Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Έρνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller) - 1837 έως 1923

Εμείς στην Ελλάδα, αυτά τα πράγματα τα βλέπουμε με γνώριμο μάτι. Δεν μας ξενίζουν τα ωραία και τα δύσκολα, διότι οι πρόγονοι των Ελλήνων, ήταν εκείνοι που τα έπλασαν και τα έδωσαν στους άλλους λαούς.

Ο Έρνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller) ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας ο οποίος απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και δημιούργησε λαμπρά οικοδομήματα τόσο την Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1837 στο κρατίδιο της Σαξωνίας, η οικογένεια του είχε μια κατασκευαστική εταιρεία και ο ίδιος σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή της Δρέσδης. Αποφοίτησε το 1858 με επαίνους και βραβεία και ξεκίνησε να εργάζεται για τον διάσημο αρχιτέκτονα Χάνσεν. Το 1860 κέρδισε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Τυφλίδα του Καυκάσου όμως αντί για τον Καύκασο βρέθηκε στην Αθήνα να επιβλέπει τα έργα της Ακαδημίας Αθηνών την οποία είχε σχεδιάσει ο μέντοράς του Χάνσεν. 
Επέστρεψε στην Δρέσδη και ταξίδεψε στην Ιταλία όπου μελέτησε το ρωμαικό ρυθμό, τελικά το 1868 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Παντρεύτηκε την πιανίστρια Σοφία Ντόντου, έκανε 5 παιδιά και έζησε στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του. 

Ο Τσίλλερ ενδιαφερόταν για την αρχαιολογία και έκανε έρευνες στην Ακρόπολη, στο θέατρο Διονύσου, έφερε στο φως το Παναθηναικό στάδιο, έκανε προκαταρκτικές ανασκαφές στην Τροία. Με τις ικανότητες του και την παιδεία του κέρδισε την εύνοια του βασιλιά και του παραγγέλθηκαν πλήθος βασιλικών και δημόσιων κτηρίων, ενδεικτικά σχεδίασε: Το ανάκτορο του Τατοίου, την επίσημη βασιλική κατοικία (σήμερα προεδρικό μέγαρο), το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας, τα θέατρα της Πάτρας και της Ζακύνθου (κατεστραμμένο), το δημαρχείο Ερμούπολης, το Μουσείο της Ολυμπίας και άλλα. Όλοι οι μεγαλοαστοί της εποχής του ανέθεσαν να τους σχεδιάσει τις κατοικίες τους και έτσι έφτιαξε εκατοντάδες αρχιτεκτονικά στολίδια που έδωσαν στην Αθήνα τον αέρα Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. (Μέγαρο Σλήμαν, Σταθάτου, Πεσματζόγλου, Θων, Συγγρού και πολλά άλλα). 

Από το 1872 έως το 1883 υπήρξε καθηγητής στο σχολείο των Τεχνών, όπως ονομαζόταν τότε το Πολυτεχνείο Αθηνών ενώ το 1884 ήταν και διευθυντής δημοσίων έργων. Έχασε την θέση του στο Πολυτεχνείο και απομακρύνθηκε από την επίβλεψη των εργασιών της ανέγερσης του Ζαππείου όταν κατήγγειλε τις οικονομικές καταχρήσεις και τις ατασθαλίες των εμπλεκομένων στο έργο. 

Το 1912 χρεοκόπησε λόγω κάποιων άσχημων οικονομικών χειρισμών στις δύσκολες εκείνες εποχές κατά το ξέσπασμα του Α παγκοσμίου πολέμου, το μέγαρο στο οποίο ζούσε από το 1885 και όπου η σύζυγος του δεξιωνόταν όλη την καλή κοινωνία των Αθηνών, βγήκε σε πλειστηριασμό από μία ασφαλιστική εταιρεία. 
Ο Τσίλλερ ήταν γνώστης των ελληνορωμαϊκών ρυθμών και του αναγεννησιακού στυλ, καθώς και των σύγχρονών του ευρωπαϊκών ρευμάτων, τα συνταίριασε σε ένα νέο κλασσικό μοντέλο. Φρόντισε να διατηρήσει το ελληνικό πνεύμα στα δημόσια κτήρια ενώ έφτιαξε και αρκετές εκκλησίες στις οποίες διαφύλαξε την βυζαντινή παράδοση. 
Πάνω από 600 είναι τα οικοδομήματα τα οποία σχεδίασε ή επέβλεψε στην Ελλάδα ενώ τεράστιο ήταν και το έργο του στο Πολυτεχνείο καθώς είχε αποφασιστική επίδραση σε εκείνη την γενιά των αρχιτεκτόνων. Σήμερα στην Εθνική πινακοθήκη βρίσκονται τα περισσότερα σχέδια και οι μελέτες του, αρκετές εκ των οποίων έμειναν στα χαρτιά. 
Έγραψε και έναν τόμο με απομνημονεύματα που μετέφρασε από τα γερμανικά η κόρη του. Πέθανε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου του 1923. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου