Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Oliver Stone: «η πολεμοχαρής Clinton ή ο τρελός Trump;» Ιδού το δίλημμα.




Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Oliver Stone.

«Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον μιας αδύνατης επιλογής. Να ψηφίσουν την πολεμοχαρή Hillary Clinton ή τον τρελό Donald Trump», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος δημιουργός στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, προσθέτοντας: «Οι πολίτες δεν συμπαθούν την Hillary. Νιώθουν ότι ψεύδεται, ότι τους περιπαίζει. Ωστόσο και ο Trump είναι επικίνδυνος. Βρισκόμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος». 

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Δημοκρατική υποψήφια, τόνισε πως σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία αλλά και τις σχέσεις με τη Μόσχα θα είναι «πιο επιθετική» σε σχέση με τον νυν Πρόεδρο Barack Obama. Μάλιστα, αφού υπενθύμισε και τη στάση της υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης σε Λιβύη και Ιράκ, την παρομοίασε με την Margaret Thatcher. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής εκφράζεται εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook πριν από ένα μήνα περίπου (συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου ) αναρωτήθηκε από πότε το Δημοκρατικό κόμμα μετατράπηκε σε αυτό των Ρεπουμπλικάνων αποκαλώντας την Hillary Βασίλισσα του Χάους, δανειζόμενος τον τίτλο του βιβλίου της Diana Johnstone. (Πρόκειται για το βιβλίο «Queen of Chaos: The Misadventures of Hillary Clinton»)  

Σχετικά με τον Trump, ο γνωστός σκηνοθέτης παραδέχτηκε πως είναι «γοητευτικός» αλλά… «τρελός».  Επικριτικός υπήρξε και με τον σημερινό πρόεδρο Barack Obama. Μιλώντας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν στη βόρεια Ισπανία πριν από μια εβδομάδα, ο Stone είπε ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν απογοητευτεί με τον πρόεδρο που κάποτε υπήρξε «ένας άνθρωπος με μεγάλη ακεραιότητα.»

Ο σκηνοθέτης έριξε ευθύνες στον Οbama λέγοντας πως υπήρξε «ο δημιουργός μιας μαζικής παγκόσμιας ασφάλειας και επιτήρησης που έχει δει ο πλανήτης από την εποχή της Στάζι , ενώ διπλασίασε τις πολιτικές αστυνόμευσης του George W.Bush.» 

Να υπενθυμίσουμε πως ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το πολιτικό θρίλερ Snowden που έκανε πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου. Με γυρίσματα στην Αμερική και το Μόναχο η ταινία του Στόουν βασίζεται σε δύο εκδόσεις (το βιβλίο του δημοσιογράφου Λουκ Χάρντινγκ, The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man και το Time Οf Τhe Octopus του Ανατόλι Κουτσερένα). 

Η ταινία μας συστήνει τον Σνόουντεν από την αρχή. Από τις ημέρες που υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό στις μέρες που έτρεξε γα τη ζωή του ζητώντας καταφύγιο μακριά από την τεχνολογία.  Στρατηγικός στις αποφάσεις του, ο Στόουν δεν συνεργάστηκε με κάποιο μεγάλο studio για την ταινία, αποφασισμένος να μη δώσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο σενάριο και το μοντάζ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου