Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

29 Αυγούστου ημέρα ανάμνησης Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου


9 Αυγούστου ημέρα ανάμνησης Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Στις 28 Αυγούστου (παραμονή)  και 29 Αυγούστου  ημέρα ανάμνησης του γεγονότος της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
η Κίρρα δέχεται πλήθος προσκυνητών εδώ και χρόνια στο γραφικό ξωκκλήσι στην ανατολική είσοδό της, αφιεωμένο στον Αγιο.
 Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έως την ηλικία των 30  χρόνων έζησε ζωή ασκητική στην έρημο,  αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση.
     “Ουκ εξεστί σοι έχειν, την γυναίκα του αδελφού σου”: τα  λόγια -αφορμή για την αντίστροφη μέτρηση  της επίγειας  ζωής  του Αγίου Ιωάννη  και η αρχή της εξαγρίωσης του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα εναντίον του!

 Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης ζήτησε να χορέψει κι άλλο προς τιμήν του αλλά και της εορτής των γενεθλίων του η κόρη της Ηρωδιάδος, η Σαλώμη, που λόγω του ιδιαίτερου

κάλλους της ο Ηρώδης ήταν γοητευμένος, της είπε ότι αν συνεχίσει να χορεύει θα της χαρίσει ότι κι αν του ζητήσει, της είπε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να της χαρίσει ακόμη και το μισό του βασίλειο. Η Σαλώμη τότε ρώτησε τη μητέρα της «Τι να ζητήσω;» και αυτή της είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη διότι τον μισούσε. Η Σαλώμη λοιπόν είπε στον Ηρώδη  «Θέλω αμέσως να μου δώσεις σ' ένα πιάτο το κεφάλι του Ιωάννου του Βαπτιστού». Τότε ο βασιλιάς δίστασε, αλλά εξ αίτιας των όρκων που της έδωσε και των καλεσμένων δεν ήθελε να της αρνηθεί για να μη φανεί επίορκος. Αμέσως ο βασιλιάς έστειλε δήμιο και διέταξε να φέρει το κεφάλι του Αγίου. Ο δήμιος πήγε και τον αποκεφάλισε στη φυλακή και έφερε το κεφάλι του σ' ένα πιάτο και το έδωσε στη Σαλώμη, όπου στη συνέχεια το έδωσε στη μητέρα της.
Το Άγιο σώμα του ενταφιάστηκε με τιμές από τους μαθητές του.


      Μέσα στην κατανυκτική θρησκευτική ατμόσφαιρα η Κίρρα τις ημέρες αυτές εδώ και χρόνια , συγκεντρώνει  πλήθος πιστών-προσκυνητών από τις όμορες περιοχές  που για χάρη της θυσίας του Αγίου , προσέρχονται και προσκυνούν την εικόνα του μαρτυρίου του .





Η κοσμοσυρροή  αυτή συνδέθηκε και με το έθιμο της αρχαιότερης  Εμποροπανήγυρης στο Νομό Φωκίδας και των μεγαλυτέρων εν Ελλάδι ,που διαρκούσε οκτώ (8) ημέρες από 29 Αυγούστου – 05 Σεπτεμβρίου και  συγκεντρωνόντουσαν πλούσια εγχρώρια και ευρωπαϊκά προϊόντα, μικρά και μεγάλα ζώα .Η δημοπρασία των παραπηγμάτων γινόταν στον περίβολο των «ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΩΝ-αρχικά πλιθόκτιστα» και η εποπτεία ανήκε στην Ενοριακή Επιτροπή , πολύ αργότερα η διαχείρηση της Εμποροπανήγυρησης περιήλθε στο Δήμο.

Τα περισσότερα συγγράμματα και αρχαιολογικά κείμενα , μνημονεύουν την τότε  χωμάτινη πλατεία της Κίρρας, γνωστή ως η πλατεία της Εμποροπανήγυρης και τα γνωστά «παραπήγματα» που χρησιμοποιούνταν και ως παράγκες εμπόρων για τα προϊόντα τους  εκτός από παραθεριστικό κατάλυμμα της τότε εποχής.
Αυτή είναι η ΚΙΡΡΑ…και η  μεγάλη ΕΜΠΟΡΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ & Ζωοπανήγυρη (Ξηροπήγαδο-Σκληρή), ένα παραδοσιακό παζάρι σε έναν τόπο που κουβαλάει αιώνες παραδόσεων.
Μην ξεχαστείτε λοιπόν , προσκύνημα στον ‘Αγιο και και στη συνέχεια βόλτα στην Εμποροπανήγυρη  για χρήσιμες αγορές ..
                                         

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου