Στο συμπέρασμα ότι είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες της κάνναβης, κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού, καταλήγει το πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Το πόρισμα παρέδωσε στον Ανδρέα Ξανθό η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε για να αποτιμήσει τη σύγχρονη εμπειρία και της υπάρχουσας νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.
Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους - ανεπιθύμητων ενεργειών, είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους, όπως η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, καθώς και έμμεσα στην ναυτία της χημειοθεραπείας, στην σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.
Όπως αναφέρουν επί λέξη τα μέλη της επιτροπής στα συμπεράσματα της έκθεσης τους "το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους - ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για την ομάδα αυτών των νοσημάτων, όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες. Είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα".
Η πρόσβαση των ασθενών
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε ανακοίνωση της, δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.
Ας σημειωθεί ότι η προσωπική χρήση της μαριχουάνας έχει νομιμοποιηθεί σε περισσότερες από 5 πολιτείες της Αμερικής και σε συνολικά 23 πολιτείες έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος για ιατρική χρήση, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχει κυρίως κανναβιδιόλη, το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.
Στην έκθεση τονίζεται ότι «η χρήση συγκεκριμένου είδους - στελέχους του φυτού της κάνναβης, η ακριβής διαδικασία εκχύλισης, η ύπαρξη αναλυτικής ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης και τέλος η τιτλοποίηση και η ακόλουθη συγκεκριμένη χορήγηση του εκχυλίσματος ή άλλη φαρμακευτικής μορφής, αποτελούν βασικές οριοθετήσεις, οι οποίες βέβαια θα υποστηριχθούν από τον αντίστοιχο εγκριτικό και μετεγκριτικό έλεγχο των αρμοδίων αρχών. Αυτό σημαίνει ότι και τα συνθετικά κανναβινοειδή, δηλαδή οι ουσίες που μιμούνται την δράση των δραστικών ουσιών του φυτού, αποτελούν πεδίο έρευνας για την ανάπτυξη αντίστοιχων θεραπευτικών προοπτικών».
Δεν θα είναι ανεξέλεγκτη - το νομικό καθεστώς
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών, αναφέρει στα συμπεράσματα της η έκθεση και συμπληρώνει: «Πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 θα ήταν επομένως σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή, θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 ,3 και 4 του ν. 4139/2013. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγή της κάνναβης θα επιτρεπόταν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του ΕΟΦ, ο οποίος εκδίδει και την σχετική άδεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 2 παρ. 3 και 4 ν. 4139/2013».
Οι ανεπιθύμητες ενδείξεις
Βασικό περιορισμό για την ιατρική χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί η πιθανότητα εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως ανάπτυξη εθισμού, ψύχωση και γνωστικές δυσλειτουργίες, αναφέρει η Ομάδα Εργασίας. Για το λόγο αυτό επισημαίνει ότι η καταγραφή και αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών σε προεγκριτικές (κλινικές δοκιμές) και μετεγκριτικές διαδικασίες καθίσταται απολύτως απαραίτητη, τονίζει και καταλήγει: «Είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εμπέδωση σε αυτή ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και ψυχωσικού τύπου συμπτωματολογίας, καθώς και ότι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία έχει συνδυαστεί με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιας συμπτωματολογίας κατά την ενηλικίωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου