Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Στα δίχτυα της Εφορίας οι λογαριασμοί Ελλήνων σε τράπεζες 100 χωρών του κόσμου

Τι αλλάζει στο τραπεζικό απόρρητο το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών που ενεργοποιείται από το 2017





Ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίσματα, τόκους και κάθε άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο αποκτά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών το οποίο ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 και ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε εκατό χώρες, ανάμεσα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών. Πρόκειται για χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.   

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων, από τα Νησιά Φερόες έως την Ανγκουίλα και από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία. Οχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμό, με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.   

Τα στοιχεία, στο πλαίσιο της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 μετουσιώνεται σε ανεξάρτητη Αρχή) έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Αντίστοιχα, ο σύνδεσμος - η ΔΗΛΕΔ - θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στον αντίστοιχο σύνδεσμο στο Λίχτενσταϊν, στην Ουρουγουάη, στα νησιά Καϊμάν και σε καθεμία από τις χώρες που συμφώνησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.   

Ο όγκος των πληροφοριών, ο οποίος θα αρχίσει να εισρέει από το επόμενο έτος στις ελληνικές Αρχές, αναμένεται τεράστιος, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες. Τα στοιχεία όμως δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο φορολογούμενος του οποίου η περιουσιακή κατάσταση στο εξωτερικό αποκαλύπτεται, είναι και φοροφυγάς. Οι διασταυρώσεις στοιχείων οι οποίες θα ακολουθήσουν, θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το "ξεσκαρτάρισμα". 

Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών. Το σύστημα του παγκόσμιου Μεγάλου Αδερφού συντονίζει ο ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο πρότυπό του για την ΑΑΠ έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η σχετική κοινοτική οδηγία αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να στήνει τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών. 

1 σχόλιο:

  1. αμα κρινουμε απο τις λιστες, που ολο τις ψαχνουν και ακομα δεν εχουν στριμωξει κανενα επωνυμο, καταλαβαινουμε οτι τιποτα δεν προκειται να γινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή