Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Γιατί οι νεότερες γενιές είναι εξυπνότερες; Σύμφωνα με το φαινόμενο Φλιν η ευφυΐα των ανθρώπων οφείλεται στην αυξανόμενη εξάπλωση των οπτικών τεχνολογιών

smart-boy-with-glasses
Οι άνθρωποι γίνονται πιο έξυπνοι. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον να συμβαίνει αν συγκρίνουμε τη μέση επίδοση στα τεστ νοημοσύνης σήμερα με τη μέση βαθμολογία των προηγούμενων γενιών τον 20ο αιώνα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται φαινόμενο Φλιν, από τον Νεοζηλανδό καθηγητή πολιτικών επιστημών Τζέιμς Ρ. Φλιν, που το παρατήρησε πρώτος.

Tζέιμς Φλιν
Tζέιμς Φλιν

Η ίδια τάση παρατηρείται στο σύνολο των σχεδόν 30 χωρών για τις οποίες διαθέτουμε τα απαραίτητα ιστορικά δεδομένα. Πόσο μεγάλη είναι η αύξηση της νοημοσύνης;
Σύμφωνα με τον Φλιν, αν θεωρήσουμε ότι η μέση επίδοση των σημερινών Αμερικανών ενηλίκων αντιστοιχεί σε δείκτη νοημοσύνης 100 (όπως είναι η σύμβαση) η βαθμολογία του Αμερικανού ενήλικα μέσης νοημοσύνης το 1900 θα ήταν μεταξύ 50 και 70 με σημερινά κριτήρια. Αυτό το εύρος τιμών κανονικά αντιστοιχεί στη μαθησιακή ανικανότητα.
Φυσικά, οι βικτωριανοί δεν ήταν χαζοί. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι έχουμε βελτιωθεί σε ορισμένες υποκλίμακες, ιδίως σε εκείνες που μετρούν την ικανότητά μας να κατηγοριοποιούμε έννοιες και να αναγνωρίζουμε αφηρημένους κανόνες.

Ο Φλιν πιστεύει ότι η βελτίωση της επίδοσής μας στους συγκεκριμένους τομείς οφείλεται στην αυξανόμενη εξάπλωση της επιστημονικής εκπαίδευσης και των οπτικών τεχνολογιών.

TED2013. Long Beach, CA. February 25 - March 1, 2013. Photo: James Duncan DavidsonΤα δεδομένα από τα τέλη του 20ου αιώνα δείχνουν ότι το φαινόμενο Φλιν έχει σταματήσει σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες και ότι μπορεί μάλιστα να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται.
Το 2008 μια έρευνα σε κληρωτούς του στρατού της Δανίας, από τον Τόμας Τίσντεϊλ και τον Ντέιβιντ Όουεν, έδειξε ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης το 2003-4 είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση από εκείνους που είχαν μετρηθεί το 1998.
Η αιτία είναι άγνωστη.
Όπως και να έχει, η μέση επίδοση στα τεστ νοημοσύνης αυξανόταν στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.
Το πιθανότερο είναι ότι έχετε σημαντικά υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τον παππού ή τη γιαγιά σας. Αυτό όμως σημαίνει ότι είστε εξυπνότεροι ή απλώς καλύτεροι στα τεστ;

ΠΗΓΗ: 50 ψυχολογικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Christian Jarrett, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου