Την καταγραφή των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ώστε να καθίσταται εκ των προτέρων γνωστό πού μπορεί να εγκατασταθεί μία δραστηριότητα και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις της κατά περίπτωση εξέτασης χορήγησης έγκρισης αρχαιολογίας που ισχύει σήμερα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη από το υπ. Οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή προβλέπει αφενός εργασία πεδίου, τοπογραφικά σχέδια και έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να έχει νομική ισχύ.
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που πολλές σχεδιαζόμενες επενδύσεις «κόλλησαν» λόγω απουσίας εγκεκριμένων χαρτών και της ανάγκης σύγκλισης Περιφερειακών Οργάνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τις γνωστές καθυστερήσεις. Ωστόσο το ερώτημα είναι το πότε θα καταφέρουν οι υπηρεσίες να καταγράψουν τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση: «Με σκοπό την ομογενοποίηση της αντιμετώπισης συγκεκριμένης περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προβλέπεται στο άρθρο 33 η έκδοση κανονιστικών κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον προσδιορισμό των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να ασκούνται οι δραστηριότητες του Κεφαλαίου αυτού, οι τυχόν όροι και προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα. Στόχος της ρύθμισης είναι να καταγραφούν τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ώστε να καθίσταται εκ των προτέρων γνωστό πού μπορεί να εγκατασταθεί μία δραστηριότητα και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις της κατά περίπτωση εξέτασης χορήγησης έγκρισης αρχαιολογίας που ισχύει σήμερα. Η προτεινόμενη ρύθμιση, μετά και την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων, αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων που ιδρύονται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».
Γιώργος Αλεξάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου