Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Μία φωτογραφία από τη Σάμο διάλεξε η NASA ως φωτογραφία της ημέρας

Τη φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το Κάστρο της Λουλούδας στην Σάμο επέλεξε η NASA ως «η Φωτογραφία της Ημέρας» στο Earth Science Picture of the Day (EPOD).


Τη φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το Κάστρο της Λουλούδας στην Σάμο επέλεξε η NASA ως «η Φωτογραφία της Ημέρας» στο Earth Science Picture of the Day (EPOD).

Οι ειδικοί της NASA επέλεξαν το «Φάντασμα της Λουλούδας» ως τη «Φωτογραφία της Ημέρας» λόγω του σπάνιου φαινομένου οπτικής που αποτυπώνει. Όπως περιγράφει ο φωτογράφος και φυσικός Μανώλης Θράβαλος στο προσωπικό του προφίλ:



"Το Φάντασμα της Λουλούδας" - Η εξήγηση

Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων που φωτογράφισα στο Κάστρο της Λουλούδας είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων. Λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους και εξ όσων γνωρίζω,δεν έχει δοθεί επίσημος ορισμός στην ελληνική μετεωρολογική γλώσσα οπότε θα χρησιμοποιήσω τις αγγλικές τους ονομασίες.
Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο "Glory" που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο (για την ακρίβεια το κέντρο των "κύκλων ή τόξων" φωτός που σχηματίζονται και στα δύο φαινόμενα, είναι πάντα το αντιδιαμετρικό σημείο του ήλιου ως προς τον παρατηρητή). Βασική διαφορά των δύο φαινομένων είναι η γωνία στην οποία αυτά δημιουργούνται, με το κλασσικό ουράνιο τόξο να εμφανίζεται σε μεγάλη γωνία ~40 μοίρες,ενώ το Glory περιορίζεται στις 5 μοίρες περίπου. Σημαντική διαφορά επίσης είναι το Glory σχηματίζεται λόγω των νεφοσταγονιδίων που αποτελούν την ομίχλη, ενώ τα χρώματα του γνωστού μας ουράνιου τόξου προέρχονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με τις σταγόνες της βροχής. Η ονομασία Glory ή στα ελληνικά "Δόξα" προέρχεται πιθανόν από την αίσθηση μεγαλείου που δημιουργεί στον παρατηρητή η παρουσία φωτοστέφανων γύρω από την σκιά του και με κέντρο το κεφάλι του, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι και τα φωτοστέφανα των αγίων της Εκκλησίας έχουν την προέλευσή του σε αυτό το φαινόμενο.
Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται "Brocken Spectre" ή στα ελληνικά "το Φάντασμα του Μπρόκεν". Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το "Brocken Spectre" είναι το αποτέλεσμα της σκιάς του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη. Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η συγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής.
Ελπίζω να κάλυψα τις όποιες απορίες είχατε, χωρίς να σκοτώσω εντελώς την φαντασία σας και να μην κούρασα ιδιαίτερα με το κείμενο. Αν παρ`όλα αυτά σας γοητεύουν και εσάς αυτά τα εντυπωσιακά φαινόμενα και θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε, θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω στα σχόλια!
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι ένα όμορφο βράδυ!

http://www.klik.gr/gr/el/greece/mia-fotografia-apo-ti-samo-dialexe-i-nasa-os-fotografia-tis-imeras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου