Ο Γιάννης Λίτινας και ο Γιώργος Δασκαλέας είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, οι εγκέφαλοι της "πυραμίδας" μέσω της οποίας κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν εκατοντάδες επενδυτές, με όφελος ποσά που ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Την Παρασκευή ξεκίνησαν οι απολογίες των μελών του κυκλώματος που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης εκατοντάδων επενδυτών.
Πρώτος τον κύκλο των απολογιών άνοιξε, την Παρασκευή, ο κατηγορούμενος Γιάννης Λίτινας, o "Έλληνας Madoff", όπως τον αποκαλούν, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα, ο οποίος έχει να αντικρούσει βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εγκληματική οργάνωση κ.ά.
Το "δεξί χέρι" του Λίτινα και ένα από τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που εξυπηρετούσε επί μία δεκαετία επενδυτές, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, υπήρξε ο Γιώργος Δασκαλέας. Ο τελευταίος παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά...
Και μπορεί σήμερα ο Λίτινας να κατηγορεί ως υπεύθυνο της απάτης τον Δασκαλέα, όμως, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι το "δίδυμο" διέθετε το χάρισμα της πειθούς και βέβαια υψηλές διασυνδέσεις στα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά σαλόνια, καταφέρνοντας να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από "μεγάλα ονόματα" του εφοπλισμού, όπως ο Βίκτωρ Ρέστης.
Πώς είχε στηθεί το "κόλπο"; Οι δύο κατηγορούμενοι έπειθαν τα "θύματά" τους να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστειλαν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυσή τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς.
Το... μότο του Δασκαλέα
Ο Γιώργος Δασκαλέας, που υπήρξε το "μυαλό" της οργάνωσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας PK Consultants με έδρα τον ενδέκατο όροφο του πολυτελούς συγκροτήματος γραφείων στον αριθμό 110 της Wall Street.
Ο... λύκος της Wall Street, όπως αποκαλύπτει το "Κεφάλαιο", μοιραζόταν στην ανενεργή, εδώ και χρόνια, εταιρική ιστοσελίδα του τη γνώση του για τις αγορές και τη χρηματοοικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει το 2007 στις ΗΠΑ και μετέπειτα διαχύθηκε στην Ευρώπη. Το εύγλωττο ύφος της αρθρογραφίας του φανερώνει τη μεγάλη πειθώ του Δασκαλέα, ο οποίος στο μήνυμα καλωσορίσματος με ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2009 σημείωνε ότι διαθέτει την απάντηση στο δίλημμα "αποταμιεύσεις με αρνητικές αποδόσεις ή επενδυτική αβεβαιότητα;".
Και τόνιζε: "Στην κρίσιμη αυτή ερώτηση, η PK Consultants USA έρχεται να δώσει την απάντηση. Το μότο της εταιρείας μας είναι ότι οι ανάγκες των πελατών μας βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς δεν μας ενδιαφέρει η γρήγορη επέκταση ή τα τεράστια κέρδη. Πιστεύουμε, κυρίως, ότι η έναρξη μιας επένδυσης-μπουτίκ που εστιάζεται στο όνειρο του κάθε πελάτη, θα φέρει συν τω χρόνω, και άλλους (σ.σ.: πελάτες). Η ίδρυση της εταιρείας αυτής έχει την εξής μεγάλη φιλοδοξία: να προσφέρει αξιοπρεπείς αποδόσεις επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου. [...]
Τα προϊόντα της εταιρείας μας έχουν σχεδιαστεί με έναν μόνο σκοπό: να προσφέρουμε την καλύτερη αναλογία ρίσκου – απόδοσης στους πελάτες μας. [...] Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, σε σχέση με άλλες παρόμοιες εταιρείες του κλάδου, είναι ότι πρώτα έργονται οι ανάγκες των πελατών μας – όχι η ευμάρεια των οικονομικών αποτελεσμάτων μας. [...] Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή κατάλληλου επενδυτικού πλάνου μπορεί να καταστήσει ένα επενδυτικό εργαλείο "risky" ή όχι.
Πιστεύω ως ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PK Consultants USA Inc ότι έχουμε τη δύναμη, έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία και πάνω από όλα έχουμε μία έντονη ανάγκη: να πετύχουμε στις καρδιές των πελατών μας", κατέληγε ο Δασκαλέας στο εισαγωγικό σημείωμά του.
Η... σοφία του trader
Τι ανέφερε ο Δασκαλέας στην αρθρογραφία του στην ελληνική γλώσσα, που αποκαλύπτει το "Κεφάλαιο";
-Για τις εναλλακτικές επενδύσεις και την αγορά συναλλάγματος
"...η μέχρι τώρα εμπειρία την οποία απέκτησα ως επενδυτής αλλά και σαν διαχειριστής κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών και παραγώγων και τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, μου επιτρέπει να διατυπώσω το εξής: "Πράγματι, υπάρχουν μέθοδοι βάσει των οποίων είναι δυνατή η επίτευξη στατιστικά σταθερής κερδοφορίας με βάση τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό του αναλαμβανόμενου ρίσκου τής εκάστοτε επενδυτικής επιλογής.
Στο σημερινό μας άρθρο, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε με όσο το δυνατόν απλούστερα λόγια να υποστηρίξουμε αυτή μας την άποψη, δηλαδή στο πώς μπορεί ο εκάστοτε επενδυτής να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά των αγορών χρήματος ώστε να φθάσει στον επιθυμητό του στόχο που δεν είναι άλλος από την κερδοφορία (επιτέλους) στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του”".
-Για τις επενδύσεις
"Όχι, δεν θέλουμε να παρουσιαστούμε σαν μεσσίες, ούτε άλλωστε πιστεύουμε ότι υπάρχει το "Άγιο Δισκοπότηρο” όσον αφορά την απόκτηση εύκολου και άκοπου πλουτισμού. Το αντίθετο ισχύει, ακριβώς. Σύμφωνα με την ταπεινή μας άποψη, δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό "εργαλείο" τέτοιας μορφής, ώστε να δώσει στον κάτοχό του τα κλειδιά της σπηλιάς του "Αλί Μπαμπά" (σύμφωνα με το πασίγνωστο από τα παιδικά μας χρόνια παραμύθι από τις 1.000 και μία νύχτες), ακούραστα, αβίαστα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε απόδοση πάνω από το risk free επιτόκιο που προσφέρει το ελληνικό κράτος διαμέσου των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων, απαιτεί λήψη ρίσκου που σημαίνει πιθανό κόστος απώλειας...".
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου