Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων στον κόσμο εμφανίζουν μείωση 58% από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
Η έκθεση "Living Planet" (Ζωντανός Πλανήτης) εκτιμά ότι, αν αυτή η τάση συνεχισθεί, τα σπονδυλωτά ζώα θα έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα (67%) στον πλανήτη μας έως το 2020.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται τα ζώα σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους. Σε αυτά τα είδη του γλυκού νερού, η απώλεια φθάνει το 81% από το 1970.
Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες (καταστροφή ενδιαιτημάτων, εμπόριο άγριων ζώων, ρύπανση, κλιματική αλλαγή κ.α.) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή εξαφάνιση των ζώων.
Η έκθεση "Living Planet Report" δημοσιεύεται ανά διετία και η προηγούμενη του 2014 διαπίστωνε μια μείωση της τάξης του 50% από το 1970, ενώ η νέα έκθεση δείχνει ότι η εξαφάνιση των άγριων ζώων έχει φθάσει πλέον το 58% κατά μέσο όρο.
Η έκθεση αναλύει στοιχεία από 3.700 διαφορετικά είδη θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφίβιων και ερπετών - περίπου το 6% των σπονδυλωτών της Γης. Εκτιμά ότι οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%.
Όμως, όπως και στο παρελθόν, σύμφωνα με το BBC, η έκθεση έρχεται αντιμέτωπη με επικρίσεις επιστημόνων σχετικά με την μεθοδολογία και, κατ' επέκταση, την αξιοπιστία της. Οι επικριτές, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά κενά στα υπάρχοντα δεδομένα, για να καταφέρει κανείς να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, όσον αφορά την μείωση των ζώων (για την οποία πάντως δεν υπάρχει αμφισβήτηση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου