Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πώς Θα Περάσεις Αξέχαστα Στο Γαλαξίδι





20160514_130335



Όπως κι αν το προσεγγίσεις, από την Αθήνα ή από την Αράχωβα, το Γαλαξίδι είναι μια μικρή, γαλήνια, σοφιστικέ, κουκλίστικη νεοκλασική παρένθεση, στο χάος της ελληνικής επαρχίας. Στα καπετανόσπιτα θαρρείς πως ακόμα μυρίζει η καραβομπογιά που έβαφε αστραφτερά τα ξύλινα πατώματα, τ’ακούς να τρίζουν από τα πατήματα των γυναικών που μπάλωναν τα δίχτυα στο ειδικό σαλόνι των πρώτων ορόφων, στ’αυτιά σου έρχεται από το λιμάνι ήχος από σκούνες και μπρατσέρες. Διατηρητέο από το 1978, έχει επιλέξει την αρχοντιά μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με μικρούς ξενώνες στα ήσυχα ανακαινισμένα αρχοντικά. Πριν το περπατήσεις, πριν το γευτείς, άκου το! Το Γαλαξίδι θα σου μιλήσει πρωτίστως με την ησυχία της σιωπής του.
20160514_101348
Γλυκό Γαλαξίδι
Εδώ που ήρθες, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τοπικό ραβανί, με 2 αιώνες ιστορία που φτιάχνεται με ρύζι, ένας ευφάνταστος τρόπος για να παίρνουν μαζί τους ένα σπιτικό γλυκό που να διατηρείται για καιρό. Παλιά, ψηνόταν στην ξυλόσομπα, σήμερα φτιάχνεται ακόμη στο τεράστιο, μπακιρένιο ταψί. Στο Κονάκι (22650 41750, Μ. Νικολάου 42), ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό. Εκτός από το ραβανί της μαμάς Κατερίνας, θα πάρεις σαμουσάδες της Μονεμβασιάς με ντόπιο μέλι και καρύδι, μεθυσμένα με μπύρα, καρύδι και σταφίδα, μπουκίτσες με ανθόνερο και κουαντρό, σπιτικό σοκολατάκι και αμυγδαλωτά, φλογέρες με σοκολάτα, δίπλες, μαρμελάδες, καρύδι, νεράτζι και όλη την γκάμα των σπιτικών γλυκών κουταλιού, με βασιλιά το πρωτότυπο, ντόπιο αμυγδαλάκι.
20160514_132426
Στον Νικοτάκη, (Μ. Νικολάου 28, 22650 42001) μπαίνις όπως θα έμπαινες σε ένα μαγαζί μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1863. Με την ευκαιρία, θα ψωνίσεις μπύρες της μικρής τοπικής παραγωγής, το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ του «Αρχοντικού» από την Ιτέα, παραδοσιακό παγωτό και εκμέκ, τον χειροποίητο χαλβά Κυργίων και τα παλιά, ξεχασμένα φοντάν από τα τραταρίσματα της γιαγιάς.
20160514_134755
Καφές και ποτό, με αρχοντική διάθεση
Στο Κιόσκι (Ακτή Οιάνθης, 6979978455)με τη μαγική αυλίτσα και το παλιό, ξυλόγλυπτο μπαρ, η Μαρία φτιάχνει σπιτικές γρανίτες, παγωτό παρφέ, μωσαϊκό, φράουλα και λεμόνι σορμπέ, πορτοκαλόπιτα και τσιζ-κέικ για παρέα του καφέ. Εδώ θα τελειώσεις και τη νύχτα σου, με ποτά και ωραίες μουσικές.
20160514_140520
Στο παλιό, αριστοκρατικό Καφφενείο (22650 41315) της παραλίας, που βουίζει ολοζώντανο όλη τη μέρα, θα έρθεις για ένα ποτήρι κρασί από ψαγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ένα moscato με θέα το ηλιοβασίλεμα ή για λουκουμάδες, σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, κρέπες και παγωτό.
20160514_141437

Τα νοστιμότερα τραπέζια
Μαρίτσα, παραλία Γαλαξίδι, 22650 41059
Η Μαρίτσα είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του Γαλαξιδίου ή αλλιώς μια γυναίκα με πάθος, κοσμοπολίτικη γοητεία, στυλ και γούστο αλλά και ένα διάσημο εστιατόριο-μουσείο, που στεγάζεται σε ένα παλιό καφενέ του 1850, στο λιμάνι. Στυλ και ντεκόρ με ιστορία, φρέσκο ψάρι της ημέρας, ριζότο με γαρίδες και μύδια στο τηγάνι, μυδοπίλαφο με άνηθο και λεμόνι, βελούδινος λευκός ταραμάς, γαριδόσουπα, σπαγγέτι με γαρίδες και παπαρονόσπορο, μια ελαφρώς δημιουργική θαλασσινή κουζίνα σε φόντο ολοζώντανων θαλασσινών και σπιτικό γαλακτομπούρεκο για το τέλος, στο πιο κοσμικό εστιατόριο της πόλης.
20160514_142254
20160514_145556
20160514_14562320160514_150344Μαρίτσα
Albatros, Κων. Σακκά 36, 22650 42233
Ο «Γκίκας» για τους ντόπιους, στη γαλήνια γειτονιά του Άη Νικόλα, είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα, σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ. Ένα ολόγλυκο ζευγάρι που θα σε χορτάσει ιστορίες για το παλιό Γαλαξίδι και τα αλλοτινά θαλασσινά ταξίδια όπου ταξίδευε μάγειρας ο κύριος Γκίκας. Στο τραπέζι, μια πιο σπιτική-δεν γίνεται-κουζίνα που μαγειρεύει ανάλογα με τα κέφια της ημέρας η κυρία Ελένη: κουνέλι και κοκκινιστός κόκορας με τραγανή, ολόχρυση τηγανητή πατάτα, πανσετάκι, ντολμαδάκια αβγολέμονο, αρωματική χορτοτυρόπιτα, ιμάμ, λαχανντολμάδες, παστίτσιο και σιμιγδαλένιος χαλβάς στο τέλος.
20160515_154144
20160515_154715
20160515_155316
Στο Albatros
Ο Τάσος, Ακτή Οιάνθης 69, 22650 41291
Το παλιό και εγγυημένο μαγαζί για ολόφρεσκο ψάρι που ψήεται ζουμερό και μαστόρικο στη σχάρα, αυτό που προτιμούν οι ντόπιοι. Κι όσο ψήνεται το ψάρι ή ο αστακός, χταποδάκι στη σχάρα, χρυσή τηγανητή πατάτα, ψιλό γαριδάκι, καλαμαράκια, μεζεδάκια, γοπάκι στα κάρβουνα και ντόπιο ούζο.
Ζυγός, Ακτή Οιάνθης 115, 2265301071
Με θέα αφ’υψηλού στο λιμανάκι, από τον εξώστη του πρώτου ορόφου, μουσακάς στο πήλινο με κομματάκια μοσχάρι, σουτζουκάκια σμυρνέικα, χοιρινό κότσι που σιγοψήνεται στη γάστρα για 4 ώρες μέσα σε μπύρα, αρωματικά και πορτοκάλι, φέτα τηγανισμένη σε κρούστα, αβγά τηγανητά με παστουρμά και φέτα και πίτες με τραγανό, χειροποίητο φύλλο.
Τα τοπικά προϊόντα
Στην Αύρα, στο λιμάνι, (6972555488) με την πανέμορφη αύρα από τα παλιά, ο Γιάννης Σχίζας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα όλης της Ελλάδας, κρητικά παξιμάδια, σάλτσες, χυμούς, βότανα, κριτσίνια με σπιρουλίνα, τσίπουρα, ντόπια λαχανικά και τα νοστιμότατα γιαούρτια και τυριά της περιοχής.
20160514_143351
Ο Γιάννης Σχίζας
Στην περιοχή, αξίζει να δοκιμάσετε το βιολογικό μέλι Stiliaras της Ορεινής Ναυπακτίας, το γαλαξιδιώτικο μέλι του Τσομάκα, τα τυριά Κάλλιον από το Λιδωρίκι, το ελαιόλαδο και τις ελιές του Συνεταιρισμού της Άμφισσας, το ντόπιο ούζο Camari.
20160515_120131
Η γοητεία των καπετανόσπιτων
Ο Γανυμίδης (www.ganimede.ge 22650 41328) πρώτος ταύτισε το Γαλαξίδι με το πλούσιο, ελληνικό πρωινό, αυτό που φτιάχνει σπιτικές μαρμελάδες, κέικ, τηγανόψωμο, κουλουράκια, πίτες και γλυκάτου κουταλιού, στη γαλήνια, ολάνθιστη εσωτερική αυλή του. Την ίδια νοστιμιά και ατμόσφαιρα, θα βρείτε στο www.filoxeniastudios.gr 22650 42230 αλλά και στο www.archontikoarthotel.gr 22650 6972555488 με τα ευφάνταστα χειροποίητα έπιπλα του Γιάννη και τις σπιτικές πίτες της Αργυρώς.
20160514_095731
Το πρωινό του Γανυμίδη
Και λίγο παραέξω…
Ο Ηλίας, Μαλανδρίνο, 22660 51230
Ο Ηλίας, ανοιχτή και ξόχαρη καρδιά, είναι ένα σόου από μόνος του κι ένας λόγος να διασχίσεις την όμορφη, ορεινή διαδρομή ως το Μαλανδρίνο. Με δικά του ζώα, που δικαιολογούν τις χαμηλές τιμές, οι περισσότεροι έρχονται ως εδώ και για να ψωνίσουν το κρέας για το σπίτι, ο Ηλίας είναι ο εφευρέτης μιας δικής του άποψης για τη σούβλα: σούβλα για το μοσχάρι, την προβατίνα ή το ολόκληρο αρνάκι αλλά και ειδικός φούρνος και σούβλα για το ψωμί. Θεϊκό κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο και αρνάκι με τραγανή κρούστα, ιδανική πατάτα και πίτες με σπιτικό φύλλο, η κρεατο-χαρά όπως θα την συναντήσεις σε πολύ λίγα πλέον μέρη της περιφέρειας. Μερακλίδικη!
20160513_221721
Το κοκορέτσι του Ηλία
Αρχοντικόν, 28ης Οκτωβρίου 121, Ιτέα, 22650 35120
Όλοι οι ταξιδιώτες της περιοχής, φεύγοντας για το σπίτι τους, συναντιούνται στο πεζοδρόμιο του Σοφοκλή στην Ιτέα, στην πιο γλυκιά στάση του γυρισμού, για να ψωνίσουν το διάσημο γαλακτομπούρεκό του, με το καταϊφένιο φύλλο, που στο ψήσιμο αναποδοηυρίζει για να καραμελλώσει κι από τις δύο πλευρές. Περιμένοντας, οι περισσότεροι θα γλύψουν κι ένα χωνάκι στα όρθια από το υπέροχο παγωτό του, που μπορεί να μυρίζει στρατσατέλα, τσιχλόφουσκα και όλες τις μοντέρνες γεύσεις αλλά στην καρδιά του ευωδιάζει καλό, παραδοσιακό γάλα.

20160515_172213

http://www.pirouni.gr/2016/10/7424/

2 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΔΩΤΕΣ ΤΗΝ "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ. ΗΜΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ.ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ,ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραια και λαχταριστα!Και μεις μενουμε εδω και πολλα απ αυτα δε τα εχουμε γευτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή