας.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων τόσο του ΣΔΟΕ , όσο και αυτών που μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ (όσες έληγαν στις 31-12-206 έως το τέλος του 2017, όσες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ για τρία χρόνια).
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του λογισμικού, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα, κρυφά από την εφορία. Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων(VDI), ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι οι συντελεστές της ρύθμισης μπορεί να μην είναι αυτοί οι οποίοι ορισμένοι περίμεναν, « είναι όμως καλύτεροι από το αποτέλεσμα του ελέγχου». Παρά τις ερωτήσεις πάντως, ο κ. Πιτσιλής δεν έδωσε στοιχεία για τα έσοδα που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα από το VDI , κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις και καλώντας όλους τους φοροφυγάδες να αξιοποιήσουν την …ευκαιρία.
πηγή φωτογραφίας: sooc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου