Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η αναζήτηση του Θεού (Δοκίμιο Μόσχου Λαγκουβάρδου)



Η αναζήτηση του Θεού είναι ίσως το μεγαλύτερο χάρισμα του Θεού στον άνθρωπο. Με την αναζήτηση του Θεού συνδέεται η αίσθηση της παρουσίας ή της απουσίας Του. 


Θα μου πείτε, και τί με αυτό, αν έχω την αίσθηση της παρουσίας ή της απουσίας του Θεού; Οι Άγιοι Πατέρες που έχουν την αίσθηση της παρουσίας ή της απουσίας του Θεού, βεβαιώνουν ότι η αίσθηση αυτή τους δίνει ό,τι χρειάζονται.

Μήπως δεν λέει ο ύμνος "Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού;" 

Καταλαβαίνω την αίσθηση της παρουσίας, αλλά την αίσθηση της απουσίας δεν την καταλαβαίνω. 

Η αίσθηση της απουσίας προϋποθέτει ότι ο Κύριος σου λείπει, αίσθηση που δεν διαφέρει από την αίσθηση της παρουσίας Του. Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Όπως είναι αγία η παρουσία του Θεού είναι αγία και η απουσία Του. 

Ο Νικόλαος Κουζάνος έχει γράψει για την Αγία Άγνοια, όταν νιώθουμε ότι ο Θεός δεν είναι κοντά μας. Είναι κοντά μας, αλλά δεν νιώθουμε την παρουσία Του, αλλά την απουσία Του. 

Το αντίθετο με την Αγία Άγνοια του Θεού είναι η βέβηλη άγνοια, όταν παρεμβάλλονται εμπόδια, που δεν μας αφήνουν να θυμούμαστε το Θεό. Όλα τα εμπόδια που βάζει ο Εχθρός του ανθρώπου , έχουν αυτό το σκοπό, την λήθη του Θεού, την βέβηλη άγνοια.

2 σχόλια:

  1. Και ποιος είναι ο εχθρός του ανθρώπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός είναι ο εχθρός του ανθρώπου. Ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος που είναι επίσης εχθρός του Θεού και που θέλει να καταστρέψει το κορυφαίο δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο. Είναι το πνεύμα του Εωσφόρου, ο Διάβολος, ο εκπεσών από την υπερηφάνειά του άγγελος του Θεού και όσα άλλα αγγελικά πλάσματα τον ακολούθησαν.

    Πολλοί αρνούνται την ύπαρξη του Διαβόλου και των ακαθάρτων πνευμάτων. Δεν υπάρχουν λένε, ακάθαρτα πνεύματα και εκπεσόντες άγγελοι για την εποχή τη σημερινή της επιστήμης και της τεχνολογίας.

    Αυτός που θέλει να πεισθεί για την ύπαρξη των ακαθάρτων πνευμάτων που μισούν το δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο, μπορεί να κάνει ένα απλό πείραμα,αν η συνείδησή του δουλεύει και δεν είναι ναρκωμένη. Την στιγμή που πίνει νερό, ας φέρει στο νου του την εικόνα του χειρότερου εχθρού του και ας εκφράσει όλο το μίσος του εναντίον της. Θα έλεγα να μην δοκιμάσει να το κάνει, γιατί κινδυνεύει να πνιγεί. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε το σταυρό μας πριν το φαγητό, γιατί τρώγοντας χαλαρώνει η προσοχή μας και μπορεί να μας βρουν ευάλωτους τα ακάθαρτα πνεύματα. Το ίδιο και όταν πέφτουμε στον ύπνο καλόν είναι να ξεχνάμε κάθε εχθρική σκέψη και κάνοντας τον σταυρό μας, να πέσουμε να κοιμηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή