Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ (άρθρο Ε.Μαρματάκη)

                   
λιμάνι Γαλαξιδίου
          
 Γαλαξίδι 17 Νοεμβρίου 2016                  

Η επιδίωξη της συστάσεως του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου ευοδώθηκε το 2004 .                                                                                                                                            
Με το Προεδρικό Διάταγμα 114 Αρ. Φύλ.78/5.3.2004 , ύστερα από γνωμοδότηση του ΣτΕ , με πρόταση του υφυπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας που αφορούσαν το Δήμο Γαλαξιδίου με σύγχρονη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου .                                                                                                                                             

Με την ύπαρξη ή και τη δημιουργία διαφόρων νομοτεχνικών προβλημάτων η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω Ταμείου Δ ι α π ι σ τ ώ ν ε τ α ι  από τη Γενική Γραμματέα της  Α.Δ. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας με το Α.Π. 65/4327/22.1.2015 .                                                                

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε επιτευχτεί  η  κατάρτιση του πρωτοκόλλου  παράδοσης -παραλαβής  !!!                                                                                                                              

Με το Προεδρικό Διάταγμα 110 Αρ. Φύλ. 193/18.10.2016  συστήνεται Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Δωρίδας , με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας που αφορούν το Δήμο Δωρίδας , με έδρα τον Άγιο Νικόλαο .                                                                         

Μετά από αυτό άρχισαν  διάφορες φήμες και δημοσιεύσεις άρθρων ,  περί συστάσεως Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δελφών με έδρα την Ιτέα και … απορρόφηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου , αντίστροφα  και άλλη με συνύπαρξη και των δύο . 
                                                                             
Εκτός των άλλων  διερωτώμαι αλήθεια πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμη για να καταρτιστεί το νέο πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής ;   γιατί αν όλα αυτά τα χρόνια συντασσόντουσαν  στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας προϋπολογισμοί και ισολογισμοί ουδέν πρόβλημα .                                              
 Όσον αφορά την ύπαρξη ή μη  δύο δημοτικών  λιμενικών ταμείων στο Δήμο Δελφών κι οι δυο πόλεις έχουν τα δίκια τους .                                                                                                                                 
Η Ιτέα σαν το μεγάλο λιμάνι του δήμου Δελφών και το Γαλαξίδι όχι μόνο για λόγους ιστορικότητας αλλά κυρίως για λόγους οργανωτικής δομής .        
                                                     
Λιμάνι Ιτέας

Τα  αποτελέσματα  της διετούς  χρηστής και έλλογης αυτοδιαχείρισης είναι φανερά και στον υπερήλικα με προβλήματα όρασης !!!   Με την  επίτευξη εσόδων έγιναν έργα , καθαρίζεται ο χώρος και από πάσης απόψεως αναβαθμίστηκε  η παραλιακή ζώνη του Γαλαξιδίου .                                        
Δε νομίζω ότι η επιδίωξη αυτών που ενδιαφέρονται για την Ιτέα , από τον αιρετό μέχρι τον απλό πολίτη χωρίς εγωκεντρισμούς και  αντιπαραθέσεις , είναι άλλη παρά μόνο η αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Ιτέας κι όχι όπως συμβαίνει σήμερα  … ζητιανιά για μια λάμπα !!!                                                                                                                              

Με δεδομένο ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας φέρεται ότι ήταν αναποτελεσματική  και για τα δύο λιμάνια , θέλω να πιστεύω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση . 

                                                                                                                              
Ευστάθιος Μαρματάκης 

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε κυριε κανετε μερικα μεγαλα λαθη :
    1. Τα εσοδα του Λ.Τ. Φωκίδας ήταν και είναι σχεδον κατ αποκλειστικότητα εσοδα από την Ιτέα. Ριξτε μια ματια στους προυπολογισμούς του Λ.Τ. Φωκίδας (Ιτέας πλεον) και Δημοτικό Λ.Τ. Γαλαξιδίου. Η διαφορά είναι 10 : 1
    2. To Λ.Τ. Γαλαξιδίου διαχειρίζεται μια ζώνη μήκους περίπου 500 μέτρων όταν η αντίστοιχη στην Ιτέα είναι 5000 μ. Απο αυτό και μόνο προκύπτει ένα πλήθος φωτιστικών σωμάτων - πλακοστρώσεων - ζώνης καθαριότητας κλπ η οποία είναι όπως καταλαβένεται ασυγκριτα μεγαλύτερη. Συνιπολογείστε σε αυτό και το γεγονός ότι όλα τα εργα υποδομών της Ιτέας είναι από 30 ετών και πανω και καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες συντήρησης τους είναι πολύ μεγαλύτερες.
    3. Ο σκοπός των Λ.Τ. είναι να διαχειρίζονται τα λιμάνια, τις μαρίνες, άντε και τα αλιευτικά καταφύγια. Εμείς έχουμε ενα λιμάνι μια μαρίνα (που την έχει πάρει το ΤΑΙΠΕΔ στο μεταξύ)και τρια αλιευτικά καταφύγια (Τροκαντερό, Γαλαξίδι, Κίρρα) . Ακόμη και νομικά δεν θα μπορούσε να είναι αλλού το Λ.Τ. απο το μέρος που είναι το Λιμάνι.
    4. Για το ζητιανιά περι λάμπας, το θεωρώ λίγο άστοχο και προσβλητικό γιατί φέτος έχουν αλλαχθεί εκατοντάδες λάμπες (και με τη βοήθεια του Δήμου) ενώ έχουν γίνει επισκευές στο ηλ δίκτυο αξίας 10.000€. Χωρίς να λύνονται βέβαια τα προβλήματα και να μην απαιτούνται περαιτέρω επιδιορθώσεις. Στο Γαλ
    6. Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι τα πράγματα στο Γαλαξίδι είναι σχετικά πιο μαζεμένα. Αλλά αυτό οφείλετε στο μέγεθος αφενός και στο γεγονός ότι έγιναν παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια (έργο παραλίας - πλακόστρωτο - ρεύματα - νερά κλπ) οι οποίες δεν έγιναν στην Ιτέα.
    αξίδι δεν απαιτούνταν ποτέ τόσα χρήματα.
    5. Το Λ.Τ. Φωκίδας με τις όποιες ελλείψεις του συντάσει μελέτες έργων αξίας αρκετά μεγάλης προκειμένου na χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, το LEADER κλπ. Σε κάποια από αυτές συμμετέχει και ο Δήμος. Αλλά να προχωρούσε ο Δήμος στην σύνταξη όλων αυτών των μελετών θα ήταν πολύ πάνω από τις δυνατότητες του, όπως καταλαβαίνετε.

    Τέλος στην εποχή της παντελούς αδιαφορίας που ζούμε εγώ προσωπικά χαίρομαι τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και παλεύουν με όποιον τρόπο θεωρούν αυτοί σωστό, για το καλό του. Θεωρώ όμως ότι δεν έχετε την πλήρη συναίσθηση (άθελα σας φυσικά) της δουλειάς που πρέπει να κάνει ενα Λ.Τ. και η παρέμβαση σας εξ αυτού του γεγονότος είναι λίγο εκτός μέτρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ωραια" τα λεει στο κειμενο αλλα δειχνει την εμπαθια του με τις φωτογραφιες που ανεβασε !!! Θελετε κ. Μαρματακη να σας στειλω μερικες φωτογραφιες οταν στο λιμανι του Γαλαξειδιου ηταν μονο ψαροβαρκες {τοτε ντε που κυνηγουσατε αυτους που επεμεναν να παραμεινει το Γαλαξειδι παραδοσιακο} και μερικες απο την Ιτεα με κρουαζιεροπλοια ?????? Αφηστε την εμπαθια και να κοιταξουμε ολοι μαζι για το καλο του τοπου μας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή