Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Και δεύτερος πολιτικός στην υπόθεση Γιακουμάκη


Ο πρώην συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Νίκος Δάβρης έφτασε από τη Βραζιλία στην Ελλάδα για να καταθέσει στη δίκη, η κατάθεση του νεαρού «καίει» τον διευθυντή της σχολής αλλά και την υπεύθυνη της εστίας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην φοιτητής μίλησε για παρέμβαση και από δεύτερο πολιτικό πρόσωπο, εκτός του Χρ. Μαρκογιαννάκη, ώστε να μην τιμωρηθούν Κρητικοί φοιτητές της Σχολής. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη «σκληρή» παρέα των Κρητικών και αναφέρθηκε και σε ενέργειες άλλου πολιτικού υπέρ τους, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.
Στην πρεμιέρα της δίκης για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο Νίκος Δάβρης συγκλόνισε αφού τα όσα είπε στην κατάθεσή του άφησαν άφωνους την πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και τους γονείς του Βαγγέλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο Νίκος Δάβρης ήρθε από τη Βραζιλία για να ρίξει φως στην υπόθεση και η κατάθεσή του ήταν καταπέλτης για τον τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και την υπεύθυνη της Εστίας. Ειδικότερα, ο σπουδαστής κατέθεσε ότι ο διευθυντής της Σχολής τον βρήκε στο Facebook, χρησιμοποιώντας προφίλ με όνομα «Κώστας Τυροκόμος» για να του ζητήσει να μη μιλήσει στον Τύπο, ενώ σε μεταξύ τους επικοινωνία του είχε πει «μη λες τίποτα παρά έξω μην κινδυνέψεις και εσύ από τους Κρητικούς».
Ο Δάβρης παρέδωσε στο δικαστήριο εκτυπωμένες φωτογραφίες με τις συνομιλίες που είχε με το διευθυντή.
«Στις 15 Μαρτίου 2015 βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης. Μία ημέρα μετά μαθεύτηκε ότι σπουδαστής από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα για να καταθέσει για τον Βαγγέλη. Μία ημέρα μετά, στις 17 Μαρτίου, ο διευθυντής μου έστειλε μήνυμα στο Facebook και μου είπε: ‘‘Μη μιλήσεις στον Τύπο. Πες ό,τι θες στην Αστυνομία’’. Οταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, τον ρώτησα ‘‘γιατί δεν τιμώρησες του Κρητικούς;’’. Τότε μου απάντησε ότι δεν το έκανε γιατί τον πίεσαν πολιτικοί», κατέθεσε ο Δάβρης.
Τα όσα κατέθεσε «καίνε» όμως και την υπεύθυνη της Εστίας: «Μία ημέρα κατέβηκα κάτω και της είπα ‘‘πάνω στην Εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουν και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν’’. Τότε με πήρε και πήγαμε στο διευθυντή της Σχολής και του είπα τα ίδια πράγματα. Ταράχτηκε πολύ με αυτά και προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία σχετική με το bullying αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά μου είπε να προσέχω τους Κρητικούς».
Όταν η πρόεδρος της έδρας ρώτησε τον Νίκο Δάβρη πώς αποφάσισε να φύγει από τη Βραζιλία για να έρθει στο δικαστήριο, εκείνος απάντησε: «Ένιωθα τύψεις για όλα όσα θα μπορούσα να κάνω για τον Βαγγέλη και δεν έκανα. Είμαι άνθρωπος, όχι όπως κάποιοι άλλοι που είναι θηρία και τέρατα».
Πριν από τον πρώην φοιτητή εξετάστηκαν από το δικαστήριο η μητέρα και ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ενώ και οι δύο ανέφεραν πως δεν είχαν εικόνα για όσα περνούσε το παιδί τους στη Γαλακτοκομική Σχολή.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τονίζει μέσω του συνηγόρου του Κώστα Τζούμα τονίζει πως η δική του παρέμβαση αφορούσε τρεις Κρητικούς σπουδαστές ζητώντας να αντιμετωπιστούν επιεικώς επειδή είχαν ζωγραφίσει την Κρήτη και τα χωριά τους στους τοίχους της Σχολής.
Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται πως οι Κρητικοί για τους οποίους παρενέβη ο ίδιος δεν έχουν σχέση με την υπόθεση Γιακουμάκη.
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής και η τότε υπεύθυνη της Εστίας δικάζονται για παράβαση καθήκοντος και ο πρώην υπουργός για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου