Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ .ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

                               


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 132/17-2-2016

ΘΕΜΑ : ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
     Μετά από καταγγελίες στο ΠΑΚΟΕ για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο «Δελφικό τοπίο», με την παράνομη και ανεξέλεγκτη αφενός διαρροή βοθρολυμάτων στο «αρχαίο μονοπάτι», και αφετέρου τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων, μέσα στη ζώνη της «ΑΠΟΛΥΤΗΣ» προστασίας των «Δελφών»,τοΔ.Σ του ΠΑΚΟΕ την Παρασκευή 19-2-2016 στις 11:00 πμ θα καταθέσει στην εισαγγελία Προστασίας του Περιβάλλοντος κα Μακρή (κτίριο 16), μηνυτήρια αναφορά ζητώντας την παρέμβαση της εισαγγελίας στη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος. Πράγμα αναγκαίο και επιβεβλημένο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος, επειδή με την αποχή των δικηγόρων είναι αδύνατον να προσφύγουμε στα δικαστήρια για την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων.
Στην επίδοση της προαναφερόμενης μηνυτήριας αναφοράς, σας προσκαλούμε
να παρευρεθείτε, ώστε τα ΜΜΕ και το ΠΑΚΟΕ να πιέσουν για να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της αποκατάστασης του Χώρου στο «αρχαίο μονοπάτι» όπου χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται.
Στην παρουσία σας αυτή θα ανακοινωθούν και στοιχεία τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί.
Συνημμένα σας στέλνουμε την επιστολή –καταγγελία –προς τους αρμόδιους και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ, καθώς και το link της εφημερίδας του ΠΑΚΟΕ.
Η παρουσία σας στο Δικαστήριο την Παρασκευή θεωρείται επιβεβλημένη, επειδή η ανάδειξη του προβλήματος φέρνει την λύση του και όχι το «κουκούλωμα» του.
                                              Σας Περιμένουμε

                                                                         Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ




Προς τους :                                                           Αθήνα  :  17/02/2016
1.     Κύριο Πάνο Σκουρλέτη                                     Αρ.πρωτ.:8035
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
2.     Κυρία Έλενα Κουντουρά
Υπουργό Τουρισμού
3.     Κύριο Αριστείδη Μπαλτά
Υπουργό Πολιτισμού
4.     Κύριο Κων/νο Μπακογιάννη
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
5.     Κύριο Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο
Δήμαρχο Δελφών
6.     Κυρία Πετρούλα Μακρή
Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
7.     Κύριο Κων/νο Πέτσα
Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας
            Κοιν :Γραφείο Πρωθυπουργού

                               Κύριε Υπουργέ, Κύριε Περιφερειάρχη
                               Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι Εισαγγελείς
Πιστεύουμε ότι όλοι γνωρίζουμε την τεράστια Εθνική σημασία των Δελφών. Εν τούτοις διαπιστώνουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών,συνεχώς υποβαθμίζεται .
 Tο ΠΑΚΟΕ από το 2005,το 2007 και το 2011 έχει καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς την υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση στην περιοχή αυτή.
Πρόσφατα μετά από καταγγελίες φορέων και … τουριστών πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή, διαπιστώνοντας προβλήματα στο πόσιμο νερό της Ιτέας και του Χρυσού, καθώς επίσης  στα χύδην αστικά λύματα του Δήμου Δελφών στο μοναδικό «αρχαίο μονοπάτι»,(συνημμένος πίνακας αποτελεσμάτων). 
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο τους, κάτι που κατοχυρώνεται όχι μόνο από την ελληνική νομοθεσία (ν.3028/2003) αλλά και από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Ευρώπης (Σύμβαση της Γρανάδας).Ο δε αρχαιολογικός χώρος των Δελφών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO από το 1987, χάρις και στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και την αρμονία του αρχιτεκτονικού και του φυσικού στοιχείου.
Εντούτοις διαπιστώσαμε ότι κοντά στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ, απαντώνται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, και αυτές μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας, και μάλιστα χοιροτροφεία στα οποία δε φαίνεται να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι τα εκτρεφόμενα ζώα βόσκουν σε περιφραγμένο χώρο γεμάτο απορρίμματα και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση από το δημοτικό αρδευτικό κανάλι.
Σ΄αυτές τις αυθαιρεσίες έρχεται να προστεθεί και παράνομη κοπή δέντρων από το Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2008 από το άλσος που δεσπόζει του Μουσείου των Δελφών, το οποίο ως παρακείμενο χώρου ιστορικής σημασίας είναι απόλυτα προστατευόμενο από την δασική νομοθεσία .Είναι φυσικά περιττό να σημειωθεί ότι η εκχέρσωση του δάσους αντίκειται στο νόμο και οι οποιασδήποτε φύσεως εγκαταστάσεις και η εκχέρσωσή τους επισύρει τις διοικητικές ποινές που προβλέπουν οι διατάξεις του ν.δ.86/89 «περί Δασικού Κώδικα».
Εκτός όμως από παράνομη υλοτομία το άλσος του Μουσείου Δελφών διατρέχει και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω της συσσώρευσης άχρηστων και εύφλεκτων υλικών που έχουν εγκαταλειφθεί σε διάφορα σημεία του. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ούτε η Διεύθυνση του Μουσείου Δελφών ούτε και ο Δήμος Δελφών έχουν επιληφθεί του θέματος.
Μετά απ’ αυτά κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κύριοι Εισαγγελείς , ελπίζουμε να παρέμβετε ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ,ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων από παραλήψεις και τυχόν κακοτεχνίες των υπευθύνων.
 Περιμένουμε απάντηση σας.
                                                 Με εκτίμηση

                                     Για το ΔΣ του ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γ.Γραμματέας



Παναγιώτης Χριστοδουλάκης                             Κων/νος Σολδάτος
Πανεπιστημιακός                                                 Ιατρός





ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 10/02/2016 ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ  ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

                              ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΙΓ/ΨΙΑΣ
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΜΙΚ/ΚΕΣ

COD*
BOD*
mg/lt
Mg/lt
Εντερόκοκκος
E.coli


1.Αρχαίο μονοπάτι μεταξύ 2ου &3ου φρεατίου του αγωγού        ( λύματα )


479
368




1340
890
2.Τα ίδια όπως πάνω -διαφορά μεταξύ τους 50 μέτρα-.
527
412
1760
1020
3. Αρδευτικό κανάλι
212
175
560
375
Όριο
50
5
100
250
4.Δελφοί Αρχαιολογικό Μουσείο απέναντι εισόδου βρύση (νερό ανθρώπινης κατανάλωσης)
NO3 ΝΙΤΡΙΚΑ
P205 ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ
mg/lt
mg/lt
120
75
0
0
5. Είσοδος Ιτέας ουζερί
75
60
4
5
6.Βρύση Χωριό Χρυσό
125
89
10
14
Όριο
50
20
0
0



*COD : ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΟΜΕΝΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
BOD : ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΟΜΕΝΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

                                                                   Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου