Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία, στις προϋποθέσεις και στη ροή των μετατάξεων και αποσπάσεων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ. Ειδικότερα, δίδεται η δυνατότητα μετακίνησης από το δημόσιο στην αυτοδιοίκηση, ενώ παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για ειδικές κατηγορίες μετατασσόμενων.
Σύμφωνα με το άρθο 29 του σχεδίου νόμου «αρμόδια για διορισμό όργανα είναι αυτά που πρέπει να εκδίδουν τις αποφάσεις μετάταξης, με βάση τις ανάγκες τους σε στελεχιακό δυναμικό, τη διοικητική διάρθρωσή τους και τη διαθεσιμότητα των σχετικών πιστώσεων».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τη διαδικασία αυτή και όχι με την έκδοση ΠΥΣ θα γίνεται η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, υπαλλήλων που προέρχεται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Στο ίδιο άθρο προβλέπεται ρητά ότι «εισάγεται στο άρθρο 58 του ν. 3979/2011 ως απαραίτητος όρος για τη μετάταξη υπαλλήλου η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου και της υπηρεσίας προέλευσης».
Στο άρθρο 30, γίνεται ειδική αναφορά και στη μεταφορά προσωπικού στους ΟΤΑ από Νομικά Πρόσωπα. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις κατάργησης νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και ανάληψης των σκοπών τους από τους οικείους δήμους, στο δήμο μεταφέρονται και οι νομικοί σύμβουλοι, οι δικηγόροι και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απασχολούνται στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων.
Βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί ο δήμος να υλοποιήσει το αντίστοιχο πρόγραμμα. Με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται η βέλτιστη άσκηση των αρμοδιοτήτων, καθώς μεταφέρεται το σύνολο του προσωπικού που τις ασκούσε στον οικείο δήμο, ενώ διασφαλίζεται και η απορρόφηση των κοινοτικών και λοιπών διατιθέμενων πόρων.
Στο άρθρο 33 υπάρχει ειδική αναφορά για τη δυνατότητα μετάταξης με μεταφορά θέσης σε ειδικότητα αντίστοιχη του τίτλου σπουδών που κατέχει ο μετατασσόμενος ή παρεμφερούς με τις υπάρχουσες του κλάδου μονίμου προσωπικού, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου